Ден 9: На бунт в събота

Последна промяна на 22 юни 2013 в 19:03 14071 22

Протестът: ден девети. Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден девети. Снимка: Сергей Антонов

Над 10 000 души излязоха в центъра на София в  деветия ден от протеста срещу кабинета „Орешарски“. 

Хронология на събитията:

22.10 ч. - София - Хиляди остават на Орлов мост на импровизиран хепънинг

22.00 ч. - София - Протестното шествие отново е пред Министерски съвет и Народното събрание 

21.48 ч. - София - Със скандирания „Мафия” и „Долу ДПС” хиляди минаха пред централата на ДПС

21.35 ч- Пловдив - В съботния протест в Пловдив се включиха над 2000 души. Шествието блокира за половин час кръстовището на Сточна гара. Демонстрантите освиркаха местните централи на „Атака“, БСП и ДПС.

21.22 ч. - София - Първите редици на шествието вече скандират "Червени боклуци" пред "Позитано" 20

21.18 ч. - София - До момента двама души са задържани по време на протеста. Първият задържан е хвърлял ябълки по сградата на Министерски съвет, а вторият нямал лични документи.

21.17 ч. - Варна - Над 200 варненци се включиха в съботния протест. Демонстрантите освиркаха централите на „Атака“ и БСП. Протестът завърши пред сградата на Община Варна

21.15 ч. - София - Множеството вече е на бул. "Витоша"

20.55 ч. - София - Протестиращите минават край НДК и се отправят по бул. "Витоша"

20.31 ч. - София - Шествието приближава Орлов мост

20.00 ч. - София - Отново се появиха провокатори. Читатели ни сигнализират, че сред мирно протестиращите хора, приближават яки момчета с маски на "Анонимните"  и тъмни фланелки, които провокират демонстрантите,като им казват на ухо "Внимавайте. Ние ще ви запомним. Помним и вчера къде се намирахте сред тълпата". Провокаторите, които очевидно само ползват маската на "Анонимните" за прикритие, без да са активисти на световното движение, се движат сред протестиращите на малки групички от по 3-4 души. 

19.50 ч. - София - Шествието, в което участват над 10 000 души, потегля към парламента.

19.18 ч. - София - Демонстрантите все още са пред Министерски съвет. Очаква се шествието да продължи към парламента

18.45 ч. – София – Над 7000 души вече са пред Министерски съвет.  Към множеството продължават да се присъединяват стотици хора.

Над 10 000 души излязоха по улиците в столицата в петък - осмия ден на протеста срещу кабинета „Орешарски“.

За поредна нощ Орлов мост беше крайната точка на шествието и началната дестинация на импровизирания хепънинг след протеста.

Музиканти забавляваха младежите с китари, цигулки и барабани, а демонстрантите танцуваха.

През деня протестиращите обаче припомниха, че Орлов мост е и един от най-разпознаваемите символи на бунта – на пътното платно се появиха надписи “Тук е парламентът”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2013 в 15:03

четох някъде че парламентът се състои от националисти и социалисти или накратко националсоциалисти.
А така се е наричала хитлеровата фашистка партия.Така че честито имаме си вече и националсоциалисти

23.06 2013 в 12:20

Г-да бунтовници, давате ли си сметка, че дори да сте 10 или 15 хиляди по улиците и площадите, сте едва 0,15 - 0,20% от хората имащи право на изборен глас и упълномощени от коституцията да кажат кого искат и кого нещат да е на власт. Защо твърдите, че представлявате народа и неговите виждания и стремежи? Та вие дори нямате изявени водачи и оратори, което говори, че някой отнякъде невидимо ви управлава. Ако усилията ви се насочат не към сваляне на сегашното правителство, и замяната му с неизвестно какво друго правителство, а към засилен, постоянен и безпристрастен контрол към действията на вече сформираното такова и търсене на отговорност за заиграване с властта и изкривяването й в нечия полза, освен в полза на народа, резултата от вашите протести ще е многократно по-добър. Грешката до сега беше, че нямаше гражданско обществои граждански контрол над властта. В резултат от това властта в България беше безконтролна и грабителска, в полза единствено на властимащите. Това е причината за нерадостното социално положение и недоволството на по-голямата част от българските граждани, а не кой конкретно управлява държавата. За никого не трябва да важи принципа, че ако е мой човек властта е добра, ако не е мой човек е лоша.

23.06 2013 в 11:10

Този е на БСП, аз почвам да ги различавам вече по стила им на писане хаха.
Тия от атака са по крайни и заядливи, и бе нотка сарказъм.

Иначе аз нямам чувството този протест да е отразен повече отколкото заслужава.

http://www.monitor.bg/
http://www.telegraph.bg/
http://tv7.bg/
http://news7.bg/

Може би тези медии отразяват протеста добре?

Или БоленТВ? Там 100% протеста е отразен баш както трябва.

За сведение протеста в България е световна новина и ежедневно се отразява във всички големи новинарски медии по света, така че не мисля че нашите медии му отделят повече внимание от заслуженото.

23.06 2013 в 11:06

И вас ли купи Пеевски? Не е имало ден, в който да смем били под 20 000 след Орлов мост.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151667816488288&set=a.10150349901068288.373918.6576653287&type=1 -Прочетете коментара под снимката и се засрамете.

23.06 2013 в 10:38

Ти да си видял някой да скандира: "Искаме Бойко"?!?

