Избираме болници подобно на личния лекар

Последна промяна на 03 юли 2013 в 12:41 1315 6

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

Да избираме болници подобно на лични лекари. Това предложи на здравния министър Таня Андреева директорът на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев, съобщи „Стандарт“.

Според предложението на д-р Дечев всеки здравноосигурен ще трябва да посочи болницата, в която иска да се лекува. Здравната каса ще внася в това лечебно заведение всеки месец част от здравните му вноски, без значение дали се е лекувал в тази болница или не.

По този начин най-търсените болници ще получават най-голямо финансиране, а на хората няма да се налага да доплащат лечението си.

В същото време ще бъде прекратена практиката с ненужното хоспитализиране на пациенти, тъй като самите болници няма да имат сметка от това, уверен е д-р Дечев.

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер посочи, че идеята на д-р Дечо Дечев е интересна и може да бъде обсъдена от Българския лекарски съюз и Здравната каса по време на договарянето на Националния рамков договор. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2013 в 21:31

Именно! От малоумно по-малоумно....Цялата здравна система е сбъркана и плаче за деактивация....

03.07 2013 в 16:02

Е добре де, как да си избера болница, като няма такава в България, в която по отношение на всички специалности да са най-добрите. На едно място са силни в едно, на друго място - в друго. А какво да кажем за специализираните болници - и тях ли трябва предварително да си ги изберем? Що за глупост!? А хората в малките населени места какво да избират - единствената им болница (ако не е закрита) или тази в големия град на 50 км?
Очевидно някой пак е намерил удобна схема как да прибира пари за несъществуващи пациенти. Защото аз може да си избера болница и нито веднъж да не стъпя в нея, а парите няма да спрат. То и сега като съм здравноосигурен и касата плаща, ако вляза в болница, да не би да означава, че не ми искат нерегламентирани или полузаконни пари. С избор на болница ще спре ли тази практика - едва ли.
Кой знае какви още игри има тук, за които не мога да се сетя, като не съм в този бранш.

03.07 2013 в 14:05

Това са абсолютни глупости и фантасмагории! Този колега има температура и бълнува, защото различните болници дори и в едно населено място имат различни структури - и ако това е директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" го питам - те като нямат хирургия, какво ХО ще си избере пациента? Или той се опитва да върне соц финансирането?

03.07 2013 в 13:35

Пълни глупости!

03.07 2013 в 13:11

Интересно, аз например много си харесвам една болница в Щутгард.

03.07 2013 в 13:02

Още някакво малоумие да измислите?

А не може ли моите си здравни осигуровки да си ми вървят на влог и да си ги ползвам аз или близките ми по предназначение, а не за всяка болнична процедура един път да плаща здравната каса и втори път болните от личния си джоб? М?