Минчо Спасов: Над тримата от Банкя има прокурорски чадър

Последна промяна на 11 юни 2013 в 14:30 1754 2

Минчо Спасов. Снимка: БГНЕС
Минчо Спасов. Снимка: БГНЕС

Има чадър на прокуратурата върху тримата участници в записа от Банкя - Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов. Това заяви пред БГНЕС Минчо Спасов, бивш председател на парламентарната вътрешна комисия.

Той смята, че проверката на прокуратурата по случая не е надлежна, защото с уволнението на Николай Кокинов прокуратурата вече е констатирала, че има деяние, което трябва да бъде анализирано.

"Тоест, от гледна точка на фактите, ние сме наясно, че това се е случило, тъй като има и признание на самите участници в него. Неговата легална трактовка за мен напълно покрива текстовете на член 288 и член 289 от НК (бел. ред. - разделът от НК, в който са упоменати престъпленията срещу правосъдието). Затова смятам, че има чадър", каза Спасов.

Според него Борисов, Найденов и Кокинов би трябвало да бъдат разследвани, а не само прокуратурата да води производство срещу неизвестен извършител за подслушването.

Спасов заяви, че от всичко това следва спадане на рейтинга на главния прокурор Сотир Цацаров.

За всеки юрист, запознат с наказателното право, е ясно, че освен проблемът с подслушването, който е далеч по-маловажен от търговията с влияние и откровената корупция, която лъха от тези разговори, е налице обществен интерес и законен повод и достатъчно данни, за да се образува наказателно производство. Но точно тези становища на прокуратурата ме карат да се съмнявам в добрата воля и последователността на главния прокурор Цацаров и все повече се налага впечатлението, че има някаква лична вендета между него и поръчка да бъде елиминиран Цветанов, и това, което се прави не в името на законността и правото, а в името на разчистване на някакви лични политически сметки, коментира адвокат Михаил Екимджиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2013 в 18:22

Много бих искал сега да чуя хвалещите Сотир Цацаров. Щели вече да му викат "китов", най-после сме били имали гравен прокурор...

11.06 2013 в 16:37

Най-добре е когато има съвпадение на държавнически съобръжения и лични мотиви, това гарантира ефективност, личната неприязън и принципните позиции не се взаимоизключват, съвпадението на обществен и личен интерес винаги е било много продуктивно...