14% от българите искат да избягат в чужбина

Последна промяна на 04 октомври 2012 в 14:10 908 2

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

14% от българите искат да напуснат България завинаги. Това сочат данни от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено през септември.

Делът им е с 3% по-висок от този през 2009 г.

За напускане на държавата мислят най-вече хората на възраст между 30 и 39 години (25% от тях) и най-младите, до 29 години (22% от тях). Много висшисти и безработни също са готови да напуснат България завинаги.

 28% искат да учат или работят в чужбина, но без да напускат завинаги България. В тази група попадат 63% от интервюираните на възраст до 29 години и 40% от интервюираните на възраст между 30 и 39 години, 38% от жителите на София, както и 50% от безработните, участвали в изследването.

 По-високо от средното желание за миграция – и временно, и постоянно, има у представителите на ромския и турския етнос.

12% са твърдо решени да напуснат. 

Националното представително проучване на НЦИОМ е проведено в периода 20 - 27 септември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни жители на страната в 86 населени места.

67% от анкетираните твърдят, че биха насърчили децата си (ако имат, или когато имат) да отидат да учат в чужбина. Този дял е с 3% по-висок от регистрирания през 2009 г. (64%). По-често така отговарят хората на възраст до 49 години, висшистите и столичани.

71% от интервюираните (с 2% повече, отколкото през 2009 г.) твърдят, че биха окуражили децата си да отидат да работят в чужбина за определен период от време. Подобно намерение заявят по-често хората на възраст до 49 години, респондентите със средно образование и жителите на областните градове.

Когато става въпрос за окуражаване на емиграционните нагласи сред децата, родителите в активна възраст са по-склонни да подкрепят подобни намерения, докато по-възрастните (особено над 60 години), които имат нужда от грижи, са категорично против.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.10 2012 в 16:26

Каква ти приказка...... Аз, който съм бил категорично против напускането на страната - ама като казвам категорично - категорично - доживях да кажа на децата си да учат и да се махат..... И не знам, но си мисля, че може и да ги изпреваря......

04.10 2012 в 15:25

Може би ама надали....
Не е възможно, никой не иска да напуска такава красива страна с толкова възможности, такъв спокоен живот. Децата ни растат в екологично чиста среда, имат толкова места за забавления, училища,оборудвани с най-новите технологии, в които те ходят с удоволствие и са на първо място в света по грамотност. Вървейки по улиците всичко около нас е чистичко, зелено и приятно. Дали не обърках приказката...ние си я написахме такава може би...