Има бебе, няма раждане

Последна промяна на 25 април 2012 в 14:20 6519 3

Заради това, че здравеопазването стана бизнес без правила, едно раждане в България струва около 2000 лв. Снимка БГНЕС.
Заради това, че здравеопазването стана бизнес без правила, едно раждане в България струва около 2000 лв. Снимка БГНЕС.

Има бебе, няма раждане. Това е истински случай от варненска акушерогинекологична болница, който показва абсурдната ситуация в здравеопазването – само бизнес и то без правила.

Лекарите в морската клиника отчитат  по здравна каса новородено дете, за да вземат 160 лв. за него. Самото раждане обаче не фактурират към касата, защото клиничната пътека за това е само 500 лв., а те очакват да получат повече пари от самата родилка. Така, според документите на НЗОК, жената има бебе, без да го е родила. В същото време майката получава тлъста фактура от болницата за 1985 лв. В нея влизат отново 160 лв. за грижи за бебето, които вече са платени от касата плюс 1200 лв. за секцио и 625 лв. за престой в самостоятелна стая. Така, въпреки че по закон всяка родилка е осигурена и разходите трябва да се поемат от НЗОК, майката си плаща сама за раждането.

Почти всички болници работят по собствени ценоразписи, защото парите, които плаща касата им се виждат малко. Така обстоятелството, че човек е осигурен губи значение. Единственият шанс пациентът да си спести разходите е, ако има допълнителна осигуровка в частен фонд. Тогава задължителната тлъста фактура отива там.

Рекетът е във всички сфери на болничното лечение, но най-голям безспорно е при акушерството и гинекологията, категорични са специалистите. Той започва още с наблюдението на бременността. Ако тя е нормална, цената е между 500 и 800 лв. Ако жената е рискова обаче, сумата се вдига и до 1500 лв. В същото време Здравната каса покрива пакет от изследвания за бременност. Тези цени са по-често срещани в големите държавни или частни болници, но вече пълзят и към клиниките в по-малките градове, казват експертите.

Секциото по каса например е 500 лв., колкото е всяко раждане. Болниците обаче го таксуват по-скъпо. В ценоразпис на университетска клиника в София е написано, че е 570 лв. на частно, въпреки че всяка родилка се счита за осигурена. В голяма частна болница пак в столицата пък то е 1500 лв. Секциото в по-малки частни клиники надминава тази сума и стига до астрономическите 2300 лв. Отделно се плаща за избор на екип. Тази услуга е легална и поне има граници – 900 лв. Това обаче не изчерпва самото раждане.

Вземат се допълнително пари за екстри като присъствие на бащата при раждането – 200 лв. От 40 до над 120 лв. стига престоят в стая на родилката. За придружител се броят по 20-40 лв. Вземат се пари и за грижи за новороденото. Те са около 400-500 лв. за здраво бебе за няколко дни. Срещу тази сума майката например ще се научи как да храни и къпе бебето, а то ще получи няколко ехографии при положение, че цената на едно такова изследване е около 30 лв. Ако жената реши, че иска и психотерапевтична помощ от акушерка при раждането, дава още 200 лв.

Пари се искат на жените и за упойки при раждането, въпреки че те са включени в клиничната пътека. Те вървят около 300 лв. Майките ги плащат, дори ако се налага да им се поставят спешно. С диагноза спешно цезарово сечение родилка от столична общинска АГ-болница получава фактура за 300 лв.

Ако една жена реши да роди без много глезотии, дори без упойка, тя трябва да даде около 2000 лв. В тях се включват наблюдение на бременността – 500 лв., избор на екип – 800 лв., самото раждане – 570 лв. Разбира се, тя може да реши да не даде и една стотинка, разчитайки на плащане от страна на касата, както и се полага по закон. Тогава обаче никой не гарантира какъв ще е изходът за нея и детето и дали най-радостното събитие от живота ù няма да се превърне в трагично.

