Посланиците на Германия и Франция зоват за отказ от олигархичния модел

Последна промяна на 08 юли 2013 в 14:46 4317 32

Посланиците на Франция Филип Отие (лявео) и на Германия Матиас Хьопфнер

Посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер излязоха със съвместна позиция за ситуацията в страната.

Публикуваме пълния текст:

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите.

Отказ от олигархичния модел

Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера.

Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности – компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск – е очевиден факт в демократичните страни. Това предполага прозрачни и обмислени процедури. В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност.

Демокрацията не може без плурализъм на медиите. Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции.

Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор.

Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на “държава в държавата”.

Да бъде чуто гражданското общество

Настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България. Обратно, тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето. Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България.

Изправени пред настоящите предизвикателства, именно основните институции и политически сили са тези, които трябва заедно да намерят всички пътища за постигане на напредък, като отчитат исканията на обществото.

 Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение.

Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него. За сметка на това проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава-членка на Европейския съюз; и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона.

***

Доброто управление на страната е в интерес на всички българи. Но също така е в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци); защото нашите икономики са взаимно обвързани; и просто защото нашите съдби занапред са свързани.

banner 545x
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2013 в 15:46

Посланниците оспорват ли проведените от служебното правителство на президента Плевнелиев избори? Ако ги оспорват, да искаме импийчмънт на президента! Или ако не ги оспорват, това означава ли, че подкрепят протестиращите 5, 10, 20 или колкото там искат да ги изкарат срещу законно избраното правителство на България?! Някой на ясно ли е каква е точно официалната позиция на Франция и Германия към българското правителство - легитимно ли е или не? Ако въпросните чиновници не са изразили правилно позицията на своите правителства е време да си ходят! И тов трябва да бъде официално поискано от българската страна!!! На всички е ясно, че защитават политиката на своите правителства за свободен износ на капитали от страни като България и в същото време налагат рестрикции на пазара на труда - формални и неформални. Някой икономист с повече информация може да сметне за колко време българската икономика ще бъде източена по подобие на Италия, Испания и Гърция. Чиновниците в Германия и Франция са не по-малко корумпирани и защитават интересите на компании от рода на Кауфланд и Карфур, за сметка на българските производители и търговци!

09.07 2013 в 10:10

Така е, те ще изчезнат до месец. Но през това време можем да ги държим на линия докато се докопаме до айпитата хахахаха.

09.07 2013 в 00:08

За да се случи това,веднага трябва да влезе в сила " ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН" Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г .http://aig-humanus.blogspot.com/2009/08/blog-post_3874.html http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192 http://www.odit.info/?s=2&i=1824

08.07 2013 в 22:46

@Стефан
А това, че минимум 80% от българите искат това правителство да се махне как ще го изтълкувате...?

08.07 2013 в 22:39

@Стефан
Защо не заминете за Русия, Беларус или Казахстан? Виждам, че владеете и езика.
Склонна съм да ви платя пътните разноски.

08.07 2013 в 22:29

Само твоето компетентно мнение липсваше.Но щом като благоволи да споделиш с нас, простосмърните, това велико прозрение, ние се чувстваме благословени и вече всичко е наред.Животът отново стана хубав.

08.07 2013 в 20:35

Стефчооо, Балкански, etc комедианти, необратимо е, не го ли разбрахте. Ден, два, седмица.... Causa perduta сте, нещата приключват за вас. Пък вие ми разправяйте, че това не бил народът, не били умните хора, не са дипломати, не е президент, не са интелектуалци, не са 50 хиляди, абе не е!
Всички псевдо аргументи падат когато няколко поколения вземат нещата в ръцете си. С всичките му грешки и възможни рискове. С удоволствие даже няма да ви тегля една пу..ка майна, толкова сте незначителни.

08.07 2013 в 20:11

Кой още трябва да се изкаже по въпроса? Олигарски май чака директна команда от Путин...