Самолетна катастрофа на Летище Варна (видео+снимки)

Последна промяна на 24 май 2013 в 11:09 17158 10

Самолет аварира на Летище Варна, Снимка: БГНЕС
Самолет аварира на Летище Варна, Снимка: БГНЕС

Лека самолетна катастрофа е станала в петък сутрин на Летище Варна. При инцидента са пострадали двама пътници, които са откарани за лечение в болница „Св. Анна“.

Самолет, пристигащ от Лайпциг, е излязъл от пистата при кацането малко след 10 ч.

При леката катастрофа по-сериозно са пострадали две жени - на 71 и 81 години, които са със счупени крайници. Те са получили фрактурите по време на евакуацията от самолета. Екипи на спешна помощ незабавно са ги откарали в болницата „Св. Анна“ във Варна.

Шефът на спешната помощ в града Мая Рашева коментира, че е било истински късмет, че хората не са получили по-сериозни наранявания. Тя обаче заяви, че не знае повече подробности за самоличността на пострадалите.

От полицията потвърдиха за инцидента, но служителите на летището засега отказват подробности.

Справка на OFFNews показва, че става въпрос за самолет на българската авиокомпания Air Via. Самолетът е кацнал на летището във Варна в 10.18 ч.

След аварията всички 172-ма пътници са били евакуирани от пистата. 

Обстоятелствата около инцидента все още се изясняват. Не е изключено обаче лошото време да е причинило катастрофата - по време на полета над Варна се изсипа пороен дъжд, придружен със силни ветрове.

Директорът на Летище Варна Димитър Костадинов обясни, че при приземяването си самолетът се е отклонил от пистата с повече от 200 метра. 

Летището във Варна беше затворено в продължение на 3 часа. В момента дейността му е възобновена. До отварянето на летището три полета са били пренасочени към летището в Бургас. 

Към Варна вече са тръгнали представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към министерството. 

Последният подобен инцидент беше през 2007 година, като при него нямаше пострадали. 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2015 в 22:05

Швабата Дикинсън най вероятно за първи път пътува със самолет и изобщо няма представа кое е катастрофа и кое е инцидент .....

27.05 2013 в 08:40

Още някой Български всезнайко да се изкаже пред селото, че е било инцидент, а не катастрофа?

24.05 2013 в 23:49

Абсолютно вярно:
Офа сте добри, но гледайте и малко в страни от политиката. Катастрофа в авиацията означава тежко произшествие със загинали и/или много тежко ранени хора. Вижте в Уики, ако не ви се търси в речника на Българския език.А че е продължил след пистата и всичко е ОК, а екипажа е изпълнил норматива да изхвърли пътниците извън ВС за 1 минута - е, това не е катастрофа...

24.05 2013 в 22:20

Точно в OFF news да класифицирате малко offroad като катастрофа ?!?

24.05 2013 в 21:34

За допълнение и от полза на неизбежното лаично описание на случая във Варна:

Летище Варна е едно от най-сложните за кацане в България. Причината е в орографските дадености на района - например северния вятър е винаги причина за турбуленция по време на заход за кацане. Пистата е по принцип относително къса. Когато обаче метерологичната обстановка е сложна (буря или силен валеж над летището) е възможно да настъпват явленията като MICROBURST и WINDSHEAR които предизвикват рязка промяна в приборната скорост на въздухоплавателното средство - основния компонент на подемната сила на крилото - а това прави полета НЕСТАБИЛИЗИРАН!!! Тук има два момента:
1. Летищата трябва да са оборудвани със системи за предупреждение за такива явления - задължение на ръоводител полети е да уведоми подхождащия за кацане екипаж за наличие на MICROBURST или WINDSHEAR - екипажът ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да предприеме прекратяване на захода за кацане!
2. В съвременните самолети като този на снимката има автоновми системи за индикация на посочените явления. Ако полетът попадне в условия на на нестабилизиран заход за кацане (промяна в скоростта , силна турбуленция и т.н.) и ако до 150м височина тези условия са налице - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО екипажа трщбва да прекрати захода за кацане, в случая да се отправи на резервно летище Бургас.
НАЛИ ТАКА AIRVIA. Don't worry - everybody is alive though....

24.05 2013 в 19:59

Както винаги обаче българите - неподготвени. Нямало кой да вземе хората, да се погрижи за тях и прочие. Мъка, мъка, мъка. Това е по-бруталното за мен в случая, инциденти иначе стават. Въпросът е кой как реагира и доколко е подготвен.

24.05 2013 в 16:22

Офффф.... нюз... :)
Май само за политически интриги ви бива.

Това за катастрофата по-горе са ви го казали.
Но има и нещо друго. Двете жени са пострадали при евакуацията от самолета, а не при приземяването.

Имаме си самолет излязал от пистата, който след няко друг козметичен ремонт е готов да лети отново. Какв0 му е катастрофиралото.
А това, че екипажа е бързал да изгони хората и е докарал на двете възрастни жени счупвания. На ви сега норматив са евакуация от самолет...

24.05 2013 в 15:58

Напълно съм съгласен със коментарите по-горе. OFFnews ако искате да се държите като професионалисти поне си напишете домашното както трябва. В авиацията за разлика от автомобилизма думата КАТАСТРОФА се използва само тогава когато има смъртен случай.

24.05 2013 в 15:02

Квалификацията самолетна катастрофа в случая е крайно неправилна ...Произшествията в авиацията се категоризират по строго определени критерии, не е като в пътно транспортните произшествия със или без загинали. В случая след като няма човешки жертви, категоризирането на случая във Варна, като катастрофа (на български език или ACCIDENT според авиационниа език на англииски) е вседствие на предстоящото разследване. След като двамата пътници или който и да е друг участник в този ИНЦИДЕНТ засега нямат сериозни наранявания водещи до по-нататъшни усложнения или не предявят иск за сериозна телесни повреди - то това си остава ИНЦИДЕНТ а не КАТАСТРОФА....
ОК?

24.05 2013 в 14:57

Какви глупости пишете? Знаете ли какво е катастрофа в авиацията? Това е инцидент със смъртен случай. Тук никъде не прочетох (и за щастие НЯМА) за починал човек.
Вярно е че отрицателните заглавия се продават по-добре, ама това вече е прекалено.