Държавата осъди БТК за 92 млн. евро

Последна промяна на 07 декември 2012 в 20:17 2493 1

БТК (Vivacom) е собственост на КТБ и руската VTB Bank. Снимка: klassa.bg
БТК (Vivacom) е собственост на КТБ и руската VTB Bank. Снимка: klassa.bg

Новите собственици на БТК (Vivacom) ще плащат наследен от предшествениците им дълг в размер на 92 милиона евро на българската държава.

Руската VTB Bank и Корпоративна търговска банка (КТБ), които са официални собственици на телекомуникационната компания от края на октомври 2012 г., ще трябва да изпълнят решение на Арбитражния съд в Париж, пише в. "Стандарт".

Делото започна заради извършената от бившите собственици на БТК "Вива Венчърс" препродажба на 65% от капитала на БТК за 1.2 милиарда евро през 2007 г. Съгласно приватизационния договор за БТК държавата трябваше да получи 10% от всички нетни постъпления, надхвърлящи 300 милиона евро.

Агенцията по приватизация обаче така и не получи парите си от "Вива Венчърс".

"Поздравявам колегите от Министерство на финансите - свършили са блестяща работа", коментира шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов пред "Стандарт".

От финансовото министерство не коментираха решението. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2012 в 16:58

От новината става ясно, че Виваком въобще няма да изплува от бактака след като се оказа и с наследени дългове за 92 млн.евро, които трябва да плати на държавата...