Всичко това е така, защото здравеопазването ни окончателно се превърна в див бизнес без ясни правила. Болниците ни са близо 360 и се увеличават с около 10 всяка година, а броят на лекарите и на реалните пациенти остава непроменен. Парите на касата се разпределят неправилно и не стигат за всички болници. Така едни и същи медици работят в по три клиники, съдирайки по десет кожи от болния, за да се обезпечи финансирането им. Всяка болница определя сама ценоразписите си. Това води до лошо качество на лечението, смъртни случаи, а друг път до абсурдно смешни ситуации. Най-гръмки заявки за реформи в сектора имаше по времето на това правителство. Амбициите и на тримата последни министри за промени и вкарване на правила бяха набързо охладени от партията, която ги издигна - ГЕРБ. Причините са ясни - в разграден двор много по-лесно се пълнят партийни и частни каси. Лошото е, че последствията остават изцяло за болните.

По текста работиха Мария Чипилева и Вероника Шербанова

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.09 2012 в 17:04

Natalia, имаш късмет да живееш в София и да има добри специалисти и в държавните болници.
В голямата част от страната такива липсват, защото напълно ги разбирам, че е безсрамно да учиш 10 години и да получаваш 700-800лв. Голямата част от специалистите в провинцията са или в частни болници или вече са избягали в чужбина.

Относно Здравната Каса, тя поема 2 ехографски прегледа и първоначалните изследвания - за справка Рамковия договор на НЗОК за 2012 - приложение 13. Ако попаднеш на лекар, който се раздава ще те преглежда всеки път - тогава ок, но той/тя не са задължени да го правят.

Аз лично съм на частна ЖК, която ми поема прегледи през 3 седмици, последния месец всяка седмица, всички изследвания, вкл ФМ и БХС, разделено на 7-8 месеца това са 80лв на месец.
Просто нямам доверие, че на който и лекар да се падна, ще е достатъчен професионалист и ще съм спокойна и ще мине всичко добре. Затова предпочитам да си плащам, за да знам, че ако не друго, то нужното внимание от страна на доказани специалисти ще го имам, ще са проследили цялата ми бременност и ще знаят всичко за мен и за бебето, а останалото е Божа работа. Не вземам голяма заплата, нито мъжа ми 600-800лв, но ако почна от моето и на бъдещите си децата здраве да спестявам, значи съм много зле.

Проблемът ни е в здравната култура и това, че чакаме НЗОК да ни плаща (а тя едва връзва двата края с милионите болни в тази държава). Ако се научим да сме малко по-отговорни спрямо здравето си и дори и да се налага да плащаме за качествено здравеопазваме, може да спестяваме тези 30-40лв от заведения, дрешки, цигари и всякакви изгъзици, тогава разликата ще е огромна. Всички само хленчат, че пломбите били скъпи, ходят с развалени зъби, не си правят цитомазки 2 пъти в годината, а после имаме бум на рака на маточната шийка или прегледи на млечната жлеза, който е веднъж годишно и е 30-35лв или въобще не ходят на преглед при кардиолог след определена възраст, а после се чудят, защо сме в челните редици по инфаркти.

Няма безплатен обяд. Така че по-д0бре да платиш малко и да знаеш, че ядеш нещо вкусно и качествено, а не да се надяваш на огризки!

