Никой не иска Борисов, ГЕРБ настояват да управляват сами

Последна промяна на 12 май 2013 в 21:49 3226 13

Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС
Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще се опитат да управляват сами, дори ако това означава кабинет на малцинството. От БСП са готови да преговарят с всички партии, които са срещу бившите управляващи. ДПС и „Атака” са категорични, че няма да подкрепят хората на Бойко Борисов. Това става ясно от коментарите по прогнозните резултати на изявените лица в партиите, които до момента са сигурни участници в 42-рото Народно събрание.

От ГЕРБ бяха категорични, че за преговори с БСП не може да става дума. Бившите управляващи заявиха, че ще търсят подкрепата на другите партии, но без да влизат в коалиция.

„Не бихме се ангажирали с коалиция с БСП - в тази й конфигурация, с тези спекулации, с тази агресия, с компроматната война, която социалистите водят. Бихме сформирали такова правителство, в което получим подкрепа, но това не означава коалиция”, каза шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов.

Становището му бе подкрепено от бившия енергиен министър Делян Добрев.

„Не знам защо колегите от БСП се ангажират с прогнози за коалиции, след като не са първа политическа сила. Не мога да ви отговоря на въпроса за коалиции, защото в тази кампания всички са срещу ГЕРБ, защото ГЕРБ променя статуквото. Едно е сигурно – коалиция с БСП не може да има”, каза Добрев.

„ГЕРБ е първа политическа сила, дали ще бъде достатъчно за самостоятелен кабинет, тепърва ще става ясно. Готови сме да поемем отговорността за управлението на страната, коалиция за нас не е препоръчителен вариант, защото подменя волята на избирателя. Бихме приели подкрепа от други политически сили, които споделят принципите в програмата, но без участие в коалиция. Готови сме да бъдем и в опозиция. Категорично сигурно е, че с БСП не може да има коалиции заради принципните ни разлики”, изтъкна бившият министър по европейските фондове Томислав Дончев.

Лиляна Павлова също обясни, че приоритетно за ГЕРБ е сформирането на правителство, дори да е на малцинството.

От БСП пък са пргнозирааха, че ГЕРБ няма да успеят да формират  кабинет, защото са в пълна изолация.

„ГЕРБ е единствената партия, с която БСП не би направила коалиция. Готови сме да преговаряме с всички парламентарни и със сериозните извънпарламентарни партии, които са против ГЕРБ”, каза Петър Курумбашев.

Янаки Стоилов от левицата пък не изключи възможността социалистите да влязат в коалиция с ДПС и „Атака”.

„Подчертано положителен факт в такава странна коалиция е, че БСП може да бъде в центъра на два типа национализъм, в който едновременно да се отрази реалното състояние на страната и да се защитават по-категорично националните интереси”, обясни Стоилов.

Илияна Йотова пък бе категорична, че правителство ще бъде сформирано, но няма да бъде с мандата на ГЕРБ, а с този на БСП.

Лидерът на националистите Волен Сидеров също затръшна вратата пред възможните преговори с партията на Бойко Борисов.

„Аз имах възможност няколко пъти да изразя позиция за коалиция с ГЕРБняма как да стане. Не може някой, който те е излъгал, измамил, ударил подло и най-вече който заявява анти-българска политика, да получи подкрепа. Аз досега чух само обещания за продължаване на колониализма”, констатира председателят на "Атака". 

Лидерът на ДПС Лютви Местан също заяви, че партията му няма да подкрепи по никакъв начин бившите управляващи. По думите му прогнозните резултати от изборите показват едно - че българите не искат еднопартийно управление.

"Трябва много ясно да разчетем вота на избирателите и той показва следното - българските гарждани се обявиха против еднопартийното управление на страната. Не, защото то е лошо само по себе си, а защото в ръцете на Борисов и Цветанов то се превърна е авторитаризъм. Те допринесоха за ускореното ерозиране на демокрацията. Тази вечер берем плодовете на тяхното опасно управление, затова ДПС няма как да подкрепи ГЕРБ", каза Лютви Местан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2013 в 17:14

Казахте, че ще ни отворите как партиите събират пари...

Много фино ви будалкат с разни дарения лични, фирмени, което може да се приеме, но не е цялата истина всъщност. Вижте, в цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми. . . Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са. . . или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка.

Ако щете, има винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.

Това не е лошо, в края на краищата.

Не е лошо, разбира се. . .

А политическата сила се отплаща по някакъв начин на фирмите?

И това е вярно, да.

То било много просто. . .

Просто е. После има обекти кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н.

Защо само вие си го признавате това?

Защото имам смелостта.

