Протестът ще се разрасне много до октомври

Последна промяна на 12 август 2013 в 10:38 2520 8

Хора от Протестна мрежа пред
Хора от Протестна мрежа пред "Дондуков" 1

През октомври-ноември протестът срещу правителството ще се разшири и към него вероятно ще се включат и други социални групи – сходни с тези от февруари-март.

Това коментира в интервю пред "Фокус" психологът Панайот Рандев, ръководител на Институт РЕ-ГЕНЕЗИС.

Той прогнозира, че протестът в София ще продължи във вида, в който е досега, може би с модификации.

"Независимо дали е имало съзнателно провокиране на сблъсъка на 23 юли от властта или от други сили, или полицейска некомпетентност, протестът е нямал в себе си и няма и да има и в бъдеще подобен агресивен тон.

Това противоречи на самата му философия и на начина, по който се протестира в света през последните години. Философията на протестите и в чужбина, и у нас е да бъдат артистични хепънинги, които да пародират властта и нейните представители, да се действа по философията на т.нар. „интелигентност на ятото” или "swarm intelligence.

Опитът за половин век използване на ненасилствени действия от протестиращите показа, че тези „меки” форми са по-ефективни от „твърдите” и груби форми на протест”, обясни психологът.

Рандев е категоричен, че насилието в нощта на 23 срещу 24 юли е било от страна на полицията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.08 2013 в 11:06

Аз от кога те навивам да дойдеш да ми блокираш вратата на апартамента? Ама пусто шубе така ви тресе червеногъзите... нищо де, лай си там.

13.08 2013 в 08:38

Събирането на хора изобщо не блокира улиците - освен за автомобили. Слезте от таратайката, разходете се, полезно е. Ще ви раздвижи кръвообращението, може и до мозъка да стигне нещо даже.

12.08 2013 в 15:22

Ко? Не!
Ако вярваш на Радев най-много да стигнеш до 6-то на ДС. Това няма да те нарпави ясновидец, билийв ми, трол!

12.08 2013 в 14:28

-10, не изкривявайте фокуса. Никой от протестиращите не е отишъл да ви закове вратата на апартамента и няма да го направи. За Петното обаче не съм сигурна - с неговите доброволни отряди може и това да направи.

12.08 2013 в 14:22

ВИНАГИ хората, които изкарват парите си с ума си, ще имат най-много. Приеми го.
Въпросът е защо няма никаква икономика - и проблемът не са ти "умните хора" и НПО-тата, проблемът са ти тъпоумните мафиоти с дебели вратове, които са приклещили всеки отрасъл на икономиката и си го цоцат като лична крава. Няма да има честен бизнес докато не ги изметем тия. НПО-тата най-много да ти помогнат за това, няма да ти попречат.

12.08 2013 в 14:13

Блокиране на улиците не е агресия, така ли господа разбирачи на народната психология? Да дойда да ти закова неагресивно вратата на апартамента и да те пускам навън само когата аз неагресивно реша, че трябва да излезеш. какво ще кажеш господин Панайоте?

12.08 2013 в 14:08

Боже, що институти, фондации, асоциации, общества, сдружения...скоро зад всеки десет българи ще стои по една НПО. Явно икономика няма да имаме, но докога ще се изкарват пари от приказки...?

12.08 2013 в 13:30

Гледам днес и Радосвет Радев /Дарик/ се изказва в подкрепа на правителството. Опитен ветропоказател като него трудно бърка посоката. По-съм склонен да вярвам на Радев отколкото на Рандев.