Към кого да се обърнем, ако имаме въпроси за GDPR

Последна промяна на 25 май 2018 в 11:46 5945 1

Снимка Pixabay

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) e българският държавен орган, следящ за изпълнение на новия европейски регламент за личните данни - GDPR.

По повод официалното влизане в сила на регламента, считано от днес, OFFNews се обърна към комисията с въпроси доколко българите са готови за промяната.

- Какви са наблюденията Ви? Запознати ли са потребителите у нас с промените, свързани с GDPR?

По наши наблюдения - не са напълно запознати с промените, които ще настъпян с новия Регламент за защита на данните. Поради тази причина една от основните цели на Комисията е предоставянето на указания и информация на администраторите на лични данни и на физическите лица относно промените. От началото на годината до сега КЗЛД организира множество обучения, събития и информационни кампании по новата правна рамка, като тази тенденция ще продължи през цялата година.

- Доколко готов е бизнесът в България за промените?

Смятаме, че бизнесът частично е готов, тъй като администраторите на лични данни са особено активни и използват всички канали, предоставени от Комисията, за да си доизяснят или отговорят на някои въпроси и положения, заложени в новата правна рамка.

Следва да отбележим, че въпреки някои промени и нови положения, част от задълженията и отговорностите на администратори се запазват такива, каквито са, досега съгласно вече действащия Закон за защита на личните данни.

- Имате ли наблюдения дали малките търговци - като например онлайн магазини, форуми, са съгласували дейността си с регламента?

Смятаме, че малките търговци, предлагащи онлайн услуги, се интересуват активно от промените, които ще настъпят с Общия регламент за защита на данните. Те също както останалите бизнес компании използват възможностите, предоставени от нас. На настоящия етап не е извършвано проучване от КЗЛД относно предприетите мерки от страна на всички магазини, предлагащи онлайн услуги.

- Кой ще следи за нарушения? Към кого да се обърнат потребителите при нужда?

Комисията за защита на личните данни е националният надзорен орган, който ще упражнява контрол и наблюдение на обработката на лични данни, чиято защита е съществена част от защитата и съблюдаването на правото на неприкосновеност на личния живот на българските граждани. Всяко физическо лице може да се обърне към КЗЛД по административния ред, както и по алтернативно по съдебен ред пред съответния компетентен съд в рпедвидените за това срокове.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1047

1

Васко Кънев

25.05 2018 в 12:54

"По повод официалното влизане в сила на регламента, считано от днес, OFFNews се обърка към комисията с въпроси.." нормално е и Офнюз да се обърка, всички са толкова объркани, едва ли и една държавна комисия може да помогне....