Ройтерс: Зрее бунт в деня на българския вот

Последна промяна на 08 май 2013 в 22:03 17292 30

 Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Демонстранти обещават да излязат по улиците след вота в неделя, разгневени, че партия ГЕРБ, която свалиха власт с протести срещу корупцията и високите цени, е на път да спечели отново. Това съобщава в кореспонденция от София агенция Ройтерс.

Говорител на българското вътрешно министерство обяви, че демонстрантите не са уведомили полицията за плановете си да протестират след края на изборния ден, но увери, че полицаите все пак ще останат на пост, за да поддържат обществения ред.

Политиците не се вслушаха в гласа на народа и ние нямаме намерение да се оттеглим. Ние ще вдигнем протест в София в неделя. Уверявам ви - това е само началото, заяви пред Ройтерс Янаки Ганчев, лидер на протестното движение "Орлов мост".

Към момента социологическите сондажи сочат, че ГЕРБ ще получи най-много гласове в неделя. Анализатори твърдят, че данните се дължат повече на неуспеха на опозицията да се обедини зад надеждна алтернативна политика, отколкото на скок за подкрепата на ГЕРБ.

Групите, които организираха протестите по-рано тази година, заявиха, че по улиците все още има достатъчно гняв, който би могъл да се превърне в насилие, ако Борисов успее да се върне на власт.

Опасявам се, че ще видим не просто протести, а и барикади. Народът се чувства предаден, налице е огромна криза на доверието, заявява Ангел Славчев, чието Движение за граждански контрол ще вземе участие в изборите, но вероятно няма да спечели места.

Нито един служител на МВР не пожела да коментира казуса дали протестите са незаконни в деня на изборите, отбелязва Ройтерс.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.05 2013 в 15:01

Още повече, че самите полицаи имат проблеми със сметките към монополистите.

11.05 2013 в 11:38

Или ние тях, или те нас. БСП също не е артернатива.

11.05 2013 в 07:59

Избирателите на ГЕРБ имат анално-задържащ характер.

10.05 2013 в 21:39

Какъв "процент по-малък от необходимия" сънуваш? Ти изобщо изборите за Народно събрание знаеш ли как работят? Един човек да пусне бюлетина, вотът му се зачита и 100% отива за партията, за която е гласувал.

Като не им гласуваме, някой щял да свика "събрание с хората"... льольо.

10.05 2013 в 16:55

ГЕРБ са нашата болка и грешка. Те ни предадоха и се обърнаха към други външнополитически фактори с единствената цел, разбира се, да не делят с нас заграбеното. Сега за първи път българите са изправени пред реален избор, но не на политически философии, както им втълпяваме, а пред изборa на кого да дадат богатствата и ресурсите на държавата. Нашето оцеляване е заложено на карта и ние няма да се поколебаем да хвърлим държавата в хаос, ако не се доберем обратно до властта. Ако не спечелим изборите предвиждам нова октомврийска революция и ако се наложи сме готови да изтърпим още 45 години социализъм, стига ние да сме начело на властта.

10.05 2013 в 16:13

За да не стане това, не е важна толкова избирателната активност, важно е да не гласуваме за тоя четириглав змей, дето изяде страната и неговите помагачи.

Само протестния вот има смисъл, само вотът за тези, дето не са подкрепяли досегашните управления е истински протестен вот.

№ 4

10.05 2013 в 12:25

За да стане възможно тези наглеци от ГЕРБ да получат най-много гласове на изборите е необходима ниска избирателна активност и в този смисъл всички призиви за бойкот на изборите (включително и от този форум) работят откровено за ГЕРБ.
За да не се случи това е необходимо всички мислещи български граждани да гласуваме, но в никакъв случай за ГЕРБ, РЗС, Атака и ДСБ, защото ако допуснем те отново да са заедно в Парламента, знаем какво могат да направят - отново "с най-добри намерения" . Отстраним ли ги от властта - те сами ще се разпаднат до няколко месеца.
За съжаление с БСП и ДПС няма да е толкова лесно, защото техните структури са истински, а не конюктурни ...
Те обаче ще са в още по-сложно (разкрачено) положение, защото ако не успеят да изпълнят предизборните си обещания и този път - това ще им е за последно с всички произтичащи от това последствия ...
Само се моля да не се стигне до гражданска война ...

10.05 2013 в 09:01

Az sam GERBERCHE i rasna vav pomiina iama priasna. Iam ot sladkata pomia i racete si ne mia !!!
Моля, пишете на кирилица.

10.05 2013 в 07:32

Не е вярво, ако допуснем, че във всички МИР гласува единствено и само един човек от партията на Буда, то в парламента ще влязат 240 будали.

09.05 2013 в 23:24

nonok, по кротко , че ще те отнесе някой инсулт докато си го дървиш по площадите.