Стига се хаби. Изкара, колкото за една филия с мас! ;)

23.06 2013 в 08:58

Нима забравихте тези думи на Борисов? Забравихте ли, че той ви нарече „лош човешки материал”? Забравихте ли, че България беше осъдена заради своеволията на Борисов за ръководена от него акция? Забравихте ли, че Цветан Цветанов нарече лекари от Горна Оряховица „убийци на бебета”, а след това полицаи унижаваха санитари и медицински сестри? Забравихте ли как полицаи биха и унижаваха невинно семейство в Кърджали? Забравихте ли, че Борисов поиска от семейството на убито момиче да се извини на полицията?

Забравихте ли телефонните разговори с Танов за Мишо Бирата? Забравихте ли, че Борисов поиска от студентите да станат овчари? Забравихте ли, че Борисов сравни българите с кучета, които трябва да се държат здраво? Забравихте ли, как арестуван с белезници се „самоуби” пред очите на полицаи? Забравихте ли, как ви обещаваха че ще излезем от кризата през 2011? Забравихте ли, как ви обещаваха, че влезем в Шенген през 2011? Забравихте ли лъжите за коледни надбавки?

Забравихте ли, че в условия на криза държавата си раздаде милиони бонуси? Забравихте ли, как Борисов назначи за директор на ДФ „Земеделие” лице с фалшива диплома? Забравихте ли, че Дянков обложи с лихви влоговете на вашите деца? Забравихте ли, че парите от фискалния резерв ги няма? Забравихте ли, че осъдените братя Галеви не са в затвора?

Забравихте ли, че футболистите на Борисов се возеха в правителствения самолет? Забравихте ли, че КС осъди Дянков да върне парите, които беше взел от НЗОК, но тях вече ги нямаше? Забравихте ли колко болници в България фалираха? Забравихте ли как тихомълком бе вдигната пенсионната възраст? Забравихте ли съкратените от БДЖ? Забравихте ли кой държи най-много ВЕИ-та? Забравихте ли „Дюнигейт”? Забравихте ли странно забогателите ПР-ки на Мирослав Найденов?

Забравихте ли как хиляди българи не успяха да гласуват на последните избори? Забравихте ли как депутати от ГЕРБ разнасяха чували с бюлетини? Забравихте ли как ГЕРБ скри Цар Киро по хотели на Витоша? Забравихте ли как ГЕРБ Пещера правеше политическа агитация сред малолетни?

Забравихте ли как държавния глава показа снимка на уникалната ни природа в щата Колорадо в новогодишното си обръщение? Забравихте ли глутниците кучета по улиците ни, които стават все повече и нападат и убиват хора? Забравихте ли как на официална церемония по връчване на нобелови награди премиерът си играе с телефона си? Забравихте ли Румяна Желева? Забравихте ли как правителството на ГЕРБ започна да ремонтира мостове без конкурс и обществени поръчки?

Забравихте ли, че турски фирми строят магистралите на Борисов? Забравихте ли, че месец след откриването на участъци за милиони, асфалта вече се е изронил? Забравихте ли колко хора подслушва МВР без никакви резултати? Забравихте ли показните акции на Цветанов, без никакви резултати? Забравихте ли колко пъти Борисов променя мнението си по почти всеки национален въпрос? Забравихте ли защо беше уволнена Ана Мария Борисова? Забравихте ли, че ГЕРБ назначиха за директор на АЕЦ продавач на закуски? Забравихте ли за купените „независими” депутати и фурнаджийската лопата Яне Янев? Забравихте ли за култовия химн на МВР? Забравихте ли, че на територията на България беше извършен терористичен атентат месеци след като МВР е получило информация за готвен такъв?

23.06 2013 в 05:34

Жалко, че за това събуждане бяха необходими 24 години. По-добре късно, отколкото никога. Трябваше да се извърви едно поколение - нашето, за да узреят нещата. Нас излъгаха гнусно с дворцовия преврат на 10 ноември. Тези ,които тогава бяха мнго млади, сега са необременени от синдрома на страха. Те ще започнат делото от начало, за да изметат отровната напаст -наречена мафия.

23.06 2013 в 02:32

Мислех си че Нова тв отразява най-точно протестите но когато изгледах репортажа им съм възмотен. На най-масовият протест който е достигнал над 30 000 те докладват че е най-малоброен. Ще предложа на протестиращите да минаваме и пред техният офис
А вие от OFFNEWS ако сте истинска медия по-добре избройте с една камера точният брой на протестиращите вместо да повтаряте като папагал това което другите медии казват. В противен случай може да се превърнете наистина в OFF.

23.06 2013 в 01:29

За комунистите политиката се свежда до насилие, икономиката до кражба, а медийното общуване - до лъжа. Разтягат лакърдията, че били взели властта с кръв и с кръв щели да я дадат. Лъжат по тъпо и от цигани! Властта им я дадоха Сталиновите руснаци, след като прекосиха Дунава в началото на септември 1944. А комунистите им слугуваха. И по рефлекс продължават да го правят.
Начина по който превърнаха последните избори в пълзящ преврат е типичен за тях - комуниста се отнася към демокрацията така както свинята към кладенчовата вода - замърсява я. Единственото, което тези насилници уважават, е по-голямата сила. Ще се радвам, ако тази партия бъде извадена от закона за определен период от време. Това ще е сигурна гаранция, че България ще тръгне напред.

23.06 2013 в 00:50

Не си давай толко зор, че ако вземат верно да подадат оставка - никъде другаде няма да ви пуснат да пиете бира и да се шляете безплатно.