Плевнелиев тропна по масата за Македония в ЕС

Последна промяна на 31 октомври 2012 в 14:23 1426 5

България не може да даде на Македония безусловно евросертификат по пътя й към Европейския съюз, обяви президентът Росен Плевнелиев на среща с европейския комисар по разширяването Щефан Фюле.

Според държавния глава е време управляващите в Скопие да спрат с антибългарското говорене и с подменянето на историческите факти и да заложат на добросъседските отношения.

"България не отрича европейската перспектива на Македония, но тя все още не е готова", подчерта Плевнелиев.

България е много толерантна и търпелива. Ние ще продължаваме да работим активно за европейската перспектива на Македония, каза още президентът.

"Между нас и Гърция имаше желязна завеса преди 20 години. Днес ние сме истински приятели. България и Турция имаха страхотни териториални проблеми – те се решиха. Нашите проблеми с Македония са много по-малки и с лесно решение", допълни Плевнелиев.

От своя страна еврокомисарят Щефан Фюле посочи, че Македония е трябвало да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС.

Според него не е добре да оставяме на партньорите дълго да чакат пред вратата.

"Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство, за да се справим с национализма", каза еврокомисарят. Той е убеден, че изолацията подхранва национализма. 

Еврокомисарят коментира и членството на Турция в ЕС. За него той посочи, че в момента има едно затлачване на тези взаимоотношения. "Не вървят сякаш добре нещата", каза той. Щефан Фюле припомни, че Турция има още 13 отворени глави и смята, че това не е добра картина. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2012 в 14:20

Българският държавен глава, за да отстоява интересите на държавата трябва да е освен всичко друго, независим от всякакви зависимости. Може ли, обаче, Росен Плевнелиев да е независим, горд, смел държавник в отстояване на българските национални интереси, след като има имоти за милиони в Гърция, имоти, които командосите на неонациста Михалолиакос ще превърнат в пепел за 24 часа не при противопоставяне на гърците, а дори при една неутрална позиция.Росен Плевнелиев е заложник на имотите си в Гърция и заради тази зависимост е “твърдата“, но антибългарска позиция по отношение на Македония. Имотите му или България-нека проявим разбиране.

31.10 2012 в 21:15

Внимание! Голямо Не на България за Македония в Европейския съюз? България враг на Република Македония? Българският премиер, външният министър и президентът подготвят ново национално предателство, съизмеримо с предателството от 1945 година, когато бяха обявени за небългари хората от Пиринска и съответно Вардарска и Егейска Македония.
Иначе сега вече стана ясно защо и за какви заслуги прясно избраният президент Росен Плевнелиев беше така богато награден и даруван при посещението му в Република Гърция.Наградите Почетен гражданин на Солун - защо ли, доктор хонорис кауза - за какво ли, най-висок орден /с какъвто е награден и Тито?!/ не са били за минали, а за бъдещи заслуги към Гърция, към гръцките национални интереси, които са АНТИБЪЛГАРСКИ.
И докато за Бойко Борисов и Николай Младенов не е нещо ново - премиери и министри национални предатели има предостатъчно/ Радославов, Стамболийски и т. н. /, то за Росен Плевнелиев се открива изключителния шанс да стане първият български президент национален предател. Той вече има класация за първи български президент педераст. Поздравления и честито, както се казва.

31.10 2012 в 20:43

И толерантността трябва да има граници ! Стига с тия дипломатически увъртания ! Няма по-ползотворен метод за решаване на междудържавните отношения от откритото и честно назоваване на проблемите ! А проблемите в политическото поведение на Белград и на контролираното от него Скопие са очеизвадни ! И Брюксел трябва да бъде наясно каква е истината ! За първи път български президент изразява по тази тема ясно правилната и достойна българска позиция, за което може да бъде поздравен, още повече че самият той е потомствен македонски българин !

31.10 2012 в 18:17

Какви териториални проблеми сме решили с Турция?
Не знам да са изплатили договорените обезщетения на тракийските българи.

31.10 2012 в 15:44

Г-н Президент! Моите уважения към Вас и институцията,която оглавявате, но бъдете внимателен с изказванията си към "братска Македония" . Не бъдете като бившия Ви колега- антикомуниста Ж.Желев да им подаряваме оръжие и танкове,а след това скочиха с/у нас. Така и сега.Няма да се учудя, ако македонски историци "докажат" от тяхна страна,че Вие сте с македонски корен,че фамилията Ви е "чисто македонска". А за Македония сте напълно прав-те не са готови за ЕС, а нашата толерантност наистина има граници