Екоминистърът подкрепя модернизацията на лифтовете на Витоша

Последна промяна на 10 юни 2013 в 12:54 2365 2

Един от лифтовете на Витоша - Симеоновският. Снимка: БГНЕС
Един от лифтовете на Витоша - Симеоновският. Снимка: БГНЕС

Екоминистърът Искра Михайлова ще подкрепи модернизацията на лифтовете на Витоша, само не се нарушава околната среда. Това заяви днес Михайлова във връзка с вчерашния инцидент, при който бе ранено 13-годишно дете заради откъснало се столче на стария Драгалевски лифт.

Нужна е проверка на всички съоръжения в планината, каза тя. Михайлова изрази готовността на министерството да посочи на собственика на лифтовете (фирма „Витоша ски“) какви модернизации за допустими, ако той реши да обнови съоръженията.

За подмяна на остарелите съоръжения се говори от години, но до този момент фирмата не е предприела такива инвестиции. Амортизираните лифтове са коз на "Витоша ски" да настоява за цялостна промяна и разширяване на ски зоната в природен парк "Витоша". Нейният проект за нов ски курорт над София обаче бе спрян от предишния екоминистър Нона Караджова през 2005 г. заради претупана оценка за ефектите върху дивата природа.

По въпроса за разширяването на ски зона Банско в национален парк „Пирин“ с нови писти и лифтове Михайлова каза, че процедурата е достигнала фазата, в която тя трябва да внесе предложението за разглеждане от правителството. Тя обаче заяви, че преди да го направи, ще проведе нови разговори между двата лагера по темата – концесионерът на ски зоната „Юлен“ АД и община Банско от една страна, и природозащитните организации. По думите й, въпросът в случая е „да се намери трудният компромис между защита на природата и развитието на бизнеса“.

Нормативната драма на Витоша

В края на 2011 г. "Витоша ски" спря лифтовете и даде ултиматум на държавата да промени Закона за горите ("поправката Витоша ски"), за да ги пусне. Фирмата заяви, че поправка в закона, приета по-рано същата година я поставят пред "обективна законова невъзможност" да работи - за действащите лифтове се иска сервитут, което е бавна и сложна процедура. Идеята на новата поправка бе да се пусне строителство в държавните гори с отстъпено от държавата право на строеж, но без те да се изключват от горския фонд (да остават формално горски територии). Това обаче освен работата на старите лифтове, би развързало и строителството на нови, независимо от забраните за това в 10-годишния план за управление на парк "Витоша". Планът забранява строителството на ски съоръжения в горски територии, но ако строежът остане гора на хартия, буквата на документа би била спазена. След като лифтовете не бяха пуснати цяла зима, правителството на Бойко Борисов прие поправката, но гражданските протести на пл. Орлов мост доведоха до отпадане на текста.

В резултат "Витоша ски" заяви, че и следващият ски сезон няма да се състои. Последваха разговори със столичния кмет Йорданка Фандъкова, която втвърди тона към фирмата и настоя лифтовете, приватизирани по-рано от Столичната община (кабинковият Симеоновски лифт и Драгалевският), да бъдат пуснати. И въпреки "обективната законова невъзможност" начин се намери, и лифтовете работиха последната зима.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2013 в 01:05

Моля не бъркайте "монополизирана" с "модернизирана".

10.06 2013 в 16:50

1. Имате правописни грешки в статията ....

2. Време е текущите съоръжения да бъдат подменени с нови! Стига толкова сме висяли като висулки горе и винаги да сме: може още да издържи. Такъв филм няма!

Споделям мнение като един виден гражданин на София както и човек, който постоянно ходи на Витоша да кара маунтин байк, че ТРЯБВА да се смени статуквото на съоръженията! На Уистлър, въпреки, че не съм ходил, но на други места съм ходил по състезания винаги е имало НОРМАЛНИ ЦИВИЛИЗОВАНИ ЛИФТОВЕ ! Тук сме като някаква първобитна ера! Осъзнайте се и стига толкова манипулации! Време е Витоша да бъде модернизирана, защото това означава сигурност и удобство, а не събуждане на бременни кози !!!