ДСБ: Плевнелиев реабилитира диктатуратата на Тодор Живков

Последна промяна на 24 септември 2012 в 19:03 1504 6

Иван Костов. Снимка: БГНЕС

След премиера Борисов и президентът Росен Плевнелиев реабилитира комунистическата диктатурата на Тодор Живков. Тя ни завеща не предприятия за 30 млрд. евро, а огромен външен и вътрешен дълг, финансова разруха и стопанска катастрофа. От реабилитацията ще се възползват тези, които внушават навсякъде носталгия по тоталитарния режим.

Това посочва лидерът на ДСБ Иван Костов в писмо до държавния глава.

Повод за реакцията на тъмносините са следните изказвания на Плевнелиев пред авторитетния всекидневник “Дер Щандарт”: “Ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа – активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда”; и „...чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори.”

Вие повтаряте мита, че „активите” в икономиката, завещани от Живковия режим, са стрували 30 млрд., а са били продадени „само” за 3 млрд. евро. Той тръгва от бившия главен прокурор Н. Филчев и се подема като предизборна теза и основна пропаганда на БСП през 2001 г., пише Костов до президента.

Комунизмът у нас рухна поради икономически фалит, впрочем признат официално от БКП. Този фалит беше неизбежен при размера на пасивите на командната икономика в 1989 г., който значително надхвърля нейните активи. Пасивите формираха голяма част от 12-те млрд. долара външен държавен дълг, заради който през 1990 г. премиерът Луканов обяви пред външните кредитори фалит на България. Те формираха дори по-голям размер необслужвани вътрешни кредити, категоричен е лидерът на ДСБ.

Приватизацията в Чехия е известна не с това, че държавата е намерила стратегически инвеститори, а с факта, че там за пръв път в световната история се проведе точно обратния процес, наречен „масова приватизация”. Държавната собственост в над 80 на сто от предприятията беше разпръсната между 7 милиона граждани без плащане с реални пари, а чрез механизма на създадените за целта приватизационни фондове. По-късно този опит е определен като най-неудачният тип приватизация, както от международните наблюдатели, така и в самата Чехия, подчертва Костов.

На пресконференция в централата на партията в понеделник заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев допълни, че ГЕРБ се занимават с това да реабилитират режима на Живков и не просто на символно ниво, а с това да реабилитират неговите икономически практики.

Зад действията на управлението все по неприкрито личи едно меко казано неуважение към частната собственост, което системно се превръща в посегателство върху нея, като мога да дам пример с национализацията на пенсионни вноски в частни фондове, с трансфера на наши осигурителни права от здравната каса към бюджета на Министерство на здравеопазването, който продължава и с още десетки такива примери на местно ниво, където частната собственост и малкия частен бизнес са силно накърнени от преки действия на управляващите, заяви Кънев.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2012 в 17:57

Колкото и да се опитват да го чернят, Иван Костов остава най-умния, компетентен и полезен политик на прехода - личност с държавническа визия и с национално отговорно поведение ! Може и да му се е налагало да прави компромиси и договорки с червените сценаристи, за да не го свалят преждевременно, но именно той е политикът, който спря двуцифрената инфлация и пълната икономическа разруха и обърна политиката на България на 180 градуса в посока към ЕС и НАТО ! Изкуствено „подгрявана” лъжа е твърдението, че Костов бил крадец. Ако това беше истина и той се беше нагушил, враговете му отдавна щяха да "разкрият", къде са богатствата му. Истината е съвсем друга. Костов прояви през първата половина от премиерския си мандат "търпимост" към натрапеното му от БСП мафиотско обкръжение, за да свърши спасителни и градивни за страната неща. В момента, в който разкара мафиотите, медийната машина започна да го сатанизира и БСП докара незабавно послушния и контролиран от КГБ Симеон Сакскобурготски !

25.09 2012 в 10:30

Извинявам се, но доколкото си спомням точно Костов реализира същата тази масова приватизация и в България. След като смята че това е една голяма грешка нека го впише и в неговите пасиви.

25.09 2012 в 03:53

Всичко което казва, е вярно. Комунистите затриха икономиката много преди Десети, поради некадърност и обреченост на соц модела, в комбинация. После окрадоха каквото остана още да се окраде в началото на 90те, всявайки страх сред народа с мутренските групировки. Никой не посмя да се обади дори. Дали Костов или някой друг, фалиралата икономика се нуждаеше от ликвидатор. Изобщо не го защитавам, но да се обсъжда личността му, а не това, което казва, е типично българско занимание. Затова сме на този хал.
А йезуитските внушения, че "демокрацията" ни е докарала всичко това - разбирай групировките и ликвидацията, са си просто част от пропагандата на другарите. Фактическата ликвидация на българската икономика стана още по времето на Луканов и неговите "назначени милионери". А днешните идиоти са просто шутовете от третия ешелон, които симулират управление и практикуват единствено як популизъм - толкова си могат, горките. Докато другарите завършат разграбването - сега е ред на жилищата и земята на хората. Другото им го задигнаха отдавна.

25.09 2012 в 01:41

Ми гласувай пак за Бойко, какво чакаш..... Или за снахата, че да се върне тройната..... Или още по-зле - да се съберат с боко двамцата, че да я сколасаме съвсем!

Прав е Костов, да не говорим, че от 89 до 97 комунистите доразсипаха всичко и ако да е струвало нещо през 89 - след кражбите "на входа и на изхода" предприятията в РъБъ бяха потопени, източени, ограбени от внуците на шумкарите....... А колко струва едно предприятие с активи 5 млн и пасиви 4.999 млн?

Хайде, плюйте Костов. Но отговорете на горното уравнение.... Бойко и компания не могат да му стъпят на малкия пръст

25.09 2012 в 00:25

НЕ СЪМ ФЕН НА КОСТОВ,НО ТОЙ ГОВОРИ ИСТИНИ.ПЛЯВКОТО И БОЙКО СА МИЖАТУРКИ НАГЛИ И ПРОСТИ.КОСТОВ Е КЛАСА НАД ТЯХ.МУТРИТЕ СА НЕОБРАЗОВАНИ И ТЪПИ И ДОКАРАХА ДЪРЖАВАТА ИЗ ПОД КРУШАТА.

24.09 2012 в 22:23

Тоя вика духове, за да може евентуално някоя носталгична личност да се сети за него и да му гласува. Да, ама не.