25.04 2012 в 10:51

Мили дами,от материала ви разбирам, че нито една от вас не е раждала и съответно не се е сблъсквала реално с гореописаната ситуация. Аз наскоро родих детето си в осмия месец заради усложнение. В момента синът ми е жив и здрав, благодарение на усилията на лекарите, които не ми поискаха нито една стотинка за "услугата". През цялото време бременноста ми се наблюдава в диагностичния център към "Майчин дом" в София. За наблюдението съм платила първоначална потребителска такса от 2,70 лв. при първия преглед при гинеколога.Просто защото все още не се водех бременна. След това не съм плащала абсолютно нищо. По мое желание си направих два скрининга за генетични увреждания в 4-ти и 5-ти месец от бременността и 4D ехограф. Общо за тези изследвания платих 130 лева. По време на бременноста ми се наложи да остана и над 10 дни в болница заради киста, която застрашаваше ембриона - отново не са ми поискали нито една стотинка. На финала - водите ми изтекоха преждевременно и бях приета в родилното отделение на "Майчин дом". Там лекарите успяха да задържат раждането с 4 дни и така успяха да ми бият инжекциите с кортико-стероиди, които да помогнат на белеите дробове на детето ми да се развият. Отново не съм плащала нищо! Родих естествено, без упойка (по мое желание отказах анестезията, тъй като се страхувам от нея). След раждането останах за наблюдение 5 дни в болница. Синът ми обаче остана по-дълго - близо месец, от който 7 дни изкара в кувьоз. Докато беше в интензивното отделение акушерките ме учеха как да се грижа за него, как да го храня и къпя, как да го преобличам и пак повтарям - не съм платила нищо за това. Дори ходех на безплатни консултации по кърмене, където консутантката всеки ден ми цедеше кърмата. Така успях да я запазя близо месец и когато детето ми беше изписано, аз имах кърма, скоято да го храня.
Пиша всичко това, защото е важно жените да не се страхуват да раждат деца. Когато ги стресираме и твърдим, че за едно раждане се плащат над 3000 лева, единствените които не се страхуват да раждат след това са представителите на малцинствата. Или малцината манекенки и плеймейтки като Николета Лозанова, които си плащат, за да обръщат болниците на модна сцена и с парите си успяват да запушат устите на лекарите!
Освен това в материала ви има и фактически грешки. По каса се плащат 800 лева за секцио и затова много болници от провинцията предпочитат да "режат" пациентките си и така да приберат по някой лев отгоре. В университеските болници, слава Богу, лекарите първо опитват естественото раждане и само при усложнения, които се появяват много рядко се прибягва до секцио. Това е така, защото след цезаровяо сечение жените се възстановяват по-трудно, освен това рискът от инфекции и усложнения е много по-голям.
Друга грешка - макар всяка родилка да има право на безплатна лекарска помощ по време на бременност и раждане, има жени които бягат от болницата по средата на клиничната пътека или отказват да подпишат медицинските документи и така болницата не може да усвои парите от НЗОК.
Сигурна съм, че ако се постараете да направите една анкета сред раждали жени, които са съссредностатистически българки - работя в магазин или като сервитьорки, а мъжете им са багеристи - нито една от тях не плащала въпросните суми, за които вие пишете. Просто защото те нямат такива пари. Тогава? Тези пари се плащат от хората с по-големи финсови възможности, които са решили, че болницата е супермаркет, в който си избираш различни продукти и си плащаш за тях.

25.04 2012 в 09:43

Моралът и манталитетът повеляват другаде по света управленци да си подават оставките след гафове, несправяне или загуба на доверието на избирателите. В Гърция, Испания, Чехия и навсякъде, но не и нас, многохилядни протести спират неудачни политически намерения и събарят правителства.
Тук обаче, почти безропотно сме приели да ни лъжат, крадат, зомбират, а отвреме-навреме на цената на няколко кебапчета, ние - разделени на сини и червени - гордо "наказваме" някой предишен и издигаме някой следващ. През всичкото останало време - което уж е Животът ни - палим таратайката на съседа, изнасилваме бабички, пребиваме си децата, леем злоба по опашките, хвърляме си боклуците от терасите, самоубиваме се - мразейки и отказвайки се от себе си и всичко наоколо...
И не зелените човечета, а разни Големи Братя от Изток и Запад, ни гледат сеира, потриват ръчички, присвояват си или ни тровят Земята и съществуването ни и слагат отметки в големия тефтер, дето отчитат експериментите. В графите "успешен", "надхвърлил очакванията", "резултати без вложения".
А това, че началото на един Живот у нас се тарифира от 2000 лв. нагоре, а кончина с кремация без никакви екстри стига до 1200 лв. - показва още веднъж стойността на пребиваването ни в тази държава: житейски обезценено, реално затихващо и измамно всеобхватно. Като плосък данък.