14 организации се разграничиха от преговарящите с Мая Манолова в НС

Последна промяна на 26 юни 2013 в 15:46 9277 5

 Снимка: Булфото
Снимка: Булфото

Представители на 14 организации се разграничиха от влезлите за сградата на Народното събрание представители на НПО за обсъждания на промени в изборните правила. Сред тях са Антоанета Цонева, Боряна Димитрова, Антонина Желязкова, Капка Панайотова, адвокат Маргарита Илиева.

В писмо до председателстващата Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения към НС зам.-председателка на парламента червена депутатка Мая Манолова представителите на 14-те организации отклоняват поканата за участие в т. нар. обществено обсъждане. 

"Ние, долуподписаните, заявяваме, че няма да участваме в консултации, докато не бъдат изпълнени следните искания:

1. Оставка  на правителството.

2. Провеждане на избори не по-късно от месец октомври  2013 г.

3. Промени на изборното законодателство, включващи следния задължителен минимум от изменения в Изборния кодекс", пишат те.

Промените в кодекса, които искат, са:

- Възстановяване на преференцията в пропорционалните листи - с праг за отчитане на преференциите, който ще даде реална възможност за разместване на водачеството на листата;

- Създаване на актуален регистър на избирателите;

- Изработване на дефиниция за политическа реклама и задължение за ясно обозначаване на всяко платено съдържание в медиите. Да се гарантира безплатно време за отразяване на кампанията в обществените медии. В административнонаказателните разпоредби на Изборния кодекс да се предвиди и санкция за непубликуване от медиите на договорите им с политическите партии и кандидатите за отразяване на кампанията;

- Методиката за определяне на изборния резултат да бъде част от Изборния кодекс;

- Да се гарантира сигурността при отпечатване, съхранение и разпространяване на изборните книжа и бюлетини – да се създаде възможност наблюдателите да имат достъп до етапите на отпечатване, съхранение и разпространение на изборните книжа и бюлетините. Изборният кодекс да включи разпоредби, детайлизиращи реда и начина за съхранение и разпространение на изборните книжа, бюлетини и печати. Бюлетините и/или кочаните да имат серийни номера. В Изборния кодекс да се регламентира, че   броят на получените от СИК бюлетини е с 10% над броя на избирателите в съответната секция. Да се регламентира начинът за определяне броя на бюлетините, които се отпечатват за чужбина;

- Промяна в изискването за брой подписи за издигане на независим кандидат за народен представител от Инициативен комитет. В Кодекса на добрите изборни практики на Венецианската комисия се препоръчва, да не се изисква подкрепата на повече от 1 % от избирателите в съответния район;

- Предоставяне на възможност всеки избирател да провери в кои подписки на партии, коалиции и кандидати фигурира, чрез електронна проверка през сайта на ГД "ГРАО“( каквато има за проверка в избирателните списъци). Всеки лист от подписките да има поле, което да съдържа името и подписа на лицето, пред което гражданите са попълнили личните си данни и са положили подпис в списъка;

- Изборният кодекс да включи и процедурни правила за разглеждане на жалби и сигнали, свързани с неправилно прилагане на изборните правила, начина на протичане на предизборната кампания, отразяването на предизборната кампания в медиите. Да се въведат гаранции за задължително произнасяне от ЦИК по жалби и сигнали на граждани, наблюдатели, застъпници, както и  ясен регламент за водене на публичния регистър на жалбите и сигналите от изборната администрация;

- Всички решения на изборната администрация, които са определящи за произвеждането на изборите, да подлежат на съдебен контрол.

Писмото е подписано от:

Антоанета Цонева, председател на УС на Институт за развитие на публичната среда;

Кристина Христова, председател на УС на Асоциация на европейските журналисти – България;

Теодора Гандова, председател на УС на НПО "Линкс";

Боряна Димитрова, управител на "Алфа Рисърч";

Геновева Петрова от сдружение "Корективи"

Капка Панайотова, директор на Центъра за независим живот;

Даниел Смилов, програмен директор на Център за либерални стратегии;

Любов Панайотова, директор на фондация "Европейски институт";

Биляна Гяурова – Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи;

адв. Маргарита Илиева, директор на правната програма на Български хелзинкски комитет;

Славея Христова, изпълнителен директор на сдружение "Болкан Асист";

Ива Таралежкова, председател на УС на форум "Гражданско участие";

Георги Атанасов, председател на УС на сдружение "България на гражданите";

Антонина Желязкова, директор на Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2013 в 17:36

Айде сега 3 месеца са им малко. Ами да работят не да си чоплят носовете в парламента. Аз на работното си място не мога да чета вестник.

26.06 2013 в 17:02

СОФИЙСКА ПРОТЕСТНА ГРУПА СЪЩО СЕ РАЗГРАНИЧАВА ОТ ТАЗИ СРЕЩА И ХОРАТА, КОИТО ПРИСЪСТВАХА ТАМ НА ЕДНА МАСА С ОЛИГАРСИ И ЧЛЕНОВЕ НА ДС!!! СЪЩИТЕ "ПРЕГОВАРЯЩИ" НЕ СА СЕ ДОПИТАЛИ ДО НАС!!! СЪОТВЕТНО НЕ НОСИМ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА, КОЕТО СА ОБЕЩАВАЛИ ИЛИ ПРЕГОВАРЯЛИ! "ПРЕГОВАРЯЩИТЕ" НЕ СА ЛИЦАТА НА ПРОТЕСТА ЗАЩОТО НЕ СА СЕ ДОПИТАЛИ ДО НИКОГО ОТ УЛИЦАТА!!! СПГ СЕ ОБЯВЯВА ПРОТИВ ТЕЗИ "ПРЕДСТАВИТЕЛИ" И ГИ ОТЛЪЧВА ОТ ВСИЧКИТЕ СИ ГРУПИ В МРЕЖАТА И СЕ РАЗГРАНИЧАВА ОТ ТЯХ!!! СПГ ЩЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА ИМ, В СЛУЧАЙ, ЧЕ СА ВНЕСЛИ ИСКАНИЯ ОТ НАШЕ ИМЕ!!!!
ПРИЯТЕН ДЕН И БЪДЕТЕ НА УЛИЦАТА!!! ИСКАЙТЕ СИ ДЪРЖАВАТА!!! ИСКАЙТЕ ПРОМЕНИТЕ В ИК, КОИТО ЩЕ ОТРЕЖАТ РЪЦЕТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И ОЛИГАРХИЯТА КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА ОТ 23Г.!!!!

26.06 2013 в 16:08

Против серийни номера на бюлетините. Аргументи: би могло сериозно да наруши тайната на вота, би оскъпило неимоверно изборните книжа, а и не дава никакви гаранции, че не могат да се дублират номера - иди доказвай кои са автентични ако има дублиране и нямам идея как би могло да се проверява има ли дублиране. Нека ги печата БНБ печатницата и толкова, ако няма ресурс, да се създаде ясен регламент за охрана и контрол от страна на администрацията и полицията на оторизираните печатници.

26.06 2013 в 16:07

Похвални искания, ама как ще ги осъществят за три месеца и особено онова за и в ГРАО? Или първо да дойде Бойко пък после ще му мислим за осъществяването, ако изобщо го искаме тогава.

Ееееех, гиди български продажни душици (щото не мога да си представя, че са чак толкова тъпи)!

26.06 2013 в 15:53

Подкрепям....изглежда и съвсем разумно и изпълнимо
Някой против ?