.................................................

Понеже заговорихте за евроинтеграция, и ние тук вече една седмица близо седим и говорим всяка вечер с лидери на политически сили. Досега излизаше, че се борят идеи или концепции, според нас всъщност - личности, с техните различия, истории, конфликти. Пък сега, като ни казахте това за обръча от фирми, борбата ми се изяснява по друг начин. От Европейския съюз идват едни между 3.9 и 5 милиарда евро и май е важно през чий обръч от фирми ще минат.

. . .разбира се. Значи, няма случай европейски фонд да не предполага задължителна европейска фирма, главен изпълнител, европейска консултантска фирма. Българските фирми са някъде в графата подизпълнители, на трета позиция. Това е даденост. Тези 4 милиарда 760 милиона евро примерно, които ще ги получим до 2008-2009 година, бъдете убедени, че рамката на фирмите вече е определена от тях.

А сега на 25-и ще определим рамката от нашите фирми.

Разбира се. Това е естествено.

Значи, ако ние станем едни успешни бизнесмени, можем евентуално да се надяваме на добър бизнес, ако. . .

Можете, да. Особено много е важно кого ще подкрепите.

Ясно е, разбрах. Едно от най-ефектните ви предизборни обещания, които направихте, беше проблемът с тока в "Столипиново", на циганското население... Ако приемем, че аз дам гласа си за вас, вие обещавате ли в следващите пет години аз да не си плащам тока?

Въпросът действително беше решен. Моята молба към австрийската фирма, която приватизира "Електроразпределение", южното направление, Пловдив – Бургас... направих опит, познавам фирмата, помагал съм.

Вече се сещаме, да.

Така се прави политика, иначе няма.
......
Та минаха не 5 ами 8 години и пак ние платихме тока на ромите, ама нищо то ГЕРБ е виновен. Нищо , че 2005 бяха светата троица. Ама тогава го платихме за 2-3 години, а сега 5 години нямаха допир до властта и нямаше как набутаха ни го двойно и е време пак те да управляват, че сметките дето ги платихме са само за 3 години, а до 2013 кой ще ги плати? Пак ние, ама ще е със стачки първо и уж заради ГЕРБ

Та за кой да гласувам? За БСП ли, то такова само по себе си няма. Само малко трябва 20 -30 годишните да се поразровят, да прочетат, да понаучат малко и да разбере отде идат мутрите. Щото пише Андрей Луканов е създател на мутрите, а той по една случайност е от БСП, а как Бойко става охрана на Т.Живков някой ще напише ли, щото явно не знаеш. Ама нищо, то как да очакваш нещо да се случи, като всеки знае да протестира, ама да излезе с предложение и идея не може, 'щото книгите са били малко.

13.05 2013 в 16:05

БСП спечелиха с вота на 13% от избирателите или по-точно с гласовете на нашите дядовци и баби. От изборите се видя ясно че мислещите хора са 2 500 000 души, които представляват бизнеса и работещите хора, и които имат ясна представа какво в действителност се случва в България. Останалите 50% които не гласуваха, както и 20% които не разбраха за какво гласуват подариха България на комунистическата партия и нейните структури, ДА НИ Е ЧЕСТИТО. БРАВО БЪЛГАРИ!!!!

13.05 2013 в 07:43

Пич,почакай да вдигнат капака на управлението на ГЕРБ и тогава ако имаш малко мозък,ще се засрамиш(по-добре е да се гръмнеш).

13.05 2013 в 07:38

По-тъпи от гербери няма.Липсата на възпитание и мутренския манталитет е висшата цел към която се стремят избирателите на ГЕРБ.

13.05 2013 в 07:35

Не просто тъп,а необратимо тъп.

13.05 2013 в 01:03

tazi vecher prolicha sachnosta na chervenata chaika a tq e BSP+DPS+ATAKA TAIQ KOALICHIQ CHTE ZAKOPAE BALGARIQ I CHTE NI OSTAVI VAV TOTALNA IZOLACIQ OT EVROPA VAN NA PRODAJNATA I KORUMPIRANA CHERVENOKAFQVA KLIKA BOG DA PAZI BALGARIQ

13.05 2013 в 00:14

не са ги избрали повече от 50% не гласувахме за тези мутрепки

13.05 2013 в 00:12

гъз е новия синоним на гербер :-)

13.05 2013 в 00:05

"Никой не иска Борисов, ГЕРБ настояват да управляват сами"

Чудно защо тогава ги избраха?

12.05 2013 в 22:51

Има тъп като гъз, и това не е FYA. Тъп като ... е станишко, който се гласи да прави кабинет, след като е загубил изборите. И ти.