Хипермаркетите ще работят през уикенда

Последна промяна на 28 август 2013 в 08:19 2618 14

Спас Панчев.
Спас Панчев.

Идеята хипермаректите да не работят в събота и неделя бе само подхвърлена, не сме имали намерение да я вкарваме в закон. Ние държим да бъдат регламентирани отношенията "български производители - големи търговски вериги" и да защитим българските интереси.

Това каза през БНТ депутатът от Коалиция за България Спас Панчев.

Той коментира публикации в някои медии, че властта подготвя законови промени за затваряне на големи магазини в събота и неделя, за да може да се стимулира оборотът на кварталните магазини. Тази идея била представена като мярка за стимулиране на малкия бизнес.

"Европейската комисия излезе със Зелена книга, която се казва, че има проблем с нелоялни практики в отношенията между търговци и производители, но той не е в търговските вериги.

Проблемът е във всички части на веригата, включително и в производителите", коментира в отговор на идеята председателят на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев. По думите му в Зелената книга се казва, че националните законодателства по тази тема не само не помагат, те дори вредят.

Надценките трябва да бъдат контролирани, за да не се прекалява с тях, обяви по-късно пред "Нова телевизия" Спас Панчев.

Икономистът Владимир Каролев го контрира с аргумента, че единствено държави като Куба все още правят опит да регулират надценките на пазара.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2013 в 13:58

Човек, който никога не е произвеждал или продавал като предприемач, ще разрешава фикцията "проблеми между производители и търговци"... ПРАСЕТА В КОСМОСА!!!

В маркетинга има цял раздел "дистрибуционни канали" - време е този шопар да прочете поне тази глава от някой тъничък учебник, че с анализите ще му дойде множко. Само с марксистко-ленинските безумия ли ще ни занимават?!
Нелоялни търговски практики е толкова разтегливо регулативно понятие, че чак ми се доспива от отгечение. При действащо законодателство, защитаващо СВОБОДАТА на договаряне, не виждам какви нелоялни (към кого, бе?!) практики може да съществуват. Въпросните практики са възможни единствено при тежко регулативно законодателство и проблемите, които регулативизмът поражда, не могат да бъдат решавани с повече регулации.

---
Отделно от горното - защо българските производители се поставят в отделна графа? За потребителите е важно да имат достъп до най-добрите производители, независимо дали са български или не. (Конкуренцията ще накара българските производители да станат по-добри, а не протекцията. )Този достъп се осъществява по въпросните дистр. канали, за които свинята-социалист не е чул дори, че съществуват. Регулациите, на които са подложени производителити в БГ, са онова, което им пречи, а не търговците. Всеки производител в БГ има глава на раменете си и сам решава с кого и при какви условия ще сключва договори - само привалилите се реват, като флексове, че са ги измамили... Успешните производители имат своята история, но никой не иска да я знае. И типично по комунистически - дайте да пазим най-лошите играчи на пазара от най-добрите... Така го разбират социалистите равенството - всички да се равняваме по най-слабия и най-глупавия.
Фр. Бастиа има едно есе - „Петиция на производителите на свещи за забрана на Слънцето“. Трябва да се учи наизуст още в пети клас, за да не се стига до безумни разисквания дали да се затварят хипермаркетите по два дни в седмицата или да се следи надценката... Кретени.
---

Тези са си идиоти и това е!

28.08 2013 в 13:05

Дали Вашето предложение ще намали броя на безработните в България? И докога ще са ни немци, французи, италианци виновни, че нашите политици не умеят да управляват собствената си страна и да защитатават интересите на гражданите. На който не е станало ясно досега без чужди инвестиции в България ще останат само пенсионери и цигани да живеят. Ние нормалните ще си тръгнем, защото и протести няма да ни помогнат!

28.08 2013 в 12:41

Тестват ни, да, пък ако мине. А може и с подобни изказвания да отклоняват общественото внимание от други техни си далавери. Търпението на хората обаче не е безкрайно, особено с наближаването на новия отоплителен сезон.

28.08 2013 в 11:30

На адреса посочен по-долу има анализ на нелоялните търговски практики, направен в цитираната в статията Зелена книга за нелоялните търговски практики на ЕК. Очаква се към края на годината ЕК да излезе с предложение как да се разрешат на европейско равнище, въз основа на пазарните принципи, възникналите проблеми при договарянето между малките доставчици - обикновено МСП и големите вериги.
velimar.blogspot.com/2013/02/blog-post_10.html

28.08 2013 в 11:24

Абе, тези червените, само тествали. ами че те са си един тестер, откъдето и да го погледнеш. Аман от шушумиги, които като разберат, че дивотиите им няма да минат се изокват : "Ама аз само тествам, не че съм го мислил наистина." А червеният земеделец Спас Панчев какво да му обсъждаме - поредната милиционерска издънка в червения лагер, наметната с оранжево наметало за парлама.

28.08 2013 в 11:13

Всички комунистически милиционери са правени на едно и също място--в г@з, Миро мършата искаше яйцата да ги прави по 75 ст., та спряха внос от Полша на конкуренцията, та така се разлетяха свободните кокошки че взеха без пари да ги снасят.

28.08 2013 в 11:09

Ти пък от кой нафталин се пръкна, Ханко Брат фигурира в милиционерски акт, ти да не спориш с милиционерите?

28.08 2013 в 11:06

Явно си пазюрува от местният кенеф, ама да се чуди и мае човек, то нали и супермаркетите са тяхни, само носят имената на световните вериги.

28.08 2013 в 10:57

Пише се Хан Кубрат. Уважавай българската история, религия и традиции.

Бог да пази България.

28.08 2013 в 10:32

Тия боклуци са на принципа: "Ако мине...". Народа да не ви е пъдар? Опичайте си акъла, че те го, септември дойде.