Бебе почина при раждане в домашни условия

Последна промяна на 11 ноември 2012 в 13:49 3376 6

Бебе почина пре раждане в домашни условия. Снимка: БГНЕС
Бебе почина пре раждане в домашни условия. Снимка: БГНЕС

Бебе е починало при раждане в домашни условия, съобщиха от Районната здравна инспекция в Бургас.

Раждането е започнало в 2 часа тази нощ и е продължило около два часа. Сигнал на 112 е подаден около 6 ч. сутринта.

Пристигналите на място лекари установили, че 24-годишната майка е в добро състояние, но детето - момиченце, е мъртво. Родилката е приета в болница за лекарско наблюдение, а аутопсия на детето ще бъде направена утре.

„Винаги е имало смъртни случаи при новородените. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде сведен до минимум, но не и до нула”, коментира директорът на РЗИ Бургас Георги Паздеров, цитиран от "Фокус".

„Напоследък имаше една страхотна тенденция, че майките имали право да избират къде да раждат. Категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции,” смята Паздеров.

За да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно раждането да се прави само и единствено в лечебни заведения, коментира и здравният министър Десислава Атанасова.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и за да се запази животът на и новороденото, и на майката, е редно това да става само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди,” каза още Атанасова.

По думите й присъствието на специалисти по време на цялото раждане е задължително. Узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса, смята министърът на здравеопазването.

Тя напомни, че в момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2012 в 02:05

Тогава или държавата да забрани болниците, или населението да ги бойкотира. Тогава всичко ще става вкъщи, и изходът не само от ражданията ще е като тая история. Какъв е проблема?
Алчността на лекарите и ненужните лечения и операции тук, дойдоха именно от "нормалния" запад. Преди 20 години тука и на идиот не му минаваше през акъла да прави такива неща. Така че живей си в нормалния запад, и ни остави да се оправяме както можем. Нямаме нужда нито от оня морал, нито от вечния вой за реформи на МВФ и СБ, за това си имаме радиоточката модел дянков. И още по-малко - от новата секта на фундаменталния феминизъм "Раждам вкъщи".

12.11 2012 в 01:51

Аз не живея в България, в нормална западна държава съм, и тука раждането вкъщи не е някаква екстравагантност, а наистина въпрос на избор, и то не от сега, а от години. Друг е въпросът, че присъства подготвен екип и рисковете са сведени до минимум, като в болница. При това единственият аргумент, който съм чула от тукашни майки е, че болницата им действала стресово и затова искат вкъщи. Разбира се, говорим за нормална бременност без усложнения. Друг аргумент е, че в болницата винаги съществува по-голям риск от евентуална зараза, защото има и други майки и други бебета, както и посетители.
Разликата с нашенската действителност е, че у нас болниците са истински ужас, неремонтирани с години, потресаващи от чисто хигиенна гледна точка! Не е трудно да си представиш зарази пъплещи навсякъде, а какво остава ако си лабилна родилка! Отделно обслужването в така наречените здравни заведения е сведено до "ти бакшиш даде ли ми?", а "изборът на екип" (подплатен с пачки) е върхът на цинизма, на фона за ниската раждаемост у нас. Да не си затваряме очите какви пари се изливат на лекарите да вършат работата, за която получават заплата! Отделно отношението на персонала е такова, като че ти правят лична услуга дето раждаш в държавната им болница! А да не говорим колко пациенти стават жертва на обикновена немарливост - за която пак са си платили! Темата е широка, не става въпрос само за родилките, далеч не само, но там нещата са най-груби, защото радостното и неповторимо събитие за майката може да се окаже кошмар не защото не е здрава, спокойна и ражда нормално, а щото виждаш ли някоя санитарка не била на кеф! Повечето от нас веднага забравят грубото отношение, или стискат зъби, щото сме свикнали, и се радват че минало-заминало, но нека с ръка на сърцето си кажем, че и да не дерат, достатъчно грубо се държат, и то не от много професионализъм, даже наопаки! Просто се радваш, че ти се е разминало! Но дали при всички минава и заминава, или напротив, има достатъчно доказателства за лекарски грешки, които се потулват, за осакатявания и трагедии за цял живот?

Тука изобщо не говорим за "алтерантивни движения" да раждаме вкъщи че било модерно, а за здрав разум и инстинкт за самосъхранение! Та кой не иска детето му да се роди живо и здраво, в сигурност?!

Можело е да не се стига до трагедия, стига нещата по раждането у дома у нас да са достатъчно организирани, а не родилките да стават жертва на "алтернативното движение" сред лекарите "остави ги тия, у тях искали да си раждат!" и да гледат на това скептично, както и да настройват обществото. Според мене ТОВА е проблемът, като един от многото пред здравната ни система.

Министърката вместо да се изказва важно, че имало разлика между "избор на екип" и "дарение" (смях! - и двете били "доброволни") , да каже по същество това нормално ли е, както и всички сокове(кутия), кафета(пакет), бутилки (алкохол), които се въртят през барчето на коя да е болница, и които биха изправили косите на всеки нормален министър в нормална страна!

12.11 2012 в 01:12

Прощавайте, но никъде не съм казала на никой на ражда вкъщи :)
Просто посочих причината за проблема. Написала съм също, че раждането вкъщи е опасно, но то лесно да се бълва, трудно да се чете спокойно и внимателно :) Желая ви здраве и спокойни нерви :)

11.11 2012 в 20:24

А вас, от онова алтернативно движение, няма ли кой да ви подведе под отговорност за глупостите, които разпространявате и водят до такива трагедии?
Това е третият случай с починало бебе при домашно раждане, за който аз знам, откак сте налазили в интернет, за да пропагандирате, как като взлезеш да раждаш в болница и идва краят на света.
Как пък мен не ме клаха, биха и не ме връзваха за леглото, като раждах в болница?! Или жените около мен?.. Или приятелките ми, близките ми? Къде са тия страшни болници-касапници, че не се сещам за нито една?!
Колко й трябва на някоя бременна жена с по-лабилна психика, за да я уплашите, че в болницата ще я дерат жива. Докато виж, ако следва ваш'те възвишени съвети, ще си роди по живо по здраво вкъщи и всичко ще мине, сякаш е кихнала... Аман ей, само като ви видя постовете някъде из нета и лошо ми става.
Поне като стане трагедия, се скриийте някъде.

11.11 2012 в 17:32

Ако някой можеше и да дефинира "реформата" ...

Това че някой е пощръклял от алчност или тъпигьозлък, още не значи че болниците са кланници. А модната истерия с раждането вкъщи, ще направи работата само и скъпа до невъзможност.

11.11 2012 в 17:19

Абсурдистан за кой ли път...
Здравеопазването и арогантноста на лекарите накара жените да избират по-опасния начин да раждат вкъщи, не защото много им харесва, а защото другият не е за хора. Като жена, мен ме е страх да раждам деца в България.
Всеки пациент има право да отказ от лечение. Всеки пациент има право да приеме или откаже манипулация. Родилките са единствените пациенти, на които им се правят нежелани манипулации дори и да са подписали декларации за отказ. Върху тях се упражнява психически, а често и физически тормоз по време на раждането.
Но изказването, че държавата плаща за раждане, а в същото време, ако не платиш за екип, те оставят да умреш като куче, е върха на лицемерието.
В този ред на мисли, е крайно наложително да се случи не закон срещу раждането вкъщи, а здравната реформа, която поколения българи чакат ли чакат.