Първан Симеонов: Протестът е като китайското мъчение с капката

Последна промяна на 25 ноември 2013 в 13:32 3850 9

Първан Симеонов. Снимка: ББСС Галъп интернешънъл
Първан Симеонов. Снимка: ББСС Галъп интернешънъл

 

"След затихването на протестите управляващите очакваха това да бъде всичко, но се оказа, че има нови и нови протестни форми. Протестът е като китайското мъчение с капката."

Това зави социологът Първан Симеонов от "Галъп" по време на дискусия за политическия ноември, организирана от Института "Иван Хаджийски".

Експертът коментира, че до края на годината не очаква съществено развитие на протестите, но направи уточнение, че това зависи от правителството. Според Симеонов двата партийни митинга, проведени в страната на 16 ноември, са показали ясно битката, която се води между основните политически сили.

"Броженията спрямо политическия елит - въобще, битката на двата лагера отгоре задълбочава дистанцията между общество и елит", изтъкна Симеонов.

Според социолога Петър-Емил Митев митингът на ГЕРБ е показал, че исканията за оставка на правителството ще обслужат именно партията на Бойко Борисов. По думите на социолога в България се случва "политическа канадска борба".

Политологът Борис Попиванов коментира, че двата митинга са възстановили ролята на партиите в политическия процес.

"Враждуващите лагери в България не могат да извлекат повече от това, което в момента имат, на тях им е необходимо прегрупиране и нови събития. През ноември се постигна едно - възстанови се ролята на партиите в българския политически процес. Двата партийни митинга създадоха фон, на който другите масови събирания, протести и вълнения изглеждат синдикални, групови и извънполитически", каза Попиванов.

Според политолога месец ноември е бил успешен преди всичко за БСП, "Атака" и ГЕРБ, които са успели да се реализират най-интензивно в общественото пространство.

Андрей Райчев бе категоричен, че в протестът е "пълен провал", що се касае до политическите му искания. Той обаче подчерта, че демонстрациите са голям успех за гражданското общество. 

"Протестът като граждански протест изобщо не се провали. Гражданите вече имат на свое разположение начин да уплашат до смърт всяко правителство. За пръв път в новата история става така. И те умират от стрха. Така че протестът е провал само от гледна точка на политическите му цели, въобще не е провал от гледна точка на гражданските му цели", коментира Райчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2013 в 18:36

Много правилно, че "митингът на ГЕРБ е показал, че исканията за оставка на правителството ще обслужат именно партията на Бойко Борисов" и също "протестът е “пълен провал”, що се касае до политическите му искания".

Дори новия френски посланник призна, че не знае точно какви са исканията на прогестващите. По-смешното е, че те и самите не знаят какво точно искат, и само повтарят като зомбирани "оставка". Прокопиевските и купените от западняците медии и няколко интернет сайта са единствените, които все още вдигат шум около тоя цирк.

25.11 2013 в 18:19

"Самите САЩ никога и при никакви обстоятелства не са се “разбирали със съдбоносното зло” за БГ, а именно Русия! Напротив, те всячески са се противопоставяли на Руската експанзия и това е единственото нещо, което ни е спасявало от домогванията и острите “лапи” на Кремъл. "
-------------------------------------------
Това искрено ме разсмя :D

25.11 2013 в 17:11

Уважаеми г-н Spirit или може би "Спирт" е по-точното! Никой и никъде извън "проруската" партия БСП не е говорил за американски реактор в Козлодуй. Това си е изцяло ваша комунистическа "изгъзица". Или по-точно поредната Ваша шашма, която имаше за цел това, което си написал червени ...приятелю! Уви, никой не го каза, защото ние не се хващаме на такива "ниски топки". От яд, че не се хванахме на плиткия ви и елементарен номер, както обикновено, "вие" започнахте да крещите това, което очаквахте от нас. Е, не се получи това с "неофициалната" покана към Уестингхауз, чиято единствена цел бе да се стартира "официалната" такава към любимият ви Атомстройекспорт. Ваша е също и тиражираната лъжа за това, че видиш ли американци и руснаци са се "разбрали"!? Тази лъжа не почива на абсолютно никакви факти, но нейната цел е да се омаскари американската политика и да се покаже образът на САЩ, като поредният "голям брат" диктуващ нашите съдбини. Сиреч разновидност на руският, които наистина не е престанал да решава еднолично, кое е добро за нас и кое не! Самите САЩ никога и при никакви обстоятелства не са се "разбирали със съдбоносното зло" за БГ, а именно Русия! Напротив, те всячески са се противопоставяли на Руската експанзия и това е единственото нещо, което ни е спасявало от домогванията и острите "лапи" на Кремъл. Иначе съм съгласен с последните ти изречения. Затова и ще ги повторя: "... това беше ситуация, в която се разбира колко (БСП) сме тъпи. Олеле, колко (БСП) сме тъпиииииииииии.

25.11 2013 в 15:59

„Уестингхаус” помагаше на Никола Тесла във войната му с Томас Едисон. Така ли беше? Нещо да кажете за американската ядрена енергетика, фалшиви безродници, които крещяхте екологично срещу Белене?? Може американска АЕЦ, руска не може! Най- смешното е, че идиотите българи няма да разберат защо сега всичко ще се успокои. Защото руснаците ще получат Южен поток и „Белене” (или неустойки!) , а „Уестингхаус” – седми блок.

Това беше всичко. Тъпа нация. Щеше да се избие заради чужди интереси. Добре, че великите сили се разбраха. Щяхме да дадем фира. И още има риск.

Но това беше ситуация, в която се разбира колко сме тъпи. Олеле, колко сме тъпи.

25.11 2013 в 15:48

Не знам за китайското мъчение с капката. Това е сигурно нещо от книгите за Винету - любимеца на любимеца на българските домакини, но със сигурност претестиращите мъчат правителството с нещо като гъдел. Искат да уморят Орешарски от смях.

25.11 2013 в 15:46

До сега протестът нямаше нищо общо с истината - 30 студенти се представят като 3000, една девойка която не пуска пейката се представя като "бита с пейка от полицаи" и т.н., трима преподаватели се представят като 30-40... не, че има значение каква е бройката, но някак си е неуместно да се говори за "окупация на студентите" когато липсва представителност или по-скоро когато има представителност, но на точно противоположното мнение. Така, че няма как без морал да искаш смяна на системата с по-морална... а то друго искане май няма.

25.11 2013 в 15:07

Протестът е абсолютен провал за организаторите му, защото не постигна нищо.
Протестът е пореден провал за десницата в България.
Протестът беше плах опит на част от десницата да се освободи от прегръдката на Боко рапоня и не успя.
Протестът показа, че за 24 г. дясното е достигнало върха си с мутренската банда на Боко рапоня и нищо по-завладяващо за масите не може да предложи освен антикомуниста Боко рапоня и мутренската му банда.

25.11 2013 в 14:47

Червените шамани пак се събраха. Нещо баят, врачуват, хвърлят косми от черна котка и сухи кокоши кокалчета в огъня, произнасят напевно заклинания и си мислят, че заклинанията им се сбъдват.

25.11 2013 в 14:15

Протестът в никакъв случай не е “пълен провал, що се касае до политическите му искания". Напротив, протестът делигитимира настоящото управление до такава степен, че го превърна в политически труп. Дори да изкарат на инат целия мандат /въпреки че не виждам как е възможно това/, то те са свършени като политици. Ето политическата победа.
Хубаво е да се знае, че когато тръгнеш на война срещу истината, ти предварително си загубил. Така че протестът е обречен на победа :)