"Дюнигейт" даде резултат - плажовете и дюните влизат в кадастъра

Последна промяна на 14 май 2013 в 18:36 2943 5

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

Петстотин хиляди лева ще получи министерството на регионалното развитие (МРРБ) за изготвяне на кадастрални карти на морски плажове и пясъчни дюни. Това решение ще бъде гласувано на утрешното заседание на служебния кабинет.

Чрез агенцията по кадастъра министърът на регионалното развитие трябва да възложи създаването на кадастрална карта и регистри на морските плажове и дюни между Варна и Несебър (115 хектара плажове и около 80 хектара пясъчни дюни). Отделно трябва да бъдат създадени специализирани карти и регистри за дюните навътре в сушата по цялото Черноморие, както и в населените места с одобрени кадастрални карти и регистри.

Липсата на кадастрални карти за дюните е сред проблемите, които изплуваха при скандала „Дюнигейт“ в началото на годината. Тогава се оказа, че частен собственик се кани да застрои пясъчни дюни в Несебър, продадени от държавата. Макар че теренът е с дюни, а на тях е забранено да се строи (по Закона за устройство на черноморското крайбрежие), се оказа, че няколко институции са си затворили очите – бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас) и община Несебър. Една от причините е, че въпросните дюни никога не са фигурирали като такива в кадастъра. По закона за Черноморието МРРБ има задължение да ги въведе в кадастъра още от 2008 г., но досега това не е направено.

С това решение в кадастъра трябва да бъдат въведени и дюните в местността Камчийски пясъци до с. Шкорпиловци, Варненско. Някогашната защитена местност „Камчийски пясъци“ беше заличена по скандален начин преди години по искане на фирма, купила големи имоти от държавата в района. Преди това, през 2006 г. министерството на земеделието е продало на фирмата - „Рийс интернешънъл“, обширните парцели с дюни, оценявайки ги като последна категория земеделска земя. Заедно с още три фирми, собственост на австрийската Райфайзенбанк, „Рийс интернешънъл“ планира строителство на огромен курорт на границата на вече незащитеното природно кътче. Проектът обаче засега е замразен с решение на предния министър на околната среда Нона Караджова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2013 в 22:15

:) Случва се. Оправихме.

15.05 2013 в 12:38

Въпросът е дали тези услуги действително струват 500000 лв, или за пореден път действат така, че успехът на гражданското общество да бъде изклепан с поредната злоупотреба...

15.05 2013 в 10:38

Преди около 50 години там беше бостана на дядо ми. Винаги е било девствено. Местното му наименование е "Кункашлъ" . ДАНО УСПЕЕМ ДА ГО ЗАПАЗИМ, АКО МОГА С НЕЩО ЩЕ ПОМАГАМ.
УСПЕХ!

14.05 2013 в 21:59

Ами браво ! Браво на Тома Белев също, браво на Зелени Балкани, браво за да остане природа в България!
„Рийс интернешънъл“ - ами тепърва ...

14.05 2013 в 21:52

Погледнете си последното изречение. Случва се..:)