Работниците ще взимат 6 заплати от спецфонда при фалит

Последна промяна на 10 юли 2013 в 12:37 1854 3

Пари.
Пари.

Работниците от фалирали предприятия ще имат право на 6 работни заплати от специалния фонд към Националния осигурителен институт (НОИ). Досега се изплащаха 3 заплати. Увеличава се и максималният размер на месечното обезщетение - от 1000 на 1200 лв.

Това приеха днес на първо четене депутатите с промени в Закона за гарантираните вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Във фонда има натрупани близо 220 млн. лв., стана ясно при обсъждането на промените в социалната комисия. От няколко години работодателите не внасят в него пари, защото се натрупаха достатъчно средства, защото много малко работници успяват да получат обезщетение от този фонд.

Работодателските организации са против предложените промени.

Защо не се помогне да няма фалити вместо да се увеличава обезщетението на работниците от фалирали предприятия, коментира преди дни председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Други се опасяват от създаването на фирми фантоми с цел да се източва фондът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2013 в 18:32

От 1 08 2013 съм на борсата по същата причина .Но никой не ми предлага тези заплати .Какви документи и на кого трябва да се подадат ! ? Ако някои е наясно да ми каже!

10.07 2013 в 14:36

Диво малоумие е това. Вместо да криминализират /персонално (за чорбаджията)/ неизплащането на заплати на работещите, умишленото източване на предприятието и умишленото довеждане до фалит, те се опитват с чужда пита помен да правят и да замазват очи. Ей така сума ти чорбаджии с по 2,3, че и повече фирми си накупиха имоти къде ли не и коли за сметка на персонала, който се чуди как да свърже двата края, щото фирмата, която изкарва парите, е източена от паралелните фирмички, които само за това служат. Но изглежда, че на синдикатите им е през оная работа точно какво става с наемния труд, важното е да се правят на политици и някак да излязат от будната кома, в която бяха изпаднали барабар с БСК.

10.07 2013 в 12:43

Ааа, не фе! :)

Той този фонд се създава за да се източва!

Иначе кой болен мозък би му хрумнала точно тази мярка? Не изглежда изобщо като нещо разумно.

Каква е разликата за работника, ако е освободен или ако предприятието е фалирало- НИКАКВА!!!! Т.е. ние явно тук не се опитваме да закриляме обикновените хора, а тези, които ще РАЗДАВАТ пари! Да ги дадат на когото те поискат и най-вече - на себе си! ;)