Ако читателите на OFFNews избираха парламента (резултати)

Последна промяна на 10 май 2013 в 23:40 3633 15

Избори 2013
Избори 2013

Доста по-различни от социологическите проучвания се оказаха предпочитанията на читателите на OFFNews.

В анкетата ни "Как ще гласувате на изборите на 12 май" се включиха 18 048 души, което е изключително голяма активност. Едно социологическо изследване например се прави сред около 1000 респонденти.

Ако изборите зависеха само от читателите на сайта, първа сила щеше да е ДСБ. Партията на Костов поведе в класацията още в началото и беше начело почти през цялото време с едно изключение от няколко часа, през които начело беше Атака.

Втори в допитването ни са ГЕРБ, които стартираха лошо, но методично трупаха гласове и на финалната права успяха да изместят БСП от второто място.

БСП, които преди 4 дни бяха доближили ДСБ само на 8 гласа, не издържаха на темпото в края и останаха трети.

За нас беше изненада големият процент симпатизанти на "Атака", които се информират от сайта ни. В началото на анкетата партията на Волен Сидеров дори излезе на първо място. Отдадохме това на малкия брой гласували, но в следващите дни "Атака" продължи да трупа гласове и зае четвъртото място.

"Глас народен" зае петото място. За нас това не е изненада, защото това е типична интернет партия, а едно от основните й лица - Венци Мицов,е наш автор.

Изненада ни обаче не толкова доброто представяне на "Зелените". Очаквахме, че те са доста по-голям процент от читателите ни, но очевидно в последните месеци сайтът се е разрастнал много и онова ядро, чието доверие спечелихме по време на протестите на Орлов мост миналата година, е намалило относителната си тежест.

Последната партия, която би влязла в парламента според нашите читатели е Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева.

Под чертата, но но с повече еот 1% са 4 партии, които хващат държавна субсидия. Това са НФСБ, ВМРО, СДС и ДГИ.

Почти процент има и ДПС. Турската партия традиционно се представя много зле в интернет анкети и много добре на реалните избори. Резултатът й в нашата класация надминава този на далеч по-шумни в мрежата партии като "Модерна България" и ГОРД и всъщност може да се приеме като доста добър.

Ето и крайните резултати:

ДСБ - 18% (3 227 гласа)

ГЕРБ - 17% (2 990 гласа)

БСП - 16% (2 864 гласа)

Атака - 9% (1651 гласа)

Глас народен - 9% (1565 гласа)

Зелените - 6% (1017 гласа)

България на гражданите - 5% (829 гласа)

НФСБ - 2% (403 гласа)

ВМРО - 2% (366 гласа)

СДС - 1% (247 гласа)

ДГИ - 1% (240 гласа)

ДПС - 1% - 177 гласа

Модерна България - 1% (144 гласа)

НДСВ - 1% (125 гласа)

РЗС - 1% (123 гласа)

ЕНП - 1% (100 гласа)

ГОРД - 0% (92 гласа)

Процентите са закръглени. Това при малките партии дава съществено отклонение.

5% или 991 души са заявили, че няма да гласуват.

3% или 573 души ще гласуват, но още не са решили за кого.

2% или 320 души ще гласуват за някоя друга партия, извън изброените в анкетата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2013 в 09:35

Ето, че не трябваше да опитваш, Холдън. Предупредих те. Елементарното разпознаване на два коренно различни по смисъл препинателни знака няма нищо общо с романтичната професия на машинописката, нито пък с твърде неромантичния феномен, наречен интернет (наименование, което, между другото, на български се пише с малка буква). Отговорът ти предполага, първо, че само машинописката по необходимост притежава пълния набор от познания по пунктуация (или поне само за нея имат значение), и второ, че грамотността се получава от интернет (или поне ти на него разчиташ, но просто нямаш възможност да посещаваш целодневно занятията). Темата за машинописа е напълно неадекватно оправдание в случая, и то от значителен брой десетилетия насам; а да правиш забележки на другарчета, които като теб не могат да си позволят пълния пакет интернет грамотност, е лицемерно.

11.05 2013 в 22:45

Ники, чудя се как да го обясня и колко пъти. Виж и в текста горе съм го направил. Да: не е меродавен за резултатите от вота, да - очевидно е, че гласоподавателите на ДСБ ползват повече интернет и четат новинарски сайтове (особено нашия), което очевидно електоратът на ДПС не прави. За всичко си прав, но защо ми звучи като критика, колко пъти да ги направим тия уточнения като в текста 10 сантиметра по-нагоре не си ги прочел.

11.05 2013 в 19:09

Аз намирам, за коректно след разкритите снощи 350 хиляди допълнителни бюлетини в КОСТИНБРОД редно е да се уважи мнението на бившия Главен Секретар на МВР по ТВ 7, г-н ..... да се отложат изборите с една седмица и се отпечата нови бюлетини,
а на фирма МУЛТИ ПРИНТ от КОСТИНБРОД ПОРЪЧКАТА да не се ЗАПЛАЩА!
ФИРМАТА и НЕЙНИЯТ СОБСТВЕНИКА ЙОРДАН БОНЧЕВ директно в ЗАТВОРА!
Да се КОНФИСКУВАТ ПЕЧАТАРСКИТЕ МАШИНИ и
ФИРМАТА ДА СЕ ИЗВАДИ ОТ ФИРМЕНИЯ РЕГИСТЪР!
ПОРЪЧКАТА е ясно, че е на ГЕРБ и ГЕРБ да се ЛИШАТ от ПРАВОТО да участват в изборите!

11.05 2013 в 16:56

Мога да опитам. Не съм машинописка. Съзнателният ми живот не преминава в Интернет, дано и при теб е така. Този отговор задоволява ли те?

11.05 2013 в 16:45

Caulfield, много добро наблюдение правиш относно Стоянчовите запетайки, ама няма смисъл и ти да обсъждаш, ако не можеш да ми обясниш защо вместо разделителна чертица си използвал тире ("по – сериозни" вместо "по-сериозни").
Всъщност, ако по някакъв начин успееш да ми обясниш, то със сигурност не трябва и да помисляш за сериозни обсъждания.

11.05 2013 в 16:41

А защо си мислиш, че 90% сънародниците ни в Европа и Америка не го четат този сайт? И че няма да гласуват за ДСБ например? Айде сега нема да се обиждаме на емигранти и "наши" хора, нали?
Впрочем доколкото имам лична информация, голям е отливът от ГЕРБ и сред емигрантите, които първоначално се заблудиха, и масово гласуваха за тях! 90% няма да повторят тази грешка, а с останалите не си струва да се говори ;-)

11.05 2013 в 16:38

Процентно, пенсионера! Нали знаеш за изключенията и правилото. А пък в някои махали няма компоти, а не би компютри! Знаеш защо-учил си.

11.05 2013 в 16:12

Стоянчо, ако ми обясниш защо си използвал една от запетайките точно на това място, то тогава съм склонен да обсъждам с теб и по - сериозни неща.

11.05 2013 в 16:08

jana, по какво съдиш, че си по-интелигентна от един пенсионер, който също е учил и уверявам те - преди време "висше" се вземаше далеч по-трудно, отколкото сега.

11.05 2013 в 15:46

Като се има впредвид,сравнително малкият % интелигентни и мислещи хора,каквито обикновено
са читателите в сайта,е ясно защо накрая резултатът е тотално различен...Тук не влизат няколкото
милиона-роми,мохамедани,пенсионери и пр.Да не забравяме и купените гласове,отказалите се и
90% от сънародниците ни в Европа и Америка...