Ден 27: #Workwithme до парламента, дъжд от домати и яйца по депутатите (снимки+видео)

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2013 в 08:02 7608 36

Протест пред парламента. Ден 27. Снимка: Сергей Антонов
Протест пред парламента. Ден 27. Снимка: Сергей Антонов

С нова инициатива - работен ден на открито до парламента, и с традиционните домати и яйца по депутатите и безплатно кафе за демонстрантите започна 27-ият ден на протестите.

15-20 души включиха в инициативата #workwithme и в началото на работния ден - към 9 ч., разположиха лаптопите си до хотел "Радисън" срещу парламента, за да могат да протестират и работят.

Час по-рано - в 8 ч., пред парламента започнаха да се събират демонстранти за планираната от 8 ч. блокада. Огромният отцепен от полицията периметър край НС попречи за нейното осъществяване, няколко групи демонстранти обаче окупираха подстъпите към парламента, за да посрещат народните избранници. За час-час и половина пространството пред НС, встрани от задния му вход и при загражденията, откъдето влизаха автомобили на депутати, се изпълни с няколко стотин души.

От задния вход към влизащите депутати полетяха и домати и яйца. Всеки влизащ депутат бе посрещан с "Оставка", "Уууу", палци надолу, "Червени боклуци" и освирквания. Червената депутатка Мая Манолова, която влезе в сградата малко преди началото на пленарното заседание този път дори и не се опита да приближи демонстрантите, които при първия й опит я замериха с яйце. Тя притича и влезе бързо в сградата, без дори да ги погледне под мощното им освиркване и викове "Червени боклуци".

 

Хронология на протеста в сряда:

11:30 часа -  Бисер Миланов - Петното е бил арестуван по непотвърдена информация. Протестиращи забелязали Миланов и са подали сигнал към полицията като са казали, че е провокатор. Това е вторият път, в който Петното е задържан от полицията в рамките на протестите от 14 юни. 

9.37 часа - Около 20 души се възползваха от възможността да изнесат работното си място пред парламента. В близост до хотел "Радисън" има няколко маси със столове, до които има прокарано електрозахранване и достъпен безжичен интернет. Така хората съвместяват протеста с работата си. 

9.24 часа - Броят на протестиращите около парламента вече достигна няколко стотици. Пред централния вход на Народното събрание има близо 300 души, а откъм източната страна на парламента и към задния вход има близо 200 души. 

9.15 часа - Двама младежи бяха арестувани заради хвърляне на домати и яйца по сградата на парламента. Униформените проверили младите мъже, сложили им белезници, а минута по-късно ги свалили и отвели с полицейски микробус в Първо районно.

9.05 часа - По-голямата част от протестиращите е концентрирана от североизточната страна на парламента, откъм Националната художествена академия. За да избегнат освиркванията и замерването с домати, някои депутати се промушват под полицейските ленти и минават през парка, който също е недостъпен за демонстрантите и е охраняван от полицията.

8.46 часа - Обръчът около парламента продължава да се затяга. Близо 30 души са се събрали откъм западната страна на парламента, откъм храм-паметника "Александър Невски". Там те посрещат с освирквания колите, които влизат зад загражденията. Увеличават се хората, които са от противоположната страна, в близост до художествената академия. Там вече има повече от 100 души, които освиркват депутатите, които влизат в Народното събрание. Те замериха парламента с домати в момента, в който червеният депутат Мая Манолова влезе в сградата.

8.34 часа - Около 30 души се събраха при задния вход на парламента. При появата на всеки един депутат те го освиркват и викат "Оставка". 

8.32 часа - Малко преди 8.30 часа пред парламента се събраха стотина души, които блокираха бул. "Цар Освободител". Те се наредиха на пътното платно и скандират "Оставка". Районът е отцепен, трафикът е спрян. Достъпът до храм-паметника Александър Невски е блокиран, спряно е движението и по ул. "Г.С.Раковски". Полицейското присъствие е засилено.

8.15 часа - Пред сградата на президентството близо 20 велосипедисти обикаляха пред шадравана. Те надуват свирки, а колелата им са окичени с националния трибагреник. 

За пръв път днес, паралелно с блокадата, в 9 ч. пред парламента стартира и друга гражданска инициатива – работен ден на открито. Около паметника на Цар Освободител бяха наредени бюра и столове, на които хората могат да се разположат с лаптопите си и да проведат пълноценно работния си ден, докато протестират. Ще има и включен общодостъпен wi-fi, както и ток, за да може да се зареждат устройствата, с които гражданите ще боравят, докато едновременно и работят, и протестират на жълтите павета, обявяват инициаторите.

За четвъртък, 11 юни е планиран палатков лагер пред сградата на Народното събрание след 21 ч., за който е получено разрешение. Призовава се хората да останат да спят на жълтите павета и да си носят палатки, шалтета, спални чували, китари и ударни инструменти.

В петък, 12 юни от 8 ч. започва традиционното сутрешно кафе пред парламента, след което при подаден сигнал се тръгва главно по тротоарите по маршрут: пл. Народно събрание – кръстовището на Софийски университет – паметникът Левски – ул. Московска – ул. Г. С. Раковски – Военен клуб – Народно събрание.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2013 в 00:22

Защо, професоре, не заминете за Северна Корея, ами си късате нервите тука?!
Предлагам да ви платя пътните.

10.07 2013 в 20:35

Слабо, слабо баце. Дай ми 15 от твоите 30 ст и ще ти го редактирам, че наслагам метафори, пейотл, литоти и малко тропи за разкош.

10.07 2013 в 20:33

Баце, аре дай си номера даже и да е импулсен. Много се надървих като чета как мазно ги редиш... Страхотен си Балкански, честно. Аре, пиши тука ще ти звънна а ти ще ми говориш за Северна Корея колко страхотно си карат и аз ще получа разтърсващ катарзис.

10.07 2013 в 20:32

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Клетвата се полага от следните лица, встъпващи в държавна длъжност:
народните представители на Република България (чл. 76),
президента и вицепрезидента на Република България (чл. 96) и
членовете на Министерския съвет на Република България (чл. 109).

Незаконни са действията на депутатите, премиер и министрите. Само по този член, всичките 240 от парламента и цялото правителство са за затвора! Защото единственото, което НЕ ПРАВЯТ е да се ръководят от интересите на народа.

Нродът от своя страна, когато осъзнава че страната се управлява в негов ущърб, има свещеното морално право да суспендира законите и конституцията и да подреди наново държавата, така щото тя да работи в интерес на обществото.

Не напразно всяко съдебно решение започва с думите: "В името на народа."

10.07 2013 в 19:07

Слаб опит! Забрави да допълниш че си видял как дават пари на ръка!

10.07 2013 в 17:55

Така ли каза европа? Щото тука на село друго чухме да викат европейските посланници.

От идването на Жан Виденов на власт започва най масираното източване на държавата и създаване на олигархията. Без прекъсване.

10.07 2013 в 17:12

Не си убедителен - само 30ст за този пост!

10.07 2013 в 17:05

А на теб ти плаща Огито! http://www.snews.bg/files/site_data/tinymce_uploads/articles/14186/386031_132933293481675_100002950143805_159872_5608601 07_n.jpg