Писмото до Оли Рен, което изяде поста на Дянков

Последна промяна на 12 март 2013 в 09:39 16316 13

Симеон Дянков Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков Снимка: БГНЕС

Какво написа Симеон Дянков в митичното писмо до еврокомисаря Оли Рен, което така вбеси Бойко Борисов, че да поиска оставката на вицето си?

OFFNews изиска писмото от Министерството на финансите. Публикуваме го по-надолу без съкращения.

Преди това малко предистория. В началото на тази година еврокомисарят по икономическите въпроси и зам.-председател на Европейската комисия Оли Рен се обръща към българската страна с въпрос кога България ще плати по-високата квота (вноска) за участието си в Международния валутен фонд. Нарасналата сума е в резултат на решение за увеличаване на капитала на Фонда и засяга всички членуващи държави. В отговор на 6 февруари 2013 г. финансовият министър Симеон Дянков изпраща кореспонденция до еврокомисаря.

В него "прегрешенията" на Дянков са две, коментираха пред OFFNews запознати. Първото е, че отговорът на България е написан през главата на министър-председателя. Писмото разгневило Оли Рен, а гневът му сварил Борисов неподготвен.

Второто е, че Дянков си е позволил да поучава Рен какво да се прави с парите от вноската ни. "...бихме искали да получим гаранции, че допълнителните финансови ресурси ще бъдат използвани в помощ на ориентирани към реформи правителства", написал Дянков. По думите му България ще трябва да внесе в МВФ квота, равна на половината от трудно постигнатия чрез реформи финансов дефицит на страната. Затова България настоява за по-пълно ангажиране с управлението на Фонда. Накрая, вместо очакваното уверение, че ще платим квотата си, Рен прочита, че ще си помислим до пролетта.

Ето и целия текст:

Уважаеми комисар Рен, 

Бих искал да заявя, че България неотклонно е подкрепяла усилията за реформи на Международния валутен фонд (МВФ) пред последните години, водена от убеждението, че те са ключови за увеличаване на легитимността и ефективността на Фонда.

Ние завършихме съответните парламентарни процедури, които се изискваха за успешното осъществяване на реформата за управлението на Фонда. По-специално, на 25 юли 2012 г. Народното събрание гласува закон, ратифициращ предложените поправки в Клаузите на споразумението с Международния валутен фонд и Фондът бе известен за тяхното приемане на 21 август 2012 г. 

С оглед на квотите като част от усилията за реформи на МВФ сме поканили управляващия директор на фонда на посещение в България, с надежда да обсъдим с нея и нейния екип предложението на Фонда за увеличение на квотата. По-конкретно, бихме искали да получим гаранции, че допълнителните финансови ресурси ще бъдат използвани в помощ на ориентирани към реформи правителства. По време на нашия мандат, предприехме няколко трудни реформи, за да възстановим фискалното здраве. Макар и непопулярни, тези реформи дадоха резултат и България завърши 2012 г. с финансов дефицит от само 0,45% от БВП - един от най-ниските в Европейския съюз. Ефективното плащане, което ще дължи България според предложеното увеличение на квотата, е за около половината номинална стойност на този дефицит, откъдето следва и желанието ни за по-пълно ангажиране с управлението на Фонда.

Вярваме, че тези дискусии могат да се състоят доста преди пролетната среща на Световната банка и Международния валутен фонд и ще ви информираме надлежно за резултата. (Моля да отбележите, че не са необходими други парламентарни процедури във връзка с квотата).

С уважение,

Симеон Дянков

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2013 в 16:42

Трудно ми е да повярвам, че такова писмо може да бъде в основата на освобождаването на Дянков. То може да бъде прочетено по 1000 начина, и на практика не представлява нито категоричен отказ, нито даване на акъл. Сигурен съм, че Оли Рен е получавал доста по остри писма от други страни. Та ще е интересно да разберем истинските причини за освобождаването на Дянков.

13.03 2013 в 11:00

Браво на Дянков!Той да беше отговорил с леко вулгарния израз, използван от Я.Хашек в "...храбрият войник Швейк! - "цунете ми гъза"! Не е ясна обаче връзката Оли Рен, МВФ, наши задължения и прочие?

13.03 2013 в 08:07

Ей, ква лоша Германия!
ГРЕБ ни го натресоха кака Цветелинка и чичко Шорош, с любезното съдействие на Станишев и Доган, дето малко братовчеди им падат.
Тях харесваш ли ги?

12.03 2013 в 15:32

За първи път заради това писмо Дянков ми се издигна в очите! Заради него заслужава уважение! А страховитата реакция на ЕС показва колко ни мислят "доброто", докато реакцията на Боко е на страхливец, чийто пост на министър-председател не идва от народа, който управлява, а от някои сили в ЕС. ЕНП съвсем се доказа като куха политика, а Германия ... май ни се подиграва като ни натресе ГЕРБ. Наистина харесвах Германия допреди 3-4 години ...

12.03 2013 в 14:45

Чудесно! начи всеки след дянков ще изглежда по-хубав и от свежа китка!

12.03 2013 в 13:20

Българският език е официален език на ЕС. В знак на особена учтивост е могло да бъде изпратено и на родния език на получателя, но не вярвам във външно министерство да е останал някой да знае фински.

12.03 2013 в 12:43

Писмото не е ли било на английски?

12.03 2013 в 11:38

Само да не ти се скрие от гледката това, че хората мизерстват и няма какво да ядат заради "стабилната макрорамка"

12.03 2013 в 11:31

Финансовите вампири почват да се зъбят един на друг защото не остана кръвчица за пиене

12.03 2013 в 10:43

Още през 2009 г. Дянков "купи" SDR на стойност един милиард долара от МВФ, без никой да разбере - http://www.imf.org/external/np/fin/tad/exporta.aspx?memberkey1=93&date1key=2010-10-31&category=SDRNET&dateye ar=2009&exportal_flag=Y
Тоест, с нашите пари си осигури назначение на добра длъжност с хубава заплатка.
Та писъмцето му до Оли Рен всъщност казва "потрай да ти стана началник, па тогава ще видим".