Авария на лифт на Витоша прати три деца в "Пирогов"

Последна промяна на 09 юни 2013 в 17:29 11979 34

Драгалевският лифт. Снимка: БГНЕС
Драгалевският лифт. Снимка: БГНЕС

Три деца са пострадали при техническа авария на Драгалевския лифт на Витоша днес, научи OFFNews. Децата пътуват към болница "Пирогов".

Пострадалите деца са три момичета - две 13-годишни и едно на 15. Едното дете е с "открито счупване на дясната подбедрица", т.е. с фрактура и рана, и е прието за лечение в болницата, съобщиха от пресцентъра на "Пирогов". Другите две деца са само с контузии и не се налага хоспитализиране.

OFFNews потърси за информация за инцидента собственика на лифта - "Витоша ски" на мобилните номера в сайта на фирмата, но никой от тeлефоните не отговори. Както наш читател, очевидец на инцидента, информира във форума, седалката на лифта, на която е било раненото дете, се е откачила от носещото въже и се е блъснала в предната, където са седяли двете му приятелки. София. Три деца са пострадали при инцидент на открития Драгалевски лифт на Витоша. Информацията за откъсналата се седалка бе потвърдена от пресцентъра на столичната полиция - произшествието е станало към 16.30 часа на междинната лифтова станция „Бай Кръстьо”.

Драгалевският лифт е стар и от фирмата редовно обясняваха в последните години, че е опасен и се нуждае от подмяна. Въпреки това Агенцията за държавен технически надзор всяка година констатира, че съоръжението е изправно и разрешава използването му. Този лифт се използва от "Витоша ски" като коз в спора й с държавата за разширяване на ски зоната в природен парк "Витоша", след като през 2010 г. тогавашният екоминистър Нона Караджова спря устройствения план на фирмата за нова ски зона с нови лифтове и писти.

За подмяна на старите съоръжения обаче настояват и неправителствените екоорганизации, които са срещу проекта на "Витоша ски". Фирмата е свързана с концесионера на ски зона Банско "Юлен" - в ръководството и на двете е юристът Петър Петров. И двете ски фирми са свързани с председателя на федерацията по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2013 в 11:51

Това не се случва за пръв път!! Преди 3-4 години се беше случил същият инцидент обаче без пострадали. Даваха даже по новините и кадри как седалките се бяха събрали.

Това е престъпно невежество! Жалкото е че след седмица ще се забрави и наказание няма да има никакво. Като ги знам и лифтаджиите там какви са почерпеняци, кои знае каква профилактика са му правили(никаква.)

Дано детето се възстанови бързо и напълно.

11.06 2013 в 12:15

Ти добре ли си бе? Нормално ли е да може да се откачи седалка, КАКВОТО и да правят хората на нея??? Такива връзки се проектират да издържат 3-кратно, 5-кратно, 8-кратно натоварване! ТОНОВЕ!!!
Ако може да се откачи от клатушкане, този лифт незабавно е трябвало да бъде спрян!

10.06 2013 в 12:08

Това не би било национализация, а разтуряне на незаконен договор....

10.06 2013 в 11:25

А болни като теб трябва да бъдат лекувани.

10.06 2013 в 11:23

Добра ли е заплатата при Цеко Минев за писане на клевети по форумите?

10.06 2013 в 11:23

В Закона за горите, Чл. 54. (1), т. 6 е записано:
"Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на: ... 6. (нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г.) станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация."

ТАКА ЧЕ ЦЕКО МОМЕНТАЛНО ДА РЕМОНТИРА ИЛИ ПОДМЕНИ ЛИФТА (стъпките на новия МОЖЕ ДА НЕ СЪВПАДАТ с тези на стария, т.е. новият лифт може да е съвсем друг, СЪВРЕМЕНЕН модел!) ИЛИ ДА СЕ РАЗКАРА ОТ ВИТОША!!!!

10.06 2013 в 10:44

според мен и децата имат някаква вина.... Живея в Драгалевци на лифра съм се качвал милион пъти вкл. и зимата със шейна возили сме се по трима когато има много хора и пак
мой чичо работещ на лифта ми е казвал че ако не се люлея и не се скъса въжето нямакак да се от качи седалката ...

10.06 2013 в 10:23

Надявам се да осъдят плужеците от Витоша ски за престъпна небрежност. След като те стопанисват лифта е нормално и логично те да носят отговорност за техническото му стъстояние. Друг е въпросът че би било добре да се направи проверка кой от държавните контролни органи си е 'затварял очите' за лошото техническо състояние на съоръжението.

10.06 2013 в 10:12

Витоша Ски не могат един наличен лифт да поддържат както трябва, а инак имат наглост да ламтят за още нови!

Цеко Минев трябва да лежи в затвора! Престъпна безотговорност е това!

10.06 2013 в 02:36

Ако имахме държава, сега Цеко и компания вече трябваше да са арестувани - за престъпно безхаберие!
А не да раздават пари на някакви диви писачи да пишат глупости по форумите! Зелените ви били виновни, едва ли не ще изкарат, че някой би направил саботаж на такъв стар лифт, и то след толкова протести фирмата да си върши просто работата! Това беше въпрос на време да се случи! Пак само с това че се е разминало, горкото дете е уплашено, но живо!
Лично аз се прекръствам всеки път, преди да се кача на този лифт! Когато работи де, щото през повечето време, дори лятото в делнични дни, е затворен! Аман от алчни, прости, нагли милиционери, отворили усти да налапат всичко в изпосталялата ни държавица! Ама то се връща, колкото и да не им се вярва на някои...