Две българчета поругаха портрет на будител

Последна промяна на 03 декември 2012 в 11:45 9562 15

Две българчета поругаха портрет на будител. Снимка: Facebook
Две българчета поругаха портрет на будител. Снимка: Facebook

Нова снимка с поругаване на български ценности беше разпространена в социалната мрежа Facebook, съобщи dnes.bg. 

Две българчета – момче и момиче, показват среден пръст пред портрет на будител, на който са изписани стиховете „Върви, народе възродени“ на Стоян Михайловски. 

Все още не е ясно къде и кога е направена снимката. Не са ясни и имената на децата.

Разпространената в социалната мрежа снимка бързо разбуни духовете. Това, че двете деца са от български произход, възмути най-вече притежателите на профили във Facebook.

„Това не е монтаж и гордите персонажи не са цигани. Те не са облечени зле. Те са добре отгледани, не са гладни. Те не са позирали за пари. Те не са неграмотни! Но те нямат ценностна система“, се казва е един от коментарите под снимката.

Тя беше разпространена месец след като трима ученици от ромски произход пуснаха във Facebook кадри, на които правят неприлични жестове върху портрети на цар Симеон Велики, Васил Левски и княз Борис I.

Тогава ромите, ученици в Професионалната гимназия по транспорт и обслужване „Георги Бенковски“ в Добрич се оправдаха, че не знаели чии са портретите и се снимали, за да станат известни. Те бяха наказани с най-тежката възможна мярка – преминаха от редовна в самостоятелна форма на обучение, а двама от тях ще положат и 40 часа обществено полезен труд.

През май група от четирима роми оскверниха българско гробище и след това публикуваха снимки, за да се похвалят с постъпката си във Facebook.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2012 в 18:56

Използвал е малки деца, защото по-големите няма да му се вържат! Аз също мисля, че снимката е монтирана, или децата са накарани да покажат този знак по друг повод, несвързан с надписа, пред който са ги снимали. Наистина е снимано по-отвисоко, снимащият ги не е техен съученик - поне според мен!

04.12 2012 в 12:29

Ако това бяха тийнейджъри-българи щях да го повярвам моментално, да реагирам както се очаква и прочее. Но авторът на провокацията е направил малка грешка - използвал е прекалено малки деца.

03.12 2012 в 16:57

Не, не, нямах това предвид. Децата в случая са най-малко виновни, ако изобщо може да се говори за тяхна вина изобщо. Бой заслужаваме всички ние и този, пред когото позират. Той и повече заслужава и дано си го получи.
Истината е, че проблемът е с възпитанието, но то е елемент от ценностната система на семейството и най-вече на нацията. Но при това, което става в обществото ни, напоследък май изобщо не можем да говорим за ценностна система, като проблясъците тук-там не се броят... Те са по-скоро анархизъм.
Можем само за съжаляваме до къде го докарахме през последните 20 години.

03.12 2012 в 15:05

Това са фактите и определено трябва да се вземат под внимание.

03.12 2012 в 14:58

Когато става въпрос за деца боя нищо не оправя, а напротив - само влошава нещата, като може да стигне дори и до крайности в тяхното поведение като възрастни.

03.12 2012 в 14:32

Предишният случай беше прецедент. Съответно беше новина. Сега обаче следва да се търсят същинските причини за подобна "мода". Не мисля, че има нещо расистко, Вие защо го търсите? Онези момчета, при това, бяха по-големи и можеха да понесат някаква отговорност... Тези са почти пеленачета и пак се чуха възгласи "да ги набием!". Ромите не ги бихме :)

03.12 2012 в 13:52

Добре, много ми е интересно: роми правят това, веднага всички започват с призиви за затвор, смърт, геноцид и какво ли още не. Българчета го правят: еми те надали разбират смисъла на думите, то не е някаква особена новина. Двойни стандарти? Една и също нещо са направили, все пак, с какво тези пишлемета са по-различни от онези по простотия...

03.12 2012 в 13:32

С една дума - за мен това не е новина! Преекспонират се някакви глупости от ежедневието... Децата в днешно време извършват ежедневно далеч по-тежки престъпления от това (нали гледате репортажите и скритата камера в училище), а ние се държим като ощипана мома, когато някой с болно чувство за хумор реши да провокира обществеността, в нейното най-слабо място - нуждата от сензации!

03.12 2012 в 13:27

Не, Поли, не е оправдание, но това горното не е проблем на децата, а на възрастните. То въобще знака със средния пръст не би трябвало да знаят... А да го вдигат на някакви странни чичковци, нарисувани на стената и думите им, дето са в разрез с всичко, което виждат по медии, по молове и вкъщи... Ще прехвърлим проблемът на обществото върху децата и ще набием тях, или ще им внушим, респект няма да е, ами страх от наказание!.. Но това не е възпитание... Възпитава само примерът от действителността. А на нейния фон тази фраза на стената не е нищо повече от цинизъм.

03.12 2012 в 12:30

Тази фраза не се поставя само за децата на тяхната възраст в училищата, така че извинение със "смилането" не може и не бива да има! Още повече, че в нета върви и версията, че хлапетата едва ли "смилат" и смисъла на средния пръст. Аз, обаче, не бих била толкова сигурна, че не знаят какво правят. Друг е въпросът, че те определено позират пред някого. И би било редно този някой да бъде намерен и да си понесе последиците, ама този път както е по закона - поне 2 годинки на топло и държавна издръжка. И за назидание, и за поука, че и най-сетне този закон да бъде спазен.