Кога ще се изкъпем във фонтана на Дондуков?

Последна промяна на 01 август 2012 в 12:49 2437 6

Снимка: FEMEN
Снимка: FEMEN

15 юли 2010. Активистки на феминисткото движение FEMEN влизат полуголи във фонтана на Площада на Независимостта (Майдан Незалежності) в центъра на Киев. Акцията им е против „псевдопрофилактичните спирания на топлата вода“ в столицата на Украйна. Белите фланелки на момичета бързо стават прозрачни. „Щом няма вода в крана, ще се къпя на площада“, крещят те. На плакатите им пише „Ще удавим чиновниците във фонтана“.

Това е една от най-знаковите акции на FEMEN. Срещу „архаичната профилактика, наследена от съветските времена“. Пред медиите Александра Шевченко, една от най-симпатичните активистки на FEMEN, заявява: „Писна ни всяко лято да се мием с канчета и кофи. Всички уверения, че тази профилактика е необходима, са пълна профанация. В нито една европейска страна няма профилактика!“.

Всъщност Александра греши. И в София, столицата на страна-членка на ЕС, има съветска профилактика. Тоест – обикновен комунизъм. Комунизъм в действие. Абстрактният ремонт на тръбите на системата от абстрактни потни работяги, на които им трябват 2-3 седмици. За сметка на базисни човешки права.

Две или три седмици без топла вода в страна-членка на ЕС е най-автентичният повод за протест. Ненужно е да припомняме за Маслоу и неговата пирамида на потребностите. Ненужно е да обясняваме защо. 14 дни канчета и кофи, 14 събуждания без топла вода, 14 нощи без топла вода. Можем ли? Можем. Но е по-логично да протестираме.

23 години след рухването на комунизма някой тества прага ни на поносимост към него. Рефлексите ни на граждани. В Украйна, която не е членка на ЕС, FEMEN реагира адекватно. Кога ще се изкъпем във фонтана на Дондуков?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.08 2012 в 09:11

Аз пък си имам 10 л кофа и гоооолям бързовар :)

01.08 2012 в 23:04

Ама то Офцизмът ни е основното заболяване на българина! Все да се опъва и да го е страх да не настине и да не се мине!

Да кога ще се сетим да бъдем единни а не горди в собственото си малодушие, робизъм и тъпотия?

Кога?

01.08 2012 в 18:58

Е как да стане опъването - с какво ще опънете Топлофикация, да смени инсталациите с подземни?
Опънете я да си смени ръководството не със политически назначено от ГЕРБ, а такова от мажоритарно избрани експерти и тогава съществува лека вероятност нещо да се промени

01.08 2012 в 18:21

Вярное, че бойлерът решава част от проблемите, но хората ни казват друго - кога ще се сетим да се опънем всинца на тая стара тъпотия?
А пък някой като вас все ще развалят приказката, точно като най-силния син на хана, който счупил снопа и не разбрал, че му говорят за единството...

01.08 2012 в 17:04

Така е в повечето жилища в София, в които има централна топла вода няма проблем допълнително да се монтира бойлер на ток или на слъчнева енергия( ако изложението на жилището го ползволява), който да е подвързан с трипътен вентил, както към студената така и към топлата вода.
Като ти спре топлата врътваш винтила, спираш достъпа от към топлата, пускаш студената и пак имаш топла вода.

Недомислица е използването на колективна система за отопление и топла вода без да е изградена нужната инфраструктура за нейната рехабилитация, а именно тунели за безизкопна технология на полагане и възстановяване.

Т.е. не се чака да се скъса тръба от старост, да тече известно време по улицата, да хлътне асфалта, да се отпуснат пари за ремонт, 2-3 седмици мангалите да набиват кафета и банички докато го изкопат, закопат и уж управят.

При тунелното полагане се правят ежеседмични профилактики без потребителя да забележи каквото и да е, просто защото работещите са под земята - отстраняват повредения участък заменят го с нов и въпроса приключва без неудобства и спиране на движението.

01.08 2012 в 13:08

Ние пък на село си имаме бойлер.