Промените в НК: Властта отваря врата за диктатура и репресии

Последна промяна на 08 януари 2014 в 07:56 6985 11

Александър Кашъмов
Александър Кашъмов

В проекта за нов Наказателен кодекс се вкарват текстове, които наистина изключително сериозно застрашават свободата на словото.

Това каза в студиото на Нова телевизия адвокат Александър Кашъмов. 

В новия кодекс се предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие. Това провокира недеволството на правозащитни организации, които видяха в мярката опит за забрана за снимане и отразяване на протестите.

„Тези текстове са различни от тези, които са готвили експертите. Специално този текст е изцяло измислен, появил се е наскоро и никога не е бил обсъждан”, заяви Свилен Овчаров - адвокат, специалист по медийно право. Той смята, че тази поправка в кодекса дава възможност за повече арести по време на протестите. 

"Според стандартите на Съвета на Европа (СЕ), не може да има наказателна отговорност за снимане, за публично слово, за говорене, за събиране на информация. Това противоречи на Европейската конвенция за правата на човека", коментира адв. Кашъмов. 

"Има значение какво е обществено място, обществена проява, обществена личност. Проблемът е в това, че свободата на словото е международна ценност, това е ценност на демокрацията изобщо. Има ли затвор за всяка форма на изразяване, това е форма на тирания", коментира Кашъмов. 

Адвокат Свилен Овчаров обясни, че в НК "публично място" е заменено с "публична проява". "Това е насочено не само срещу журналиста, а срещу всички хора, които изпращат на медиите информация, снимки и видео. Това не е направено специално заради фоторепортерите, а конкретният политически повод са протестите през 2013 г., където всеки участник в протестите снима с телефона си или фотоапарат", обясни Овчаров. Той каза още, че този проект на НК се пише от близо 10 години, но посочените текстове са внесени в последния момент от това правителство. 

Оттук нататък скрита камера е невъзможна, категоричен е адвокатът. 

Правозащитниците смятат, че подобни рестрикции ще имат спиращо въздействие в случай като този с Волен Сидеров на варненското летище, а политиците ще могат необезпокоявани да вършат безобразия. 

Фотографът Цветан Томчев обясни, че работата на фоторепортерите и операторите ще стане по-трудна. "Фотографът и операторът стават враг. Ще бъде по-трудно за работа", коментира той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2014 в 14:17

Тъкмо Боко, Фидосова и Цецо я бяха затворили вратата към диктатурата и сега пак напъват да я отварят. Срам нямат! И аз, като Роско нямам нищо, ама съвсем нищо против да ме следят, записват и снимат, без да ме питат. Това да не ти е Германия, Франция или Америка - тук всеки трябва да е свободен да снима, да подслушва и да следи когото си поиска! Заради суровото /протестиращите/ очевидно трябва да изгори и сухото /тайфата обикновени граждани/.

09.01 2014 в 20:02

България, ако в нейната история ги нямаше червените паразити, би могла да е райска градина... За жалост е свинска кочина...
Марк Порций Катон, в края на всяка своя реч в римския сенат, неуморно е повтарял, независимо от темата на речта, една и съща фраза: "Впрочем мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен!". Перифразиран към нашата актуалност, този рефрен би звучал така: "Впрочем мисля, че БСП трябва да бъде поставена извън закона!"
Колкото по-рано, толкова по-добре!!!

09.01 2014 в 20:00

Има една още по-опасна поправка, която ни връща във фашисткото мракобесие на ЗЗД от 40те години на миналия век. Дневник алармира: "Още една стряскаща разпоредба се откроява в проекта на Министерството на правосъдието за нов Наказателен кодекс (НК). "Български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години", гласи чл. 305, алинея 3 в предложения текст."
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/01/09/2216800_proektut_za_nakazatelen_kodeks_predvijda_zatvor_i_za/?p=0#addcomme nt
По смисъла на тази разпоредба в един момент Европарламентът може да се окаже чужда за България организация, а когато български евродепутати там гласуват за санкции срещу правителствен антидемократичен произвол в българската държава-кочина, да бъдат обвинени, че служат на Европарламента във вреда на Републиката. От което следва, че ще ги чакат от две до осем години затвор. Неизчерпаемо е скудоумието на червените динозаври...

08.01 2014 в 20:59

Ако такава поправка остане, ще е неприятно за всички - не само за журналистите. Това означава да няма снимка, да няма средство, което да илюстрира събитието, или случващото се. Просто не е нормално. Продължавам да не проумявам защо делим хората на "обществени личности" и "обикновени хора". Всеки трябва да е личност и да си има съвест - авторитет в обществото. И мяра, която да не прекрачва. В противен случай, каквото и наказание да получава, той ще си го "излежи" и ще продължи да върши идиотщини.

08.01 2014 в 14:51

Ай де де, Мая Манолова ще сбърка църквата и парламента с нудистки плаж и няма да можем да я фотографираме!?!?!?

Ало, законодателят!

08.01 2014 в 10:22

Полицейщина беше и по време милиционерската диктатура на Тиквоча и Цвинокио. Ама тогава си мълчахте и не рИвахте, както сега.

08.01 2014 в 10:19

Само да поясня, че тоя т.нар. адвокат, явно разбира, колкото и журналистите, които го питат.
чл.149, относно фотографирането е престъпление, което засяга личната неприкосновеност. лична неприкосновеност в настоящия НК липсва като самостоятелен обект обществени отношения, които се гарантират от държавата. И никой, подчертавам НИКОЙ, не може да знае какво точно защитават. Етимологичното, систематично и друго тълкуване говори, че това се отнася за длъжностни лица.
Но адвоката прилича на бездарен, дали е, н емога да кажа.
Да извадите 1 изречение от един закон, при това от най-трудния отрасъл на правото и да говориш небивалици е смешно за всички, позорящо за завършили юристи, и опасно, коегато е правено от некомпетентни журналисти.

08.01 2014 в 09:32

Полицейщина?

То онова ако е било полицейщина, това сега какво е?

Човек не може да обядва и центърът продължава да е пълен с куки.

Стиа глупости и дезинформация.

Полицейщината и създаването на монополи с помощта на държавата се случват СЕГА.

08.01 2014 в 09:27

Изключителна манипулация от тези мошеници в студиото.Четат разпоредбите както дявола евангелието.Така наречените журналисти(Цолова и Николаев)за пореден път показват интелект сходен с този на табуретка,по-добре е да коментират рисунки с пръсти на изоставащи деца или влиянието на зеления цвят в/у качеството и количеството на млякото при кравите.Въпреки определено невисоката компетентност те притежават завидни умения да манипулират аудиторията,често пъти,нямайки,ни най-малка представа от материята която се опитват да представят и анализират.

08.01 2014 в 09:08

двете неща които липсват напълно у нас са защитата на частната собственост и правото на privacy - за второто даже дума нямаме. Слободия на словото дал бог, цялата ни преса и интернет медии са напълно безотговорни.Така че да ме прощава адвоката, когато няма морални стандарти, понякога се почва със законови норми , които да възпитат обществото.