Идея: Депутатите три седмици в София, една - по районите

Последна промяна на 27 май 2013 в 14:47 1448 7

Мая Манолова. Снимка БГНЕС.
Мая Манолова. Снимка БГНЕС.

Народните представители да работят в парламента три седмици, а през четвъртата да работят по избирателните си райони, обсъжда Временната комисия за изработване на правила за работата на 42-рото Народно събрание.

Комисията, оглавявана от зам.-председателя на НС Мая Манолова, днес изслуша представители на неправителствени организации и граждански сдружения.

От "Коалиция за България" предлагат парламентът да заседава три седмици в месеца. Четвъртата седмица няма да е почивна за депутатите. Ако влязат в сила подобни правила, народните представители ще прекарват цялата непарламентарна седмица в изборните си райони.

Според иделозите на новия регламен правилата са част от цялостната концепция за по-тясна връзка между парламента и гражданите. Социалистите са на мнение, че по този начин депутатите ще са добре запознати с проблемите на избирателите, които са гласували за тях.

Във временната комисия обсъждат и предложението бъдещият кабинет да се отчита пред парламента след всяко заседание на Министерски съвет, т.е. - всяка седмица.

Предвижда се сформирането на комисии, които да анализират възможното въздействие на всеки законопроект, който влезе в пленарна зала.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов предложи да се въведат правила, които да спрат "номадството" на народните представители. По думите му трябва да се направят промени и партийните субсидии да не следват депутатите, ако те решат да напуснат своята парламентарна група.

От ДПС ще настояват да се създаде постоянна парламентарна комисия, която да следи работата на службите за сигурност, употребата на СРС-та и дейността на митниците.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2013 в 07:36

Изтрит коментар поради попържни до девето коляно по адрес на автора на горния пост, орешарски, бсп и тнт

27.05 2013 в 19:44

Волен Сидеров направи много разумно предложение -депутатската заплата да бъде минималната за страната...освен това част от тях са милионери, заплата изобщо не им трябва...

27.05 2013 в 18:07

Идеята на БСП е много добра. Трябва да има комуникация между управници и народа, за да не се повтаря недоразумението ГЕРБ. Затова вярвам, че Орешарски като уважаван експерт от всички в страната, ще успее да извади България от постоянната криза в която ГЕРБ я вкараха с кражби и калинки

27.05 2013 в 16:57

Врати за скатаване пак. Като сте тръгнали работа да вършите ще я вършите. Погледнете си заплатите 4 пъти средната за страната. Коледна ваканция. Великденска ваканция Лятна ваканция. Гласувайте си и на три седмици една почивка, ако се задъхате в това време. Кой работи така и къде. Ами събирайте се за коледа и Великден по една премийка да си гласувате, пък ако случайно се появите в избирателните си районе с камъни да ви замерваме. На колко извинени има право ученик в момента. При пет месечно му спират детските за месеца. На депутата за 3 месечно заплатата за месеца. За 15 срочни изключват ученици да влиза следващия в листата на партията този си има пшпо-важни дела

27.05 2013 в 16:43

хитро, много хитро. А защо за всички останали работници неявяването на работа води до съответните наказания?!
И нека помислим - явил се киро на изборите като народен представител на Петрич да речем. Ама той киро бил родом от Добрич, ноо като редили листите така се паднало. Та въпросът ми е - какво да прави Киро цяла седмица в Петрич и къде точно да застане че да могат да го видят тия дето са го избрали? че и цяла седмица - на всеки 3 - то явно бая ще има да му се казва на този киро. Както и да го гледам все ми прилича на нерагламентирана отпуска за гледане на собствените си бизнес интереси. щото депотата е депотат 4 годни, в редки случай по дълго, но за тия 4 години пред бизнесът му големи врати се отварят.
искам да ги стегнат като:
1) задължително присъствие, ако не е в парламента то да е ясно къде точно е по народни дела и ако е в избирателният си район къде точно може да бъде намерен за среща.
2) задължително гласуване - периодично на тях им идва през акъла да направят гласуването по избори задължително - нека дадат личен пример, избрали сме ги да си казват мнението, хич не ме интересува че са били при мен 1 седмица като през това време е можел да гласува за нещо което ме засяга - ако толкова искам да го напсувам а го няма ще му пратя писмо.
3) никакви предълги отпуски по празниците - омръзнало ми е да гледам как си гласуват да почиват от 15 декември до 20 януари + цяло лято и сега и всяка 4та седмица

27.05 2013 в 16:27

Да заседават по два пъти в годината, да гласуват със "за" накуп за всички закони и решения на партията - това ни чака...

27.05 2013 в 15:45

Ми да, как ще си правят екскурзии за сметка на народа, като трябва да ходят на работа?