Деца, спасявайте се оттук

Последна промяна на 15 юни 2018 в 07:00 23160 8

Обаждат от Пропуски - един младеж Ви чака пред бариерата, носи Ви колетче.

Отивам да видя за какво става дума. 

Веднага го познах - беше чудесен студент с много добра дипломна работа. Сега разнася писма и пратки.

Какво става? - питам го.

Ето какво става! - с три езика, с две магистратури, само на тази работа ме взеха! До края на годината се изнасям за Лондон.

Броя месеците и се махам! Скоро няма да им стъпя тук!

Разказа ми, че се опитвал на много места в държавната и в три общински администрации.

Не става, професоре, човек по честен път и с дипломи, без връзки, без партийна протекция, без да си плати с пари или тяло не може да пробие! Пробвах и в университети. Знаете ли какво е обидното? Навсякъде виждах хора - били преди в структурите на сигурността и отбраната, взели си пенсиите, при това никак не лоши. И продължили като цивилни. Нямам нищо против никого. Не мога да обобщавам. Всеки случай е индивидуален - един може много още да даде, друг малко, трети нищо. Но говоря не за частните случаи, а за общия: на стотици места, където не се иска особен професионализъм от работата по-рано в системата за сигурност и отбрана - седят и решават кръстословици хора с пенсия и заплата. А младите? Мога да ви кажа за най-добрите студенти от моята група. Един разкарва пици. Друга къса билети в киното в мол. Трета е ... помощник-фризьор, каквото и да значи това. Ето ме и мен - с писъмца и колетчета. Около 24 май се събрахме и знаете ли какво - никой не каза, че ще остане тук. И всички съжаляват, че още са тук. А така ми се искаше да стана преподавател, сърцето и душата си щях да раздам. Вие поне ме знаете! Какво да правя? Не, не чакам отговор.

Протегнах ръка за довиждане и му казах следното: Онзи ден си говорихме с трима колеги. И единият сподели нещо, което останалите също си го мислим:

- Ние не можем да си позволим да казваме на всички свои студенти - спасявайте се оттук, търсете реализация там, където ще ви оценят! Нямаме сили да им го кажем, нямаме и моралното право да ги посъветваме така, защото студентите са с различни възможности и шансове да успеят - някои ще си съсипят живота в чужбина. Но понеже нашите деца са се случили умни, трудолюбиви, борбени и със силен характер, ние можем да си позволим, имаме моралното право да ги посъветваме - Деца, спасявайте се оттук, търсете реализация там, където ще ви оценят, изградете се като специалисти! Иначе алтернативата ви каква е - некомпетентността, простотията, алчността, арогантността, корупцията, нарцисизмът тук да ви унищожат като професионалисти. А когато България реши да се опомни и да отхвърли цялата тази некомпетентност, простотия, алчност, арогантност, корупция, нарцисизъм и се вземе в ръце, тя ще трябва да има на кого да разчита - на вас и на такива като вас. Така че нямате избор - в името на България се спасявайте оттук, търсете реализация там, където ще ви оценят!

Жестока е тази истина... Но как иначе. Нали днес видях едно талантливо момче с висок потенциал в науката, да гние и агонизира като личност, разнасяйки писма и колетни пратки...

Б. ред. - Текстът на проф. Николай Слатински е от профила му във фейсбук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14760

7

Victimized

21.06 2018 в 19:30

Винаги съм казвал, че е най-лесно да си вдигнеш чукалата и да избягаш където всичко е готово подредено и те чакат теб да се интегрираш.
Всички хора които постоянно обясняват, как всички млади и можещи трябва да напуснат страната са родоотстъпници и мижитурки.

"Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men.Weak men create hard times."

Автора е от последните, и ние сме във фаза където ни трябват от първите, които ще се родят от трудните времена докарани от типове като гореспоменатия.

1094

6

дони

19.06 2018 в 14:12

Защо децата да бягат от тук, спасявай ни ти, като се разкараш от тази страна! От некадърни клатикурци като теб сме на това дередже!

2314

5

XR4

15.06 2018 в 13:42

zuljin,никъде в статията не е споменато недоволство от заплащането, а и един държавен служител колко взима? Милиони? Големия рев е, че някой фатмак му се е намърдал на топлото местенце на което да си клати краката и да му текат заплатката и трудовия стаж!

2286

4

zuljin

15.06 2018 в 12:14

Да, има глад за кадри... само дето всички търсят ракетни инженери да им работят за 500лв заплата.

400

3

квазимодо

15.06 2018 в 10:14

Сланински да си купи първо огледало. Не успял политик е ясно кого обслужва с нелепи твърдения. Глад за кадри има в почти всички свери. Да но можещи и силно работливи. Само че се търсят ХОРА ЗА РАБОТА.

2314

2

XR4

15.06 2018 в 09:34

Слатински току нЕма-нЕма, па изтресе нЕкоя простотия.
В момента има такъв глад за кадри(особено с глави), че "пощальна" ако иска може да си намери работа и като ракетен инженер.Стига да му се работи де. Ама не! На него му се иска на държавна работа-клатикуровец сиреч...