„Четири лапи“: Зачестяват случаите с отровени кучета, искаме помощ от МВР

Последна промяна на 28 март 2013 в 15:59 1374 2

Петото намерено в
Петото намерено в "Сухата река" отровено куче в последните опити да бъде спасено в клиника. Снимка: Фейсбук

Зачестяват случаите с отровени животни, а вече има и пострадали хора. Трябва да бъде затегнат режима за търговия с отровни вещества, смятат от „Четири лапи“, цитирани от БГНЕС.

Д-р Марина Иванова от организацията за защита на животните съобщи, че ще търси от МВР съдействие за решаването на проблема. Иванова следи ситуацията отдавна, притесненията и се засилили, след като вчера жена изпадна в кома, а домашният й любимец умря заради подхвърлена примамка с отрова.

От началото на годината организацията е получила десетки сигнали за отровени животни. Най-тревожна е ситуацията в Силистра и Сандански, където посегателствата над кучета са системни. Според "Очи на четири лапи" най-често използвани са препарати за растителна защита и отрова за гризачи. 

„Тъжното е, че имаме добри закони, но на насилието над животни все още не се обръща нужното внимание от страна на разследващите, макар да е очевидна връзката с насилието над хора. Още по-тревожно е, че получаваме сигнали за населени места, в които е практика бездомните животни периодично да се унищожават с отровни примамки, като в повечето случаи полицията бездейства. Явно трябва да се стигне до нещастен случай като този в Гоце Делчев, за да решат, че трябва да вземат мерки“, коментира Иванова.

По думите и всяка година хиляди животни стават жертва на отравяне. От „Четири лапи“ се заканват, че ще търсят съдействието на МВР, земеделското министерство и омбудсмана за справяне с проблема.

Те настояват за мерки, които да ограничат използването на отровни примамки. Организацията ще настоява и да се затегне режимът за търговия с отровни вещества.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2013 в 01:02

Моля да се разграничи Четири лапи от Очи на четири лапи. Двете неща са съвсем различни и явно тук е объркано. Фондация "Очи на четири лапи" се занимава с обучение на кучета водачи и по никакъв начин не е коментирала тровенето на животинките с препарати.

28.03 2013 в 16:05

Ами да го сложат под един знаменател "Опит за убийство", като разхвърляш отрова дават ти пет години минимум!