ГИТ проверили завода преди месец, не видели нищо опасно за хората

Последна промяна на 02 октомври 2014 в 12:51 3079 2

Главната инспекция по труда е проверила завода за боеприпаси в Горни Лом преди по-малко от месец - на 6 август. Инспекторите обаче не видели никаква потенциална опасност за живота и здравето на работещите в него.

Снощи след взрив в завода 15 души се водят в неизвестност. 12 от тях са работници, останалите трима са от ръководството на цеха. Сред тях е и изпълнителният директор на завода Емил Митков, който е син на собственика. Вероятността да са загинали е много голяма.

"Проверката не е установила нарушения, които пряко застрашават живота и здравето на работещите във взривилия се вчера завод за утилизация на боеприпаси в Горни Лом", съобщи Виолета Добрева от инспекцията на труда пред "Дарик".

Проверките през последната година показали нарушения като липса на инструкции за безопасна работа, липса на втори изход на цеха за утилизация, използване на старо работно оборудване, съхранение на взривни вещества на втория изход в производството на тротилова пресовка. Инспекторите установили, че има и текучество на кадри, което се отразява на обучението на персонала. От ГИТ издали задължителните предписания за нарушенията и съставили актове. Предписанията били изпълненявани, а за последните все още не бил минал крайният срок.

Добрева не може да отговори категорично на въпроса дали след взрива заводът в Горни Лом ще продължава да работи. ГИТ щели да преценят и да предприемат мерки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2014 в 21:16

Охраната на труда не брани интересите на работниците. Педи проверка всичко се изпокрива. Почерпят ги. И всичко е наред. Макар че тези момчета по на 25 години са, много добре обучени, за да извършват тази работа. Но какво да правят защото и без 250 лв. Е трудно да се живее. Още повече като гледат онези баровци с големите портфеили. И те искат да живеят и затова са готови на всяка цена да спечелят поне тези мижави пари. И много е погрешно да мисли цяла България че в военните заводи работниците са молионери. Не само директорите сА

02.10 2014 в 13:19

Инспекциите на труда са единствено в полза и защита на работодателите. Служителите в голямата си част са корумпирани, неграмотни и служат за касички на управляващата партия, независимо коя е тя. Разполагам с документ изготвен и написан от старши, забележете, инспектор, който по съдържание и по ниво на грамотност не надминава трети клас. А това е служител с вишУ, атестиран и с реални шансове да стане директор на същата тази инспекция след изборите. Същата дама има няколко апартамента, с които се е сдобила след като е започнала работа в системата на ИТ. Според официални данни парите за апартаментите са от, забележете, продажба на мартенички. В града ни работещите предприятия са основно шивашки и 2 на г-н Ковачки. Навсякъде хората са бели роби, не се осигуряват на реални пари, не получават заплати с месеци, работят много извънредни часове. Всеки дръзнал да подаде сигнал в местната ИТ, бива изправян пред строя за назидание,унижаван, заплашван и уволняван. Проверки се правят непрекъснато, но полза никаква, а хората трупат апартаменти и пр. Това е реалността, народе, или Терминал 2 или всички дружно да се включим в бизнеса с мартенички и цяла година да е Баба Марта да има хляб и апартаменти за всички.