БХК срещу телевизията на "Атака" заради дискриминация на бежанци

Последна промяна на 02 октомври 2013 в 16:17 4215 13

Магдалена Ташева
Магдалена Ташева

Българският хелзинкски комитет ще защитава сирийски бежанци, подали жалба в Комисията по дискриминация срещу телевизията на партия "Атака" "Алфа" и срещу депутатката от "Атака" Магдалена Ташева - водещ на предаването "В окото на бурята".

"В редица предавания Ташева представя бежанците от Сирия като мними бежанци, ислямисти, екстремисти и престъпници, и им отнема човешкия облик. Водещата нарича бежанците „изчадия”, „сган”, „масови убийци”, „канибали”, „диваци”, „ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието” и „лъжат властите”, „отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия” и „започнаха да крадат, да бият” в България и които ще „започнат да изнасилват, да режат глави". Водещата описва бежанците като „нахлува поредна вълна на ислямизацията”, „вкарване на огромно, радикално ислямско население - враждебно и към България и към християнството”. Ташева отъждествява бежанците с Ал Кайда, нарича ги „главорези” и им приписва „цел да изменят демографския национален и религиозен облик, нашата национална идентичност като българи и като православен християнски народ. Да ни доограбят ”. Водещата квалифицира бежанците като „плътни джихадистки арабски маси”, „вкарвани”, за „да превърнат България във втора Босна и втора бивша югорепублика Македония и след 25 години, същите тези пришълци, мохаджири, както се казва в Корана, - защото ислямът така се разширява, чрез мохаджири, т.е. преселници в нови земи, това е догма в исляма” да „веят” в София, по твърдяната аналогия със Скопие и Сараево, „флага на Саудитска арабия”. Ташева пряко призовава българите към "организирани бунтове" и „въстания” „срещу нашествието на тази ислямистка сган под формата на сирийски бежанци”, пишат в прессъобщение във връзка с жалбата от БХК.

Нейният гост в студиото Георги Сенгалевич - съветник на ПГ на „Атака“ пък заявил, че бежанците са „сирийската свободна армия” и нейните „терористични подразделения”, които някой „транспортира” към България.

Бежанците, според него, били „извършили престъпление против мира; военно престъпление или престъпление срещу човечеството”, довели до „изостряне на криминогенната обстановка”, влизали в „конфликти” с „българското население”, с което имали „очевидна културна, цивилизационна несъвместимост”.

Жалбоподателите твърдят, че това е тормоз и подбуждане към дискриминация спрямо цялата общност на бежанците по смисъла на Закона за защита от дискриминация.

„Такова крайно слово на омразата предизвиква ксенофобия и отравя средата за бежанците, като насажда предразсъдъци у околните. Така тези хора, дошли, за да спасят живота си у нас, се оказват изолирани, обект на омраза и в риск да станат жертва на нечовешко и унизително отнасяне, в това число физически посегателства“, коментира адвокат Маргарита Илиева, директор на „Правна програма“ на БХК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2013 в 21:07

е така поне стана ясно кой е пастира на бежанците - Сорос. Любопитно ми е какъв % от бежанците каки политически възгледи имат, тоест какъв % са про-НАТО , защото хипотезата ми е, че ги подбират по политически възгледи за да си отглеждат 5-та колона.

03.10 2013 в 11:07

Как никой ,не помисли,за Българите,които са в чужбина ?Къде беше до сега,тази организация ??В Белгия работят и живеят Българи,които не могат да се регистрират дори,но никой не го интересува...защо да се интересуваме ние,от тези бежанци и да ги подкрепяме,ГОСПОДА ???Няма пари за българите,а за бежанците се намират...Боже,Боже...Пази България и вразуми тези,които са се побъркали !!!!!!

03.10 2013 в 07:57

Няма държава в света, където комунистическите, ксенофобските и нео-фашистки организации да не създават проблеми.

03.10 2013 в 07:55

+ 1

Недопустими изказвания от депутат в страна имаща се за цивилизована и европейска. Пожелавам на тази женица никога да не се сблъсква с отчаянието и мизерията, през които преминава сирийския народ в този момент.

02.10 2013 в 23:11

Атака да защитят българските роми, все пак това са български граждани. Щото иначе излиза, че Атака делят българските граждани по етнически принцип.

02.10 2013 в 20:14

Абе на никой не пречат тея 2000 човека. Тъпите дебили от Атака по-добре вместо да пътуват из Европа и да се правят на мъже що не вземат да проверят дали сред бежанците има тероряги или не. Намериха си те с кой да се заяждат за да не им умре съвсем имиджа на ревностни фашаги. А иначе минети на ДПС няма ядове. Смешняги.

02.10 2013 в 19:55

няма държава по света където ислямистите да не предизвикват проблеми правилно Атака да постави на общественото внимание възможността между тези "бежанци" да има и терористи, фундаменталисти и екстремисти а бехека те не реагираха на френските расиски и ксенофобски изявления по адрес на българските роми а сега вият като ущипани девственици за сирийците отчасти се сещам защо хахаха

02.10 2013 в 19:26

Браво на БХК. Тези от Атака много започнаха да си вярват.

02.10 2013 в 19:12

Е ако не са циганите кой ще гласува за олигарски бе хахаха. Дори Атака си купуват цигански гласове ...

02.10 2013 в 18:21

Когато БХК излязат и защитят един българин и неговото семейство, ще спра да искам тези продажници да не бъдат изгонени от България! Тези организации единствено защитават циганите и никой друг, те са виновни за този етнически конфликт между българи, турци и цигани! От както те са в страната ни циганите винаги са неоправдани и защитени, а нас българите кучета ни яли! Какво очаквате Сорос да ни защити ли!?