На първо четене спряха субсидиите на партиите извън парламента

Последна промяна на 13 юни 2013 в 14:25 1990 5

Парламент, Снимка: БГНЕС
Парламент, Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене предложенията за промени в Закона за партиите и на БСП, и на "Атака". Проектът на националистите предвижда да се спрат държавните субсидии на партиите извън парламента, както и да им се отнемат общинските и държавни сгради, които ползват за централи.

И в двата варианта се предлага парите да не следват депутата, а да остават в партията, с която е влязъл в парламента, ако реши да става независим или да отиде в друга група.

Георги Кадиев от БСП обяви, че ще направи предложение между първо и второ четене да се промени методиката на определяне на субсидията, както и да се предвиди, че партия, която не си е изразходвала парите, да ги връща в бюджета, като си запазят 20% като преходен остатък.

Редно е парите да се връщат, а не да стоят в сметки и после партиите да се хвалят колко печелят от лихви и да летят за мачове до Барселона, обясни Кадиев. Той визира ГЕРБ, които се похвалиха, че имат на депозит 27 млн. лв. спестени от държавната субсидия и са спечелили от лихви 500 хил. лв.

Кадиев направи сравнение със субсидията в други държави и обяви, че 12 лв. на глас е твърде висока сума за бедната ни държава.

Той предлага да не се премахва субсидията на извънпарламентарните сили, но сумата да се намали на 6 лв. на глас плюс 50 хил. лв. бонус за парламентарно представените партии и коалиции. Така вместо 37 млн. лв. за субсидиите на партиите ще бъдат похарчени 30 млн. лв. - парите на тези извън парламента ще са с 3 млн. лв. по-малко, а на тези в парламента - с 4 млн. лв., пресметна депутатът от БСП.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи между първо и второ четене да се обсъди и премахването на субсидиите за партиите въобще. Той ще настоява обаче да бъдат задължени медиите да излъчват предизборни клипове на партиите безплатно.

От ДПС се обявиха срещу премахването на партийните субсидии, но подкрепят идеята размерът им да се преразгледа.

Мая Манолова от БСП напомни, че размерът на субсидиите се определя с държавния бюджет, а не със Закона за партиите.

Тя предложи да се удължи максимално дълго времето за гледането на промените в Закона за партиите между първо и второ четене, за да се съберат предложения от гражданските организации и дори от извънпарламентарните политически сили.

БСП е започнало проучване на европейския опит в определянето и разпределението на субсидиите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2013 в 16:04

За тази работа ,дето я вършат,не заслужават никакви субсидии-тъй и тъй,всички са милионери,
да се самоиздържат,то и без това няма шанс там да попадне т.н.човек от народа,взел си дипломата
с честен труд и без протекции,тъй че....

13.06 2013 в 15:18

Ще гласуват следната редакция: "...субсидиите за парламентарно и извънпарламентарно представени партии се дават както следва:
1. бсп взима колкото и трябват.
2. дпс взима колкото останат.
3. всички останали партии остават без субсидии.

13.06 2013 в 14:47

Голям тест се задава за вмъкналите се в Парламента партии... Ако премахнат субсидията за извънпарламентарните, значи наистина прогресивните сили са победили здравия разум и член първи се е задействал...

13.06 2013 в 14:38

Не помниш ли член първи от старата конституция?

13.06 2013 в 14:32

Е... Оттук до края на света само 4 партии ли ще имаме?!?