БСП: "Белeне" ще струва по 1000 лв. на всеки българин

Последна промяна на 07 август 2012 в 14:54 3327 4

Антон Кутев и Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
Антон Кутев и Мая Манолова. Снимка: БГНЕС

На всеки български гражданин АЕЦ "Белене" ще струва по 1000 лв. Това каза на пресконференция секретарят на НС на БСП и депутат от Парламентарната група на "Коалиция за България" Антон Кутев.

Сметката, според него, се получава, след като се раздели общата стойност на централата от 8 млрд. лева на 8 млн., колкото е населението на България. "Абсурдно е премиерът да твърди, че "Белене" ще струва на всеки българин по един мерцедес. Един мерцедес на Бойко Борисов струва поне 100 хил. лева.", коментира Кутев.

По думите му въпросът с парите за референдума е вулгарен.

"40 млн. лв., колкото ще струва референдумът, е една малка част от 1 млрд.лв., които отиват за контрабанда на цигари годишно. С тези пари могат да се проведат над 250 референдума годишно", заяви Кутев.

Разбрахме, че министърът на регионалното развитие се готви три месеца да проверява подписката. На нас ни трябваше толкова време да се срещнем лично с всички почти 800 хил. души, които се подписаха, каза още червеният депутат.

Според него проверката би трябвало да трае максимум един месец, като всичко останало било опит за бавене на процедурата.

Депутатът от БСП Мая Манолова коментира, че в отношението към референдума за АЕЦ "Белене" има драстична разлика в оценката на подписката между премиера Борисов и неговите подопечни от парламентарното мнозинство.

"ГЕРБ разиграват поредния театър на доброто и лошото ченге. Премиерът е добрият герой, който да уважава мнението на 800 000 души, участващи в подписката, а неговите депутати да са лошите и своенравни хора, които ще препятстват неговото провеждане", отбеляза тя.

Манолова обяви и предстоящите предложения на социалистите за промени в Изборния кодекс.

Те ще се отнасят до възможностите за машинно гласуване, както и за участието на медиите в политически и предизборни кампании.

"Основен приоритет за нас е изготвяне на предложения, които да ограничат манипулирането на вота и мачкането на политическите опоненти и на гражданите по време на избори", каза Манолова. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2012 в 18:27

8-10 мрд. евро беше нали? БСП говорят за 8 млрд лева.. доста сериозна разлика...

07.08 2012 в 18:26

Всъщност анализите на независимия оценител бяха между 10 и 11 милиарда

07.08 2012 в 15:31

Доброто и лошото ченге го раздават БСП и ГЕРБ. С централа и без нея, токът ще поскъпва, защото вече са се приготвили да усвояват.

07.08 2012 в 15:02

8 млрд друг път, как решиха че толкова ще струва АЕЦ-а? Цифрите в анализите отпреди няколко месеца бяха съвсем други. А и какви 1000 лв, нека ми кажат колко ще струва тока от този нов АЕЦ и с колко ще ни се увеличат сметките за тока, ако бъде построена тази централа. Лъжат като дърти комунисти пак..