"Сън": Румънци и българи на опашка за милостиня в Англия

Последна промяна на 03 февруари 2013 в 14:07 2117 7

Армия от безработни българи и румънци се готвят да нахлуят във Великобритания, пише в последния си брой британският вестник "Сън".

"От следващата година хора от тези две държави ще имат право да живеят и работят в Англия без ограничения. Но не само работата е атрактивна за тях, но и щедрите обезщетения при безработица", пише изданието.

Репортер на вестника - Греъм Кълифорд, е говорил с българи в София и ги е накарал да се снимат с материал на "Сън" със заглавие "Защо да работя?". Текстовете под снимките внушават, че сниманите хора се готвят да отидат в Англия, за да живеят добре, без да работят.

Две от сниманите момичета са 24-годишните приятелки Юлия Атанасова и Янита Минкова. Те нямали търпение да отидат да живеят в Англия.

"Не мога да издържа на вечната влага във Великобритания, но вашата система за обезщетения при безработица е  добра. Всеки иска добър стандарт на живот с лукс като почивка. Удивително е, че хората във Великобритания могат да си позволят толкова много дори, без да работят. Не искам децата ми да израснат в България", споделила Юлия с вестника.

Според автора на материала Юлия се страхува да живее в България заради ширещата се престъпност. Тя казала: "Вървиш си по улицата и може да те убият, защото са искали да убият някой друг".

Авторът на материала твърди, че не преди, а ден след разговора с Юлия мъж е прострелян четири пъти от снайперист и то само на няколко ярда от хотела, в който е отседнал журналистът (стрелбата по Златомир Иванов - Златко Баретата на 29 януари пред Съдебната палата).

Журналистът говорил и с двама 20-годишни младежи - Благовест Ценов и Димитър Златарев и те били сред, тези които ще си купят еднопосочен билет за Англия, след като отпаднат ограниченията.

"Тук няма работа за момчета като нас. Когато отпаднат ограниченията, ние с удоволствие ще емигрираме в Англия", казал Благовест. 

Греъм Кълифор е разговарял и шеф на посредническа агенция за работа - Дамян Иванов. Той обяснил, че в България да имаш лаптоп е мечта за много хора и когато разберат колко по-добре ще живеят във Великобритания, ще са забързат към Острова.

"Други държави, като Норвегия, плащат по-добре, но там има повече ограничение и не е лесно да се намери работа. Във Великобритания има по-добри условия в полза на работника", коментирал Дамян Иванов.

В материала са представени и още двама българи, и двамата безработни - 52-годишната Анна Асенова и 54-годишният Тодор Тодоров. И двамата са се снимали с вестник "Сън", а внушението на текста под снимка е, че мечтаят да се преселят в Англия, когато от 1 януари 2014 г. отпаднат ограниченията за българи и румънци да работят на острова.

"Невероятно е, че можеш да имаш лаптоп и голям телевизор, без дори да се налага да работиш. Великобритания явно е прекрасно място", казала безработната Анна.

В материала на "Сън" се напомня, че България е една от най-бедните държави в Европейския съюз със средна заплата от 336 паунда на месец.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2013 в 23:44

Цялата тази кампания срещу България е защото ако заради кризата се срине пенсионната им система ще има кого да обвинят .

03.02 2013 в 20:11

Е, то без капчица hypocracy при тях няма как да мине, щото им е trademark, но в конкретната ситуация и на мен ми се струва, че пресолиха манджата и дипломатичното островно лицемерие се изроди в импотентна арогантност. Нищо, мен ме кефи да ги гледам да се гърчат ;)

03.02 2013 в 18:57

Доста гадничко, евтина манипулация. За Острова нема да говоря, била съм и - или добро, или нищо. Защо обаче не са снимали нашите младежи, които учат и работят там? Както и българите, които с упорит труд са успели? Вярно е, че има много, и съвсем не само българи, които се възползват от социалната им система, но какво правят нашенските цигани тука - същото. Там просто упражняват "професията" си на по-висок стандарт. Което и мнозина българи се канят да направят, но наистина да работят, в което няма нищо лошо, защото всеки иска работа и сигурност.
Ако трябва да приложим реципрочната логика към всеки жител на Острова, какво да кажем тогава за англичаните, които си накупиха тука къщи на безценица и си живеят безплатно на нашия климат с английските си пенсии? Мнзина от тях се разочароваха от инфраструктурата и неуредиците и се върнаха, да бъдем честни, но пък една голяма част и сега си живеят по селата и са доволни. Никой не ги гони тях и не повдига въпроса защо се заселват. Доколкото знам, местните се отнасят отлично към тях.
Лично аз бих повдигнала обаче въпроса защо други едни алчни англичани допринесоха за строителния ни бум, купувайки като луди апартаменти в комплексите-перални на олигарсите. Това да не би да не е израз на материализъм, възползване и пълна незаинтересованост за съдбата на местното население?! Лицемери!!!
А на англичаните начело с премиера им ще кажа: Your prime minister Churchil sold us and Romania to Stalin 70 years ago, so today you are facing the logical consequences of that! You owe us at least an apology!!! Everything else is hypocracy and electoral campaign populism!

03.02 2013 в 18:14

Какви българи чакали за помощи? Българите там работят! На помощи чакат АНГЛИЧАНИ, цигани и турци с български паспорти.. За престъпността да не говорим.. Хубавото е че има камери на всякъде.. То ако няма престъпност ще се слагат ли камери? Дрънци.. Хвана ги и тях кризата, намалиха им помощите на половина и ги принудиха да търсят работа, но както вече разбраха - българи са им заели работните места и започнаха да реват!
А дето цяла Полша се е изнесла там.. За тях нищо не казват.. А всичките индийци, пакистанци шриланки, за тях пак дума не се казва?
Много за зле..

03.02 2013 в 17:05

Е много журналя английски вилнеят из БГ - не моеш разбереш що така налитат. Подправена работа - тия даже не знаят какво пише дето са се снимали.

03.02 2013 в 16:21

Не ме кефи Англия, предпочитам Лондон.

03.02 2013 в 16:06

Та, казвате, българската журналистика била калпава?
Интересно, дали е нужен цял час, за да събереш още повече гадости за Англия сред няколко шляещи се по тротуара в работно време английски младежи.
И не е лошо Сън да разгледа собствената си криминална хроника, понеже престъпността в България все пак е детска работа в сравнение с тамошната.