Там, където няма свобода на словото, има глад

Последна промяна на 20 април 2013 в 17:47 5240 10

Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов
Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов

 

Констатациите в доклада на Държавния департамент на САЩ – корупция по висшите етажи на властта, подслушване, натиск върху медиите и безнаказаност -  са неща, които ние си знаем.

Добре е, че го потвърждава, защото видяхме, че режимът на ГЕРБ, след като беше изолиран в Европа, се закачи отново за имиджа, че са хора на американците и че американците много си ги обичат. От тази гледна точка е добре да се види, че американците може да ги обичат, но много добре знаят какво се случва.

Тези доклади – на Държавния департамент на САЩ и на ЕК имат следната ценност –  те ни казват, че ние не сме луди, че това, което виждаме, е това, което е. Те също така ни казват, че ние бихме могли да разчитаме на помощ от страна на ЕС и на Държавния департамент, ако тръгнем да се борим с въпросните извращения. Затова тези неща са важни, не са безсмислени.

Медии

Това, което американците първи са го казали – Томас Джеферсън, е, че по-добре да имаш свободни вестници без държава, отколкото да имаш държава без свободни вестници. Точно американците знаят най-добре, че свободата на словото и медиите е в основата на всичко. Всеки авторитарен режим първото нещо, което прави, е да удря свободата на словото. Би трябвало и ние да започнем да бъдем като американците. Свободата на словото не е някаква черешка на тортата, без която може. Не, ако нямаш черешка, нямаш торта. Там, където няма свобода на словото, има глад. Колкото по-малко свобода на словото, толкова по-бедни са хората, защото има пряка връзка.

Корупцията по високите етажи

Тази власт няма политическа воля, дори елементарна смелост, а има хищнически инстинкти да се подреди и да взема и тя. Това разбрахме за ГЕРБ.

СРС-та и подслушването

Разбира се, че им е удобно на гербаджиите. Те, след като са обуздали свободата на словото, тоест – убили са основата на обществото, какво друго им остава, освен да слушат всички останали или поне да правят така, че всички да знаят, че могат да са подслушвани и да си мерят приказките и да не задават неудобни въпроси. Ние живеем в авторитарен режим. Дори и американският посланик, нетипично за дипломат, го каза неотдавна. "Властта е авторитарна, но е приятелска за Америка", по стария американски принцип "този може да е кучи син, ама е наш кучи син." Въпросът е, че в съвременния свят такава подкрепа не е дългосрочна. И в момента, в който българите решат, че не им се живее в авторитарен режим, американците няма да крепят ГЕРБ на всяка цена, което ни казва този доклад.

Източник: БГНЕС

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.04 2013 в 08:23

Коритаров е доста неудачен пример,както и Кеворкян.Най-малкото неморално е,човек писал доноси с/у приятелите си да му бъде давана възможност за каквато и да е публична изява,камо ли разследваща журналистика.

21.04 2013 в 14:38

“Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин

21.04 2013 в 12:48

Giotwer, точно ти си този, който си е объркал понятията! Свята истина е, че в България има тотална корупция и масово нарушение на правата, но не на Дайновци, а на обикновените хора от народа. А истинска разследваща журналистика няма само защото на свръхбогатите собственици на медии, които са в играта, това не е изгодно. Я си спомни защо Георги Коритаров беше изритан като мръсно коте от кебапчийница от две медии - от bTV и от NOVA. А преди това - вероятно и от Свободна Европа.
Ако не вярваш, огледай се по-внимателно около себе си и ще видиш, че е така.

21.04 2013 в 12:38

Точно така е, Vetinari, някои не правят разлика между свобода на и власт над словото. Не правят разлика и между свобода и слободия. Защото свобода на словото - това в никакъв случай не значи свободата да лъжеш като дърт циганин, да манипулираш или да публикуваш материали, които не само са засекретени, но и наистина са секретни. Но хората от породата на Дайнов приемат за вярно само това, което на тях им изнася. Или за което им плащат. А народът - него кучета го яли? За хората от НПО-тата той е важен само като обект за манипулиране, за което те получават своите субсидии от своите щедри донори.

21.04 2013 в 12:36

Бе то убу, само че не са точно американците тия, дето крепят ББ и ЦЦ.
А цивренето за свободата на словото е твърде лицемерно - с две-три изключения вестниците, телевизиите и сайтовете са в едни и същи мазни кунки.
Не, не са тия на Пеевски, Прокопиев, Гергов или Василев.

21.04 2013 в 12:28

Извинявай, Дянков, но какво не разбираш? Нещата са съвсем ясни и прости. Като всеки нормален чуждофил и чуждоман, Дайнов приема за добро, хубаво и вярно само това, което му заповядат от чужбина. Просто човекът като шеф на тинк-танк НПО-то , наречено "Център за социални практики", си заработва височкия жизнен стандарт, който няма нищо общо с жизнения стандарт на народа.
Между другото, за Джеферсън: По негово време собственици на медии са били основно хора от средната класа, която тогава не само е съществувала, но била и политически доста влиятелна. И дори няколко десетилетия по-късно у нас един Христо Ботев, който често е нямал какво да си хапне или къде да спи, с помощта на един не много богат Любен Каравелов е можел да издава вестници. Сега собственици на влиятелни медии са хора от свръхбогатия, патологично свръхалчен елит, така че пълната свобода за медиите сега - това на практика означава пълна свобода на глобалокапиталистическия елит да лъже и манипулира народа колкото и както си иска.
Тоест, тогава свободата на медиите е била в полза на иннтересите на народа. Сега пълната свобода на медиите е нещо, което е абсолютно антинародно.

21.04 2013 в 10:19

Пич,нещо си объркал понятията.Това,че можеш да издаваш нещо не значи автоматично,че имаш свобода на словото.Критерия е съвсем друг,най-малкото при толкова приказки за нарушения ,нередности и корупция липсата на разследващи журналисти,нищещи тези приказки е меко казано смущаваща или ти си мислиш,че в БГ няма корупция и нарушения на човешки права и всички приказки за това са злонамерени брътвежи на група кретени целящи да злепоставят милата ни татковина.

20.04 2013 в 21:43

Авторът го казва тук, мислиш ли, че може да го "каже" пред БНТ?

20.04 2013 в 19:27

Съгласен съм с горният коментар. Някой хора бъркат "свобода на словото" с "власт над словото".

20.04 2013 в 17:59

Авторът се оплаква от липса на свобода на словото, възползвайки се от свободата на словото, която има, за да го прави. Абсурд... Това, че всяка медия си има чорбаджия със собствени интереси, не значи, че в България няма свобода на словото. Самият факт, че можем да четем Дайнов и че същият този Дайнов издаде книга "Чудовището ГЕРБ" в средата на предизборната кампания.... наистина не разбирам за какво си говорим.