Израелски експерт: Службите за сигурност се провалиха в Бургас

Последна промяна на 25 юли 2012 в 09:34 4744 3

Атентатът в Бургас Снимка: БГНЕС

Службите за сигурност на летището в Бургас тотално са се провалили в охраната при атентата преди седмица. Това каза в интервю за Дарик радио Исаак Йефет, бивш шеф по сигурността в националната авиокомпания на Израел "Ел Ал".

Израелският експерт смята, че терористичният акт в Бургас е можело да бъде предотвратен, ако на летището е имало обучени агенти, които просто да наблюдават поведението на туристите.

"Най-простото нещо, което службите за сигурност на летището в Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат едни добре обучени агенти, които да правят само едно-единствено нещо - да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници", обясни Йефет.

Според него поведението на предполагаемия атентатор, записан от охранителните камери на летището, не е нормално и това няма как да не направи впечатление на един опитен агент. Смнителното според Йефет е това, че заподозреният се разхожда постоянно с две тежки раници, без да ги остави. "Пътниците просто не вървят толкова много, те сядат, почиват си, оставят си чантите на земята... Плюс това, уж е на "Пристигащи", но не дава впечатление, че чака някого. А и с никого не разговаря. Просто не се държеше нормално. Атентаторът в България е имал фалшив документ, нали така? Това е огромен знак. Защо хората на границата не са забелязали това?", разкритикува родните служби Йефет, цитиран от Mediapool.

Йефет е категоричен, че в Израел такъв човек моментално би бил забелязан и разследван. 

В петък на закрито заседание в парламента ще бъдат изслушани ръководителите на службите у нас. От тях ще бъде искано обяснение дали са разполагали с предварителна информация за атентата в Бургас. Обяснения ще дават председателят на ДАНС Константин Казаков и директорът на служба "Военна информация" към Министерството на отбраната Веселин Иванов и директорът на НРС бригаден генерал Драгомир Димитров, а също и министрите на вътрешните и външните работи Цветан Цветанов и Никилой Младенов. Като извънредна точка в утрешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в четвъртък е именно атентатът на летище Сарафово. 

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.07 2012 в 21:04

Къф е тоя да ни държи сметка?! Като не ги кефи как им охраняваме гражданите да не идват. Сега какво искат - да хвърлим куп пари само сигурността им?! Заради тези евреи и този инцидент сега туризма ни ще отслабне.

25.07 2012 в 16:48

Аз си мисля да запитам задочно г-н експерта следното: Ако България е във война от 80 години със всичките си съседи - мюсюлмани, ако те от 60 години организират в нея и извън нея атентанти спрямо българските граждани, ако през месец два има атентати спрямо български обекти и лица извън граждани и изведнъж вземат че гръмнат 5 български туриста във Финландия - на кого ще е провала на българските служби или на финландските - на чиято територия последния атентат е бил през 1985 година...?

25.07 2012 в 10:12

Мъдър човек.
Всеки днешен ефрейтор, може да даде акъл на най-великия маршал от предишната война.
Защо въпросния господин не е подсказал нищо половин час преди експлозията? Не е знаел нужните телефони? Можеше да ми се обади поне на мене, моя например не е толкова секретен, колкото 112.