Огнян Минчев: На протест срещу бандита „Топлофикация“

Последна промяна на 02 август 2012 в 14:44 1864 7

Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС
Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС

Известният политолог Огнян Минчев призова за протест срещу спряната топла вода в разгара на лятото.

Без топла вода са домове, детски градини, болници, басейни... В коя нормална - не искам да употребявам клишето "цивилизована" - страна системата на централната топлофикация се ремонтира със спиране на основната услуга за населението? Докога тези нещастници ще ни вземат повече пари отколкото във Виена и ще ни осигуряват услуги като в Африка? - коментира Минчев в профила си във Facebook.

“Топлофикация“ е най-перверзното, най-наглото отроче на енергийната мафия в България. Няма кой да повдигне завесата, зад която стоят виновниците за това унизително безобразие, наречено „Топлофикация - София“. По едно време се появи Р. Овч., за когото и без това знаехме, че е посланик с особено назначение по енергетиката на Газпром & Со. Но леко открехнатата завеса бързо падна и "разкритията" се ограничиха до волностите на един от слугите, а не на господарите. Ако сме нормално мислещи хора с европейско съзнание за принадлежност - трябва да протестираме срещу това унизително безобразие на бандита „Топлофикация“ ... и на по-големите бандити зад нея, категоричен е политологът.

Огнян Минчев предложи и конкретни стъпки за протест срещу спряната топла вода:

„Ефективното гражданско действие в този случай - огромен брой засегнати, очевиден общ интерес и ясно идентифицирани отговорни лица и институции - може да включва: първо, най-меко - петиция с ясно изразена позиция, която да се депозира в общината - собственик; второ - организирана демонстрация с формулирани искания към общинските власти; трето - колективен съдебен иск - или хиляди единични съдебни искове срещу „Топлофикация“ с една и съща претенция срещу произвола спиране на договорена услуга; четвърто - гражданско неподчинение с блокиране пространства пред общината; пето - паралелно с останалите - излъчване на граждански комитет за преговори с общината - собственик на безотговорното дружество „Топлофикация“.

Предлагам тези неща, защото са част от специалността ми, изпробвани са в гражданските практики навсякъде по света и са дали резултати както в посока споразумяване с властите, така и в посока победа над несътрудничещи власт-имащи. Останалото е въпрос на гражданска самоорганизация“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2013 в 09:21

Подкрепям изцяло направените предложения от Огнян Минчев.Трябва да се намери начин да бъдат
уведомени повечето граждани дали чрез средствата за масова информация или чрез листовки,тъй като
интернет мрежата се оказва,че не достатъчно ефективна.Хиляди подкрепят даден протест,но само на думи,
а голяма част от желаещите научават за случилото се събитие от новините.

02.08 2012 в 23:56

Нещо не вдянах. Как точно с квазиграждански вопли се възстановява метала на високонапорни магистрални тръбопроводи?
На това народа му казва Да търсиш под вола теле, а г-н Минчев можеше да се сети просто някой хубав виц, колкото да е написал нещо, вместо да прави безсмислени заявления.

02.08 2012 в 22:30

Ако позволите, ще изразя несъгласие, г-н Андреев. Цивилизационният избор не е сваляне на радиаторите, а свалянето на некадърните, корумпирани и крадливи управници.

02.08 2012 в 19:43

Прекрасно е да се съберем за отпор. В края на краищата, собствените си интереси да защитим. Но трябва да се намери и изход. А това е: окончателно прекратяване съществуването на този недомислен мастодонт. Съществуват и се правят "по мярка" всякакви котлета, които могат да отоплят от стая до блок! В случая с блоковете - на мястото на абонатната станция. Изкъртва се Топлофикаторската, развод завинаги с нея, и всеки вход си управлява своята. Която може да работи било с мазут, било с нафта, било с газ, било с ток, било с въглища - разликата е единствено в горелката. Не е сложно и не е безумно скъпо. Единственият проблем е кооператорите, които трябва да бъдат включени в инициативата - това вече е въпрос на цивилизационен избор.

02.08 2012 в 17:22

Прав е в недоволството си г-н Минчев. Добри предложения прави, само че.... последствията ще си останат единствено в сакралния въпрос: "Ти от София ли си или така си миришеш".

02.08 2012 в 16:02

Съгласен съм Кога и къде да започнем за да покажем,че сме народ а не мърша

02.08 2012 в 14:52

Оги, това ( с комитета ) тук в медията няма да стане, ама я вземи стани член на Форума, там може да проработи.