Фандъкова: На протеста срещу синята зона имаше хора от провинцията

Последна промяна на 06 октомври 2012 в 17:52 3526 9

Пред сградата на Административния съд се събраха близо 200 души. Снимка: Сергей Антонов
Пред сградата на Административния съд се събраха близо 200 души. Снимка: Сергей Антонов

Вчера видяхме автобуси от Габрово, Хасково, Димитровград, Ловеч, натоварени с хора, които дойдоха да протестират против наредба на Столичната община, твърдейки, че проблемът е национален.

Това заяви пред Дарик радио кметът на София Йорданка Фандъкова.

В петък пред сградата на Административния съд (зад Халите) се събраха близо 200 души на мълчалив протест срещу новите правила за паркиране.

Делото срещу новите правила за платено паркиране в София беше отложено от Административния съд за 7 декември.

Протестът е силно политизиран, категорична е Фандъкова.

Да, София е столица и тук идват всички хора. Така е нормално и трябва да бъде така. Но смятам, че в края на краищата софиянци, които плащат данъците си тук, имат право и да дишат в центъра на града. За съжаление предизборната година си казва своето, заяви столичният кмет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2012 в 10:28

Приятели,

тъй като някои ваши колеги неглижират протестите срещу т.н. „Данък-паркинг” за жителите на синята и зелена зони на София или в свои изказвания демонстрират учудващо повърхностно познаване на темата (от представянето ни за шепа тарикати, които не искат да си плащат като цитират просташката чалга-максима „...безплатен обяд нЕма..” до злорадо-назидателното и цинично-мутренско – „...кат` не им изнася да ходят да живеят другаде...”) си позволявам да представя няколко пояснения:

ЮРИДИЧЕСКИ

- не се наемам да цитирам членове и алинеи, относно дикриминационния характер на наредбата (предполагам, че съмишленици-юристи ще могат професионално да разяснят казуса) – от мен САМО ФАКТИ:

- Решението на СОС за „данък-паркинг за жителите на синята зона”, е ОТМЕНЕНО КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕНО с решение № 15599 от 17.12.2009 на Върховния администртивен съд по адм. дело № 6988/2009

Сега, след козметична подмяна със сининомни текстове СОС есхумира това решение и отново безцеремонно, от позиция на силата го въвежда преди ВАС да се произнесъл по обжалването (Адм. дело № 5765 / 2012). Явно се търси „правилния” съд - белким мине!)

- ОМБУДСМАНЪТ на Републиката МНОГОКРАТНО писмено и говоримо е изказвал сериозни ПРАВНИ възражения (http://fakti.bg/bulgaria/49711-penchev-usluga-ili-naem-e-sinata-zona)
-(реакцията на СОС е в стил „кой е пА тоА”)

ИКОНОМИЧЕСКИ

- въздържам се от коментар за прозрачността при контрола и разхода на постъпленията от зоните, липсата на одит, etc. (предполагам, че съмишленици-икономисти ще могат професионално да разяснят) – отново САМО ФАКТИ към ОСНОВНИЯ АРГУМЕНТ НА ОБЩИНАТА – В ЦЯЛ СВЯТ Е ТАКА

Всъщност дали е така по света, хайде в ЕС :
най-скъпо – Париж (за Златките в общината, напомням столица на Франция) 169 EUR/год. при средна годишна заплата (СГЗ) - 50 870 EUR (http://www.averagesalarysurvey.com/article/average-salary-in-eu/26025059.aspx ) или 0,33 %

Рим -~ 90 EUR ; СГЗ - 36 200 EUR - 0,24 %

Мадрид – 24,60 EUR СГЗ – 34 900 EUR - 0,07 %

Берлин – 20,20 EUR СГЗ – 56 130 EUR - 0,036 % и т.н.

т. е. разумна цена – покриваща административните разходи по издаване на документ за платена такса
с този документ местожителят ползва и най-близките от огромната мрежа общински паркинги !

обаче в СОФИЯ – 75 / 50 EUR СГЗ – 3 550 EUR - 2,11 / 1,41 % !!!!!!!!! и НУЛА ПАРКИНГИ!!

Несъответствието до десетки пъти е ОЧЕВАДНО, а все пак цената на парко-мястото не се определя от световната цена на петрола, както ни залъгват , когато ни надуват бензина !

