ЕС спира временно плащания към Земеделското министерство

Последна промяна на 05 март 2013 в 12:22 8875 5

Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов Снимка: БГНЕС

На 16 януари Европейската сметна палата (ЕСП) е изпратила предварителен доклад до България, в който критикува процедурите по усвояване на евросредства по Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

Това съобщиха на пресконференция във вторник „Движение България на гражданите“.

„През януари българското правителство е получило писмо от Европейската сметна палата, в което има серия въпроси и серия съмнения. Това в най-добрия случай ще забави силно плащанията. Те се правят предварително от националния бюджет и като се има предвид колко са приходите тази година, сравнени с миналата, ще видите, че положението не обещава никакво спокойствие“, заяви лидерът на „Движение БГ“ Меглена Кунева.

Става въпрос за предварителен доклад на Европейската сметна палата, касаещ сертифициращия орган на ПРСР.

„От констатациите става ясно, че там има много проблеми и ние не можем да оценим колко дълбоки, но при всички положения са съществени. От осем констатации има само една положителна, другите са отрицателни или частично отрицателни. Това води до риск от съществено забавяне на средствата по тези програми“, обясни Людмила Елкова, която е част от икономическия екип на „Движение БГ“.

По думите на Кунева, в Програмата за развитие на селските райони добре са усвоени единствено средствата за комуникации.

Окончателният вариант на одита трябва да бъде готов до средата на март. Елкова смята, че дотогава България има възможност да представи контрааргументи и обяснения за констатациите на ЕСП.

„Искаме да попитаме какви мерки взема правителството. Свързан ли е този доклад с отказа да бъдат платени през януари и февруари субсидиите на земеделските производители? Какви са рисковете, за каква сума се отнасят?“, попита управляващите Елкова.

Тя бе категорична, че България има нужда от служебно правителство, което да изнесе информация за ситуацията във всички министерства.

„Следим въпроса. 16 март е датата, до която България трябва да даде отговор. Ако тези пари трябва да ги платим без европейските средства, ще гръмнем. България не е в еврозоната, ние не се ползваме от Европейския стабилизационен механизъм, не знам откъде ще взимаме заем“, заключи бившият еврокомисар Меглена Кунева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2013 в 09:01

А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ,ТОЙ 1000 ЖИВОТА ДА ИМА,ПАК НЕ БИ МОГЪЛ ДА ЗАПЛАТИ ЩЕТИТЕ ,КОИТО НАНЕСЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛЕЦ И ЖИВОТНОВЪД,
http://ads.domainbg.com/www/delivery/ck.php?oaparams=2__bannerid=978__zoneid=155__cb=1c7a174f45__oadest=https%3A%2F% 2Fwww.tixgate.com%2Fevent%2Ftarja-turunen-mike-terrana%2F10%2F

05.03 2013 в 14:35

Комунистически предсмъртни храчки.

05.03 2013 в 13:37

ха сетига се да ги спрат като миро и боката откраднаха всичките пари. Ужас ужас докъде ни докараха тия разбойници крадци обирджии

05.03 2013 в 13:34

Ужас! Ако Кунева наистина не знае как държавата взима заеми, защо изобщо претендира, че може да управлява такава?
Отвъд сарказма, това ми прилича на нагнетяване на страх чрез спекулации и доста противно лицемерие. Определено не е конструктивен подход.
Самият проблем не е представен достатъчно подробно, за да може да се направи реална оценка, и партията на Кунева ползва неяснотите, за да чертае мрачни сценарии. Бих искал преди да ме плашат, да ми кажат за колко пари иде реч, какви точно са проблемите и какви са реалистичните санкции.

05.03 2013 в 13:29

"В Програмата за развитие на селските райони добре са усвоени единствено средствата за комуникации."
Демек властта плащахша на приближени медии.