Дянков: Пенсионерите са бедни заради комунистите

Последна промяна на 07 декември 2012 в 08:42 1340 6

Симеон Дянков. Снимка: Сергей Антонов

 Пенсионерите в България са бедни, защото 60 години на власт са били комунисти и техните синове и дъщери. Няма как за четири години в условията на тежка криза да направим такъв голям прогрес, че да ситуацията да се промени рязко, след като десетилетия комунистите хранеха само себе си и изпращаха в чужбина само децата си.

Това коментира вицепремиерът Симеон Дянков пред Нова тв ден след приемането на държавния бюджет за 2013 година.

По другата гореща тема - парите на майчинство - финансист номер 1 не отстъпи от позицията си. Той посочи, че вместо например детските надбавки да се увеличат от 35 на 45 лева, по-добре тези пари последователно три години да се влагат в строеж на детски градини и така ще бъде преодолян недостигът на места за децата. Дянков отново припомни, че 30 милиона лева са заделени за изграждането на 15 нови детски градини и ремонтирането на други 10 детски заведения. 

 "Ръст на потреблението вече имаме за четири поредни тримесечия. Увеличението е по-малко, отколкото ни се иска, но положителното е, че сме една от четирите страни от Европейския съюз, при които има растеж. Бих бил много радостен, ако имаме повече пари за раздаване, но трябва да сме дисциплинирани или ще вървим като много държави около нас - към банкрут. Това аз никога няма да го позволя", категоричен бе вицепремиерът.

 Според него Бюджет 2013 е реално изпълним. "Но точно защото е изборна година, решихме да сме много по-консервативни при изготвянето му, защото който и да дойде на власт след нас - комунисти или популисти, да не може да развали това, което сме постигнали", каза още Симеон Дянков.

 

 

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.01 2013 в 19:17

Ок

05.01 2013 в 19:05

Баща ми е пенсионер и знам какво е неговото положение. На различни мнения сме с него. Пенсията не му стига, но не само затова, че е малка, а и за неразумното и разпределяне. Пушейки цигари, я превръща в дим. До някъде министър Дянков е прав. Наистина има опасност от фалит на една държава,ако се управлаява на принципа харчи безразборно всичко, което имаш и взимай заеми. Неразумно е да се постъпва така. Да не се мисли за следващите поколения. Давам пример: Един мой колега изплаща заем вместо своя баща, защото той починал. Колегата ми останал дълбоко изненадан и разочарован от това, тъй като баща му преди това нито го е питал, нито го е известил за заема. Сега има да работи много години и да връща вместо неразумния си родител. Така,че приветствам министъра за това, че може в такива усилни времена от световен мащаб, да разпределя финансите на другите министерства, че да не се стига до заеми. Много лесно отстрани се управлява и винаги може да се дават съвети. Видях много правителства през своя 40 год. живот. Много лъжи и много кражби. Работя в такава сфера, че общувам с много хора. Когато коментираме подобни теми, повечето от тях са против това правителство защото, не можели и те да крадат. Предишните правителства крадяли, но оставяли и за тях да крадят. Ето това никога не бих одобрил. Лъжа, кражба, интриги, измами, това е което ни доведе до тук като нация. И още ни се иска. Затова не ни харесва когато ни стегнат коланите. Не искам да обиждам никой от форума, но за да бъдем нация подобна на Германия, Япония и др. трябва да променим всички себе си. Благодаря ви за това внимание.

07.12 2012 в 16:14

Довиждане,довиждане ......................

07.12 2012 в 10:39

Дянко, Дянко...ще си говорим отново на изборите догодина!

07.12 2012 в 09:25

"....след като десетилетия комунистите хранеха само себе си и изпращаха в чужбина само децата си."
Знае Дянков, как да не знае, нали замина в чужбина като стипендиант на фондация "Людмила Живкова".
Но, за Герб това е нещо нормално - "Не съм от тях како Сийке, не ги обичам тези работи".
Членът на БКП и симеоновски възпитаник Б.Борисов преди 20-на години предпочете да го уволнят дисциплинарно от МВР, само и само да си запази любимата членска книжка на БКП. В-к Работническо дело излезе с възторжена статия и похвално слово за комуниста Борисов. Днес и той ни излиза със същите номера за "лошото наследство" и "лошите комунисти".
Ами лоши са - спор няма. Само да не ни го пробутват като обвинение, защото това си е самопризнание.

07.12 2012 в 09:20

Прав е за пенсиите и за това, че разликата от 10лв. не е кой-знае какво и е добре да се мисли по-мащабно... Само незнам с какво смята да ги пълни тези новоизградени детски градини, след като децата прогресивно намаляват, забележете - включително и ромските!!! Това последното незнам дали е добро или лошо...