Гражданска власт, социални политики и подкрепа за бизнеса, обещава Кунева

Последна промяна на 28 март 2013 в 15:32 1136 2

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

Овластяване на народа, сигурен и благоприятен бизнес климат и развитие на социалните политики у нас, обещават в предизборната си програма от „Движение България на гражданите“.

На брифинг в четвъртък партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева представи предизборната си програма. Тя е изградена на три основни стълба: „България на гражданите“, „България на растежа“ и „България на бъдещето“.

Програмата е разработвана в продължение на пет месеца от над 200 експерти в 18 различни секторни групи. От „Движение БГ“ подчертават, че в нея са отразени актуалните проблеми на страната, предложенията на експерти от различни сектори и опита на водещи западни специалисти.

В първия стълб - „България на гражданите – са включени осем приоритета: силно гражданско общество, нова конституционна рамка, справедлив и прозрачен изборен процес, ефективно правосъдие, регламентирани вътрешен ред и сигурност, работеща администрация, силно местно самоуправление и стратегия за обучението на гражданите по правата им като потребители.

Вторият компонент от програмата - „България на растежа“ съдържа 14 цели: Свободен пазар на труда и повече работни места; стабилен и предвидим финансов сектор; благоприятен бизнес климат; подпомагане на селското стопанство; насърчаване на износа; осигуряване на енергийна независимост за страната; подобряване на транспортната инфраструктура и подобряване на услугите в сектора; балансирано и устойчиво регионално развитие; ускоряване на приватизацията и гарантиране на обществения интерес в публично-частните партньорства; въвеждане на прозрачност при обществените поръчки, подобряване усвояването на евросредствата, насърчаване на социалната пазарна икономика; закрила на пенсионерите и разработването на стратегия за развитието на туризма.

Третият стълб на програмата - „България на бъдещето“ засяга целите на партията в дългосрочен план. Той включва: модернизиране на здравеопазването; осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване; развитието на конкурентна наука и иновации; подкрепа на майките с деца; насърчаване развитието на спорта; усъвършенстване на дигиталното развитие; опазване на околната среда и адекватна външна политика, която да превърне България в надежден партньор за ЕС и НАТО.

Лидерът на „Движение БГ“ изрази надежда, че ще чуе част от приоритетите на партията си в платформите на своите политически опоненти. Тя бе категорична, че няма да „проявява ревност“, защото „това е платформа, на която всеки трябва да стъпи, за да се превърне България в просперираща европейска държава, в която всеки се чувства на мястото си и всеки може да се развива“. По думите и най-голямото достойнството на програмата им е ясната структура с конкретни три стълба, всеки от който подсилва другия.

„В тази програма вие ще видите национални цели, които сме преболедували година след година, бих казала и десетилетие след десетилетие. ... Искам да кажа, че нашият екип разгледа ред по ред, дума по дума безценното количество знания, за които хората са ни казали: Ето затова не върви, казваме ви къде е, казваме защо е така. Всичко това Ви декларирам най-отговорно, че ние го знаем. Ние искаме да поемем управлението на страната, защото знаем. А не защото ще се учудваме какво нещо заварваме“, категорична бе бившият еврокомисар Меглена Кунева.

Пълната предизборна програма на „Движение България на гражданите“ можете да видите тук.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2013 в 16:01

Язък за труда на 200 експерти програмата ще служи докато минат изборите после ще я закачат в служебната тоалетна на партията за да може всеки индивидуално да се възползва!

28.03 2013 в 15:50

Популизъм по всеки параграф....Нови работни места-къде? В съсипаните предприятия, които вместо да се модернизират бяха доведени до фалит? Нещо не хващам грам смисъла....Колко ли ще се подлъже народа на 12 Май....