Чернобил в Норвежко море: съветската атомна подводница ще убива бавно, със скоростта на корозията на метала

Новая газета Последна промяна на 12 юли 2019 в 16:46 23069 3

Руска атомна подводница

Снимка wikipedia

В Норвежко море са открити радиоактивни вещества. Нормите на концентрацията са превишени 100 000 пъти. Източникът е съветската атомна подводница „Комсомолец“, потънала на 7 април 1989 г. на юг от Мечия остров, между Норвегия и архипелага Шпицберген.

Вече 30 години „Комсомолец“ лежи на дъното на Норвежко море и представлява интерес само за военните историци. Но причините за пожара в най-добрата към онзи момент съветска атомна подводница така и не бяха огласени. Тя беше наричана „Златната рибка“ – немислимо скъпият проект бе сравняван с проект от космическия отрасъл. Титановият корпус осигуряваше възможност за потопяване на рекордна дълбочина, което гарантираше подводницата да не бъде уловена от пеленгаторите.

Историята за гибелта на този амбициозен проект зловещо напомня за неотдавнашния провал на „Лошарик“, когато загинаха 14 моряци – противопожарната система не се е справила с огромния пожар, в системата за въздухоподаване за шланговите дихателни апарати са попаднали горивни продукти. Неуязвимата за нападения, неуловимата, мощната и съвсем нова за времето си „Комсомолец“ загина и стана гроб за моряците. Загинаха 42 души от екипажа, спасиха се 27.

Десет години след трагедията с „Комсомолец“ разследването бе прекратено с формулировката, че „е невъзможно да се установят истинските причини за пожара и потъването на подводницата“. За изваждането й от дълбочина 1 680 метра никога не е ставало дума, а историята не познава подобни случаи. Според официалните съобщения, реакторът е бил заглушен автоматично по време на пожара.

Оттогава „Комсомолец“ е била периодично обследвана от отечествени специалисти с помощта на дълбоководните апарати „Мир“. Докладите се свеждаха до заключението, че атомната подводница не представлява заплаха за околната среда. Все пак се фиксираха малки изтичания на радиоактивни вещества, в това число на Цезий-137. Впрочем, незначително количество.

Поради това съобщението в Туитър на норвежката Агенция за ядрена безопасност за открити високи концентрации радиоактивни вещества близо до „Комсомолец“ стана не само сензация, но и повод за паника. В доклада на съвместната експедиция на норвежки и руски учени, изследвали подводницата с помощта на дистанционно управляем дълбоководен апарат, се посочва превишение на концентрацията със 100 000 пъти над нормата.

Норвежката телевизия TV2 цитира ръководителката на експедицията Хилде Хелдал, която информира за открити 10 бекерела на литър радиация. Руските медии незабавно написаха за рекордното лъчение от подводницата, очевидно станали жертва на трудностите в превода. Норвежците говорят не за превишение на радиацията, а за концентрация на радиоактивни вещества – а това е голяма разлика.

Експертът Андрей Золотков обяснява, че изобщо не става дума за радиация като поток от частици, а за някакви вещества, разтворени във водата. „Това е повод да се замислим за причините. Това е звънец. На дъното лежи потопена атомна подводница, на която вървят корозионни процеси. И ако по света има практика с повдигане на кораби от 100-200 метра, то от дълбочина над 1 500 метра никой не е вадил подводница“, коментира той.

Золотков е безспорен експерт в областта на радиоактивното замърсяване, професионален атомен инженер, който знае всичко за радиоактивните обекти на Северо-Запада. Той препоръчва да се обърне внимание на това какви заключения обнародват норвежците след окончателните резултати от експедицията. Главният въпрос е какви точно вещества са открити в пробите. Ако това са изотопи от цезий и стронций, значи лъченията са действително от реактора.

И това ще бъде най-трудното за света. Първо, то ще ощети рибния отрасъл, който е значителна част от икономиките на северните страни, в това число Русия.С идеята за чиста Арктика също ще се наложи да се простим. Впрочем, заразяването на Световния океан с радиоактивни изотопи едва ли ще остане локален проблем.

Съветската подводница може да стане втори Чернобил, но бавен – ще убива със скоростта на корозията на метала.

Руската страна очевидно се опитва да снижи репутационните си загуби. Медиите цитират военния експерт Алексей Леонков, който обвини норвежците, че те сами в хода на изследванията на херметизацията са нарушили здравината на корпуса на подводницата, която, внимание – „играе ролята на саркофага като в Чернобил“. Тук трябва да се припомни, че никакъв ядрен взрив в подводницата не е имало, а това значи, че няма и саркофаг. Второ, солидният корпус на „Комсомолец“ е изгубил херметизацията си по време на пожара, поради което екипажът е успял да я повдигне на повърхността, но в крайна сметка тя все пак е потънала. И, трето, разбира се, че норвежците никъде не са прониквали и не са оставили никакви дупки по корпуса.

Възможно е алармените нагласи все още да са преждевременни. Реакторът може да се окаже напълно херметизиран, а източници на изотопите теоретично може да са други метални детайли на подводницата, защото всяко друго оборудване може да корозира.

Експертът Золотков препоръчва не да се поддаваме на паниката, а да дочакаме заключенията от изследванията. Но независимо от детайлите, публикуваната информация вече еднозначно говори за новата задача на приарктическите страни – да решат проблема с „Комсомолец“. Изграждането на саркофаг на такава голяма дълбочина е фантастика, операция по повдигането – не по-малко сложна и рискована идея. И нещо подсказва, че спасяването на света от потъналата съветска подводница с изработването на уникални проекти и с отделянето на финансиране, ще бъде направено не от Русия, а от Скандинавия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

3

Stepenwolf

14.07 2019 в 15:43

Не е вярно, че никой не е правил опит да извади подводница от такава дълбочина!
През 1975 година милиардерът Хауърд Хюз
прави опит да извади с кораба си "Glomar Explorer", по поръчка на ЦРУ ,
съветската подводница К-129, потънала в близост до Азорските острови
на дълбочина малко повече от пет километра.
Тъй нареченият "Проект Дженифър",
който се проваля с гръм и трясък.
Корпусът на подводницата е изключително крехък, от сблъсъка с дъното и имплозията при достигането на пределна дълбочина,
и по време на операцията по изваждането
тя се разпада на 2 километра от повърхността
на малки парчета които не могат да бъдат извадени и се връщат на дъното.
Ако това е опитвано през 1975 година,
с днешните технологии не би трябвало да има проблем
да се помисли
за за ваденето и на "Комсомолец" стига да има политическа воля!

22188

2

Стефан

13.07 2019 в 16:18

На мене ми е още по-интересно, кого убива на почти 2 километра под водата.

7773

1

Крушата

13.07 2019 в 12:14

Е да, за Фукушима дето избухна на Тихоокеннсия бряг нещо не пишат, че "убива".