Народът срещу мазния картел на политици и олигарси

Последна промяна на 17 юни 2012 в 17:24 16109 46

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

Протестите на Орлов мост против поредния закон, написан за приятел на премиера, е началото на нов преход. И не казвайте – аре, стига преходи... Очевидно е, че – не стига.

Поне според мен, в България винаги е ставало дума за два вида преход. Първият – българите да се съгласим помежду си, че искаме да станем нормална западна страна. Вторият, след него – да станем среднобедна, но нормална западна страна. Поне така писах в дебела книга за прехода, издадена през 2000 година.

Първият преход свърши в средата на 1999 година. Вторият преход е онзи, който се провали. Вместо да станем средно бедна западна страна, постепенно бяхме превърнати в среднобогата страна от Третия свят. Разликата между двата свята е върховенството на закона.

В Третия свят няма такова нещо. Там върховенства волята на управляващите клики, а обществените ресурси се разпределят в полза както на управляващите, така и на техните приятели. В Европа отгоре е законът – правилата са еднакви за всички и министър, хванат с превишена скорост, бива глобяван по същия начин, както и водопроводчикът, хванат за същото.

В Европа управляват слабите – защото законът ги прави силни. В Третия свят управляват силните – онези с мускулите, бомбите и въоръжените подразделения. Защото над тях няма закон, който да пази слабите.

Властта ни запокити в Третия свят и затова проституиращите български медии направиха всичко възможно да не отразят протестите на Орлов мост или поне да ги сведат до „еколози”. А истината е друга. Протестът беше по повод закона за горите, но причината бе отказът на модерните хора в България да се примирят с положението.

Не е въпросът в това, че законът е писан за Цеко Минев. Въпросът е, че по принцип в България законите се пишат, за да обслужват такива като Цеко Минев. И затова протестът, който се получи, е сравним единствено с големите революции от 1989-90-та и 1996-97-ма.

Протестиращите бяха съвършено наясно защо са там. И затова дори парламентът да оттегли горския закон изцяло, протести пак ще има. Това не е краят на протестите, а тяхното начало. Защото поколението, което ги изнася на гърба си е точно онова, което бяхме ние преди 20-ина години – европейски хора, искащи да живеят в свобода и закон в рамките на европейската цивилизация.

Винаги – винаги – идва момент, в който натискът на властта срещу елементарното приличие и против грамотността извежда възпитаните и образовани българи на улицата. Точно това се случи в периода между 53-ия рожден ден на българския премиер и изборите в Гърция.

Както и през 1990-та, протестиращите са сами. Срещу тях е мазният картел, съставен от олигарсите, политическите партии (дори „сините” нарочно пуснаха закона да мине в парламента), властта и съпридружните ú медии. За разлика от 90-а обаче, сега протестиращите имат собствени медийни, политически и властови ресурси. Имат комуникации „в реално време”, с което преодоляват жалките гърчове на медиите. Имат зад гърба си огромно обществено недоволство, с което преодоляват продажничеството на политическите партии. И имат куража да блокират столицата, което им дава собствена власт срещу убогото правителство и неговите плоски милиционерски номера.

Протестиращите разбраха това. Оттук е тяхното самочувствие, което е много по-спокойно и уверено, отколкото отчаяната смелост, примесена с чувството за някаква обреченост, която витаеше из въздуха през 90-а.

Това е само началото, защото започва нов преход – от среднобогата страна, разположена в Третия свят, към средно бедна, но намираща се в Европа. В това е важно да се участва, тъй като нашата работа, започната в края на 80-те, не е довършена. А след като не сме си я довършили, сме длъжни да бъдем там, на улицата отново.

Българският бунт не е грозен, защото никога не е заради заплати, бонуси или привилегии. Българският бунт е прекрасен, защото винаги е за свобода, чиста република и всекиму своето. И всеки, който от девет дерета докарва вода, за да обяснява защо не е част от този бунт – всеки такъв просто иска да си остане в Третия свят.

Чака ни нов преход и имаме работа да вършим. И си е истински подарък от самия Господ, че тази работа сама по себе си е възвишаваща и красива.

---------

Освен в OFFNews.bg, този текст ще бъде публикуван и в desnite.eu, където можете да прочетете и други статии от Евгений Дайнов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2012 в 13:19

Този трубадур на Костов и крадливата му компания само , като го видя и не искам да го чуя. То бива дебелоочие ама това няма граници. По компроментирана компания не знам да съществува , това са точно лъжливите овчарчета , дори някога да кажат случайно истина пак ще са лъжци и мошеници. Най добре да се скрият и никога да не чуем за тях.

06.07 2012 в 13:09

Благодаря ти !

06.07 2012 в 12:58

http://offnews.bg/index.php/70875/malko-geografiya-ili-zashto-ne-mozhem-da-imame-12-000-km-pisti

06.07 2012 в 12:49

Чудесна статия според мен!
Може ли някой да ми помогне с линк на анализа, който беше пуснат в този сайт, където се сравняваше територията на България и Австрия относно условията за ски туризъм.

04.07 2012 в 11:31

ПП Зелените са на всякъде, само че в черната дупка създадена от „проституиращи български медии“ няма да чуете за това. Те не се афишират, а искат да се решат проблемите. За тях е по-важно да се спазват законите, да се накажат виновните, отколкото да си направят ПР-акция и напудрят имиджа.

04.07 2012 в 10:48

Отлична статия. Браво на автора.

25.06 2012 в 12:49

mirabelle, ще се радвам ако вашата навитост да не се огъне пред нищо. Лошото е, че който и да е на власт, винаги има Цеко Миневци.

24.06 2012 в 18:27

@ Евгени Дайнов. Статията е ОК, но не съм съгласна с поколението. Изнася го едно друго, по-младо и по-европейско поколение. А на вас благодарим за подкрепата, но ние ще се опитаме да сме по-малко наивни от вас през 90-те.

24.06 2012 в 06:54

Прав си, приятелю, и аз така го чувствам, и с това ми мина досега живота и надеждата за почтеност и достойнство в управлението на страната. Прекалено използван се чувствам вече и точно това ни е слабото място на акива като мен. В един момент пада пердето...

23.06 2012 в 22:09

Браво проф. Дайнов аз съм пак на линия.