Местан взе на мезе Реформаторите

Последна промяна на 18 май 2015 в 19:59 16070 12

Мине-не мине време и някакви кеймтрейлс и HAARP облъчват дясното пространство, та лидерите му почват да бълват врели-некипели.

Чета как току-що Лютви Местан се е изгаврил с Реформаторския блок. На място е и се чувствам длъжен да я навра тази гавра в очите на десните лидери още сега, за да не станат врелите-некипели официална политика и да не се червят десните избиратели наесен, чудейки се как да я легитимират.

Та Лютви Местан току-що в Кърджали каза, че ДПС с радост ще подкрепят канидата на РБ Соломон Паси за кмет на София, защото няма нищо по-естествено за либералната партия ДПС да подкрепи един доказан либерал като Соломон Паси.

С едно изказване Местан удари 3 заека.

1. Срина кампанията, че ДПС и ГЕРБ са в скрита коалиция. Не че за това твърдение няма основания, но колко е лесно сега да каже: "К'ва коалиция. Ние заедно с Реформаторския блок играем срещу тях в София. Вместо да ни обвинявате в скрита коалиция, вижте явната!" Не че от това към Реформаторския блок ще се прелеят повече от стотина гласа на заблудени депесари, объркали партийната повеля с гаврата. Но символният ефект е огромен.

2. Срина опорната точка, че каквото и РБ да предложи, ДПС все са против. Не че тя не е вярна по същество. Но колко е лесно сега да каже: "Като предлагат глупости сме против. Но като предложат нещо умно като Соломон Паси, винаги ги подкрепяме!".

3. И накрая най-важното - направи ги смешни. Между редовете им каза, че няма никакво значение кого ще предложат за кмет, защото кметът на София не зависи от тях. Ама толкова не зависи, че даже ДПС ще агитират за него и пак нищо няма да стане.

Иначе Соломон Паси е готин. Толкова е готин, че щом едни готини хора са го предложили за кмет на София, той ще даде най-доброто от себе си и ще се състезава. Нищо, че за кмет на София има точно толкова шансове, колкото за кмет на Лондон или Антарктида.

Подобно унижение с неизбираем кандидат десният избирател вече е изживявал. Помните ли, когато Обединената десница (или както там се казваше тогава) издигна Неделчо Беронов за президент. Кристално чист човек. Не чух нито веднъж дори опонентите му да кажат лоша дума за него. Но беше неизбираем. Толкова неизбираем, че на балотажа отидоха Георги Първанов и Волен Сидеров. По-голямо унижение от това - здраве му кажи.

Ако Реформаторският блок иска да пребори Йорданка Фандъкова за кмет на София, нека издигне човек, който наистина може да я победи. Да каже какво не му харесва в нейното кметуване, каква нова политика ще води и да се бори срещу нея като истински опонент.

Ако целта е Фандъкова пак да стане кмет, а РБ да запише участие като спаринг-партньор срещу нея, това не е сериозно. По-добре я подкрепете като истински коалиционен партньор, а не си кривете устата в невъзможното изречение "аз съм за, но също и против".

И за да не ме обвинят, че лобирам за ДСБ срещу ДБГ, да кажа и това: Предложеният от ДСБ Вили Лилков има точно такъв шанс като Соломон Паси. Въпрос на екзактна риторика е, че Лютви Местан използва Паси, а не Лилков в гаврата си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.05 2015 в 15:09

Ами много е модно да се размазват реформаторите отвсякъде - и отвън, и отвътре... Но аз да си кажа - ако се мисли политически, трябва да се знаят някои неща. Сладката кметица с цветенцата има много фенове, това е факт. Е нима г-н Йончев очаква нещо по-сладко с по-хубави цветенца?!? Всяка сериозна партия трябва да има кандидат за кмет с една много важна цел - да се предлагат други решения и да се отнеме мнозинството на ГЕРБ в СОС. Това е най-важното, там се взимат важните решения, оттам се управлява София. А кой ще сади цветенца просто е втори въпрос...

19.05 2015 в 10:26

г-н Йончев ама вие наистина ли ни взимате за канарчета и не разбирате че "хитрият" ход на Местан веднага е разчетен. Толкова е плитък че и тъпаците разбирам умисъла му. Не разбирам обаче дали пък не взимате Местан за мастит ум, което ако е така, си е само ваша грешка.

19.05 2015 в 07:45

Нищо "брилянтно" няма тука. Ако някой иска да критикува РБ за нещо, да ги критикува за важните работи:

1. Страхопъзливата им и мудна позиция през 2013. Сегашните членове на РБ изчакаха протеста да замине и чак тогава взеха да надигат глава. Някои (Кунева, Лукарски, разните там бзнс, мпс и птп) или не са се явявали, или по един път.

2. Отвратителното предизборно кадруване. В листите в моя район имаше неколко 20-годишни глупака от двата пола, чиято единствена квалификация е, че имат някви отношения с лидерите.

3. Безумна кампания. Без програма, без позиция, само с празно плямпане на момента. СДС на изборите за ВНС беше по-подготвено.

4. Безпринципна позиция на преговорите за коалиция. Все още не знаем кой за какво и в какви срокове се е разбрал да се свърши. Местата за министри се разпределиха по същия начин, по който се разпределяха по време на тройните коалиции -- без публиката да знае подробности.

5. Срамна кадрова политика. ДБГ и СДС си назначиха или мошеници от слугинажа на горския, или роднини. Те пък разправят същото за ДСБ. Позорна работа.

6. Мълчание по всички знакови събития досега. Тефтерчето -- тишина. Искров и сие -- тишина. Обирът на фонда от членове и инфлуенсери на блока -- тишина.

7. Никакви идеи за дългосрочно развитие. Прословутите реформи засега са много шум за нищо или отчаяни действия на парче, без план и визия. Предложенията за конституционни реформи не сме ги видели. План за реформа на здравната система? Глупости и истерично врещене. Съдебна система? Освен разбутването, причинено от намесата на френския посланик, не сме видели НИЩО.

В сравнение, идиотизмите около изборите за кмет са смешни. Фъндъкова ще ги размаже -- да не мислите, че случайно се хвърлиха толкова пари за автоталибаните и феновете на улични кръчми напоследък?

А най-големият проблем е, че няма кой да излезе в ролята на истински реформаторски блок.

Вероятно щото обществото в действителност си иска бай Тодор и НДК с пеещи фонани.

19.05 2015 в 07:30

Тъп анализ на база тъпо изказване на база някакво предложение на някаква организация в ДБГ.Ало журналята, вземете се в ръце и не анализирайте нещо което го няма.Няма номинация от страна на РБ за да бъде подкрепяна или не подкрепяна от Местан.Толкоз.

19.05 2015 в 07:17

Държавата е в ръцете на ДПС, и Местан си взима за мезе каквото си поиска. Явно сме обречени да сме им вечни васали, а журналята да правят анализи кой е за мезе, кой за основно блюдо...

18.05 2015 в 22:41

Много добре написано! Да видим кой е следващият царски заек, който ще извадят от ръкава си?

18.05 2015 в 22:26

Йончев, правилно е да се напише Местан взе ЗА мезе.

18.05 2015 в 21:51

Ако тоя кьосав еврейски хуй стане кмет на София, аз лично ще си скъсам/счупя личната карта, и заминавам на някъде... където и да е!!!

18.05 2015 в 21:44

Съмнявам се, че съществува основание да се твърди, че съществува политическа сила Реформаторски блок.

18.05 2015 в 20:46

Брилянтен анализ!