Екокатастрофа в резерват Ропотамо

Последна промяна на 01 април 2013 в 12:43 4302 3

Мъртва риба в Ропотамо. Снимка: Биволъ
Мъртва риба в Ропотамо. Снимка: Биволъ

Голямо количество мъртва риба изплува днес в р. Ропотамо на територията на едноименния резерват, съобщи „Биволъ“. Причините за измирането на рибата официално все още не са известни, тъй като до момента нито от екоинспекцията в Бургас (РИОСВ), нито от басейновата дирекция са дошли на проверка. Подаден е сигнал в рибарската агенция (Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури), която е заявила, че ще изпрати инспекция.

Съществуват обаче основателни подозрения, че причина за екокатастрофата е дейността на фирма „Венис Марина“, която има договор за работа в резервата с РИОСВ Бургас. След като миналата седмица стана ясно, че тя незаконно престроява старото заведение в резервата, без никакви съгласувателни и строителни разрешения, договорът за наем на кръчмата беше прекратен, а шефът на екоинспекция бе наказан с последно предупреждение за уволнение заради инцидента. Дейността на фирмата обаче не е изцяло прекратена.

Миналата седмица служителите на „Венис Марина“ са извадили 5 моторни лодки за разходки в реката на сух док, за да ги ремонтират. В нарушение на режима на резервата и на договора си с екоинспекцията, от фирмата са свалили боята на лодките и са работили по двигателите им, след което са отмили с маркуч в реката всички бои, масла и други токсични вещества.

"Венис Марина", която стопанисва лодките, е на бившия висаджия Веселин Стоименов, който има общ бизнес с наркотрафиканта Христофорос Аманатидис - Таки. Договорите им с РИОСВ Бургас за атракциона „Разходка с лодка“ и за наема на бар-грила на кея, откъдето тръгват лодките, е от октомври миналата година.

Ремонтът е бил започнал в началото на по-миналата седмица. С флексове и химически препарати е свалена напълно боята от едната лодка, личи ясно от снимките. Другият е изстърган почти наполовина. След като се разрази скандалът с незаконния строеж, корабчетата са били вдигнати с кран, а токсичните отпадъци от ремонта са били измити с маркуч директно в реката. Следите от свалената боя и ръжда обаче все още са на кея.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2013 в 21:50

Те не си затварят очите току-така. Те са взели пари за да ги затварят! Тази алчност и корупция явно не могат да бъдат овладяни, камо ли изкоренени! И как да стане, след като по висшите етажи на властта е същото....

01.04 2013 в 18:36

Крайно време е за такива да има съд и затвор - освен че институциите като РИОСВ Бургас трябва да си понесат вината затова, че си затварят очите, замърсителите трябва да бъдат съдени за деянието си. Жалко е, че в български контекст изречението, което написах, звучи доста наивно...

01.04 2013 в 13:13

Явно има борба между фирми, за стопанисване на устието.
Явно има и нездрава корупционна среда в РИОСВ Бургас, както и останалите служби, от които зависи.
Затова се използват всички средства.
За съжаление - измира рибата и страда природата.

Според мен, няма какво да ги бавят с последни предупреждения.
Всички отговорни фактори по въпроса - вън.
Тоест уволнение. Следващите ще имат едно наум.