Още един квартал в София нападнат от бездомни кучета

Последна промяна на 18 юни 2012 в 06:19 2788 8

Бездомно куче. Снимка: Сергей Антонов
Бездомно куче. Снимка: Сергей Антонов
Втори квартал в София надигна глас срещу агресивни бездомни кучета, нападащи минувачи. След като жителите на „Изток“ настръхнаха срещу агресивни помияри, читателка на OFFNews ни сигнализира за постоянен тормоз от кучета в квартала около метростанция „Константин Величков“. "Кучетата се навъртат близо до бензиностанцията срещу парка при „Константин Величков“. Там не смее да припари никой, който знае за едрите бездомни кучета, които често нападат хора", пише в сигнала. „Веднъж минах оттам. Нахвърлиха се агресивно. Бяха две. Ако не бях с мой познат, който ги отблъсна, направо щяха да ме нападнат. Какво остава, ако дете мине... Постоянно, като минавам с трамвая оттам, гледам как нападат хора“, разказа читателката. Наш екип отиде на място и видя бездомните кучета. Разговаряхме и с други потърпевши. В разговорите се оказа, че при „Константин Величков“ има не една, а две критични точки. И втората, както и първата, е на метри от Трето районно управление на полицията. „Преди около месец ме нападнаха. Бяха две. Хвърлиха се върху мен, скачайки над 2-метрови ламарини. Разпищях се и затворих очи. Друго не можех да направя. Не пострадах, в този момент те избягаха. Постоянно са там“, разказа Бойка. Тя работи в една от фирмите по чистота и мете всеки ден в същия район.Близо до мястото, където кучетата се навъртат, работи човек, който храни кучетата – носи им торби с дреболийки, кокали, знам ли какво още. Виждала съм го даже вечер да ги прибира да спят ей в тази кола, паркирана до павилиона му“, казва жената. Не посмяла обаче да му се оплаче. „Хората станаха по-агресивни от кучетата. Ще се обърна и ще ми удари два шамара“, обясни тя. Читателката, подала ни първо сигнала, обаче се е оплакала в „Екоравновесие“. Резултатът към момента е нулев. „Преди около две седмици подадох сигнал до „Екоравновесие“ за няколко кучета от гетото на „Константин Величков“, живеещи при бензиностанцията срещу парка. На другия ден ми се обади мъж от предприятието, за да попита дали кучетата били кастрирани. Казах, че не знам. Мъжът ми отговори, че ако не са, не можел нищо да направи.“ Дамата получила и мейл от „Екоравновесие“. Пишело, че е направена проверка и че кучатата не били „доказано агресивни“. Тя е категорична, че има кучешка мафия, която прибира бездомни кучета от едни квартали и ги разхвърля по други. В нейния например през последните няколко месеца се появили изведнъж нови и нови големи кучета. Подобно нещо заяви преди време и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Към момента обаче не е предприето кой знае какво, за да спре това.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2015 в 13:33

Не е вярно, аз минавам от там и куче не ме е ухапало. Как ходят тези хора, че предизвикват животните, да се защитават?

19.06 2012 в 12:29

Друго би било вместо кастрация, изваждане на зъби...но, то пък ще кажат, че и това не е хуманно

19.06 2012 в 12:01

Не са доказано агресивни. Любопитно ми е има ли таблица с категоризация и как се прави психологическият им профил. Факт, когато са по едно-две, няма проблем, но тръгнат ли да скитат по глутници, започват проблемите. Достигнали сме до критичния момент, в който все повече глутници мигрират и кварталните кучета се чувстват застрашени за ареала си. Подозирам, че неприятните случаи не са свършили. Трябва да се дадат сметка, че тая работа с кастрирането и пускането не работи, най-малкото защото по веригата има заинтересовани хора.

18.06 2012 в 13:57

Като човек, минаващ от там по 4 до 6 пъти всеки ден, смея да твърдя, че нито веднъж тези кучета не са ме нападнали, че и са кастрирани на всичкото отгоре.
По Пиротска некастрираните кучета са собственост на безотговорните жители на квартала, най-вече с къщите с дворовете. Там никой не може да влезе в частна собственост насила да им кастрира кучетата и да им ги държи по дворовете....
Как пък за всичките години в които минавам от там не видях агресия в кучетата....

18.06 2012 в 11:27

И в Красна поляна е пълно с бездомни кучета.Трябва да се справим сами, няма кой друг.Трябва да се изтровят.

18.06 2012 в 11:18

Аз съм ги нарекъл в ума си "метро-глутницата". И не са само на спирка "К.Величков". Същата картина е на "Вардар" - където глутницата от 5-6 кучета, 3 бая едри - държи територия от единия изход откъм "Хранскомерс" /Св.Троица/ - чак до другия /под началото на тунела-Зап.парк/. Дремят между хората пред магазина, но най-често тичат като шашави след колите, през кръстовището, в периферията на горичката там; а нерядко слизат в подлеза и направо чакат храна от лавките долу. Стряскащо е да излезеш от метрото и когато си изкачил последните стъпала /изхода Вардар-Зап.парк/, да попаднеш сред тях.
Така е поне от година и не забелязвам някой нещо да е предприел.

18.06 2012 в 10:57

Да, този район наистина е пълен с агресивни кучета, които не са кастрирани. Минах от там преди броени дни и кучетата тръгнаха след мен. И по Пиротска е пълно с агресивни и некастрирани кучета.

18.06 2012 в 09:46

Да, чакаме пореден случай :(
Така изглеждат наистина мили, кротки душички, но те са животни, никой не може да гарантира в кой момент ще проявят агресия.
Тъжно е, че определени, издигат в култ кучешкият живот, а живота на хората явно не е толкова ценен.