- в повечето държави документът е карта и се поставя на личния или автомобила предоставен за ползване на местожителя (на лизинг, под наем, служебен, на приятел, от т сервиз по време на ремонт, etc.)
у нас стикер за КОНКРЕТЕН автомобил за ХИПОТЕТИЧНО, НЕОСИГУРЕНО И НЕОХРАНЯВАНО място
Пришелецът в зоните с талон плаща за която и да е кола
но местожителя само за конкретна !

СИТУАЦИОННИ

- разходете се из нощна София - места за паркиране - БОЛ ! Следователно не колите на колите на жителите създават хаоса с трафика, а (въздъжам се от точното определение) управление на Общината !!! Ама що да не приберем едни пари...

- г-жа Фъндъкова избърза да отчете подобряване след въвеждане на зоните при неплащащи жители - с какво ще се доподобри ситуацията от 01.10. когато почнат да плащат...? Ама що да не приберем едни пари... ;

Ще завърша малко емоционално - допускате ли, че човек на 60 и кусур години ще си развали табиетлъка за да протестира, ако не е искрено убеден в правотата си - преди около 15-на години един вице-премиер заяви, че само ИДИОТ може да иска да се плаща за парно при спрени радиатори - Е НАМЕРИХА СЕ ТАКИВА ИДИОТИ -ЕДНИ ДА ИСКАТ, ХИЛЯДИ ДРУГИ ДА ПЛАЩАТ - никой не протестира! Е, СТИГА СА НИ ПРАВИЛИ НА ИДИОТИ! АМАН ! от ИДИОТСКИ НАРЕДБИ !

07.10 2012 в 10:02

Докъде я докараха Софиянци, да ги управлява Фандъкова от Самоковското село Белчин. За кмет на Белчин няма да я изберем, а Вие си я сложихте на София. Сега и сърбайте поперета. Искайте и оставката, да остави софиянци да живеят на спокоствие и да си ходи в ПРОВИНЦИЯТА- откъдето е дошла.

07.10 2012 в 09:56

Докъде я докараха Софиянци, да ги управлява Фандъкова от Самоковското село Белчин. За кмет на Белчин няма да я изберем, а Вие си я сложихте на София. Сега и сърбайте поперета. Искайте и оставката, да остави софиянци да живеят на спокоствие и да си ходи в ПРОВИНЦИЯТА- откъдето е дошла.

07.10 2012 в 09:33

хайде стига мрънкане. Не съм видял в нито един европейски град, в Сингапур също, да има безплатно паркиране.
Но трябва да се облекчат живеещите, тези винетки са си жив рекет, би трябвало да са безплатни. Нали затова живеещите в центъра плащат по-висок данък сгради (предвид оценката на жилищата).
И все пак да не забравяме, че голяма част от прилежащите гаражи са или продадени, или превърнати в магазини, т.е. монетата има две страни......

07.10 2012 в 09:28

Снимаха ги. Типична пенсионерска екскурзийка, организирана и заплатена вероятно от БСП. Хора, които едва ли имат коли и в Габрово, протестират с/у паркиране в друг град, пълна тъпотия.

Не съм привърженик на ГЕРБ, нито на този вид общински рекет, но вчерашният "протест" си беше направо жалък

06.10 2012 в 21:23

Какво чудно има?Хората помнят приказката от соца:Сега в София,а после и във вашия град? И точно така става.Първо имаше синя зона само в Мазохизово,а ве4е има и в Бургас,Пловдив,Видин,Димитровград,Хасково,Варна....Вместо да облекчавате начина ни на живот,за да правите привлекателно даден град за живеене,вие се чудите как да ни изгоните,а после Слънцето да обикаля по света и да ги събира с мазни приказки,да,ама не,както казва Бочаров.

06.10 2012 в 19:51

В безсилието си започна да използва типични методи на бившата номенклатура - да конфронтират едни групи срещу други, с което негативите да се оберат от хората, вместо от властта. Явно и тук миналото започва да шепне...

Истинските политици застават с лице и поемат проблемите, а не се крият от тях. Госпожо Фандъкова - решете проблема с паркиранията като използвате нашите данъци, за да създадете общодостъпни безплатни паркинги! Спрете да налагате все повече и повече таксички и данъци, които се изливат в сметки на съмнителни фирми, а от там - в партийни каси.

06.10 2012 в 18:54

ами то и вие Фандъкова сте от провинцията.

06.10 2012 в 18:00

Що не ги снимаха? Не живеем 90-те години, когато, за да снимаме нещо ни трябва фотоапарат. Надали от всичките "тези", които са ги "видели", не е имало един човек с телефон? Нещо ни взеха за....