Шефът на СДВР: При сблъсъците имаше и полицейско насилие

Последна промяна на 27 юли 2013 в 12:44 2573 7

Ивайло Спиридонов, шеф на СДВР. Снимка: БГНЕС
Ивайло Спиридонов, шеф на СДВР. Снимка: БГНЕС

"Не са давани указания за употреба на насилие спрямо протестиращите, които блокираха сградата на Народното събрание на 23 срещу 24 юли юли. Всички видяха обаче кадри с извършено насилие от страна на полицаи".

Това обяви шефът на СДВР Ивайло Спиридонов. Той участва днес в извънредната сесия на Столичния общински съвет (СОС) с точка единствена - сигурността на града.

Такива служители, които са си превишили правата, ще носят отговорност за това, обеща шефът на столичната полиция.

По данни на СДВР в нощта на сблъсъците са пострадали 18 протестиращи и 8 полицаи, а от началото на протестите са задържани общо 214 души предимно за установяване на самоличността им.

По отношение на указанията, които са давани на полицаите, Спиридонов посочи, че са дадени единствено две указания - чрез избутване на протестиращите да бъде осигурен периметър за преминаване на автобуса с народни представители и за осигуряване на периметър около 03.30 ч. за изкарване на народните представители от сградата на парламента.

"Имаше депутати от парламентарни групи, които отказаха в 03.30 ч. да се включат в извеждането от блокираната сграда на парламента. Като причина посочиха, че не искат да се возят едните депутати с другите в един автобус", разказа още шефът на СДВР.

Той лично е влязъл в сградата на Народното събрание на 23 юли към 3.30 часа, отишъл е при депутатите в стаите на парламентарните им групи и им е обяснил, че е създаден организация по извеждането им.

„Ние хеликоптер ли трябва да дадем?”, попита директорът на СДВР.

Столичната полиция разполагала с много факти от 40-тия ден на протестите, които говорят за организираност.

„Всички видяхме колоездачи, които щтъкаха до Министерски съвет и призоваваха хората да отиват бързо при Народното събрание”, уточни Спиридонов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2013 в 22:43

Септември като се върнат всички в София и с хеликоптери ще е трудно да ги "спасяват" от народната любов. Това с простотиите, че имало или щяло да има опит за атака на парламента са пълни глупости. Тази информация е родена в болните им мозъци. Иначе е смешно като говорят за организация на протестиращите - да не мислят, че ние сме овце пред ограда и като видим стотици полицаи да се дислокират няма да реагираме. След година като им излязат "секретните" записки какво се е случило пак че си говорим.

27.07 2013 в 17:31

а тази полицайка витанова може ли независим лекар да я прегледа и са информира за контузиите и?
искаме полицаите да имат отличителни знаци, номера, ясно виждащи се отдалече, за да се разследва по-лесно полицейското насилие.
и да се разясни разликата между "заповед" и "указание" и следователно даващите указания шефове на полицията да си понесат отговорността с оставка. и избутването включва ли удари с палки в колената и ритници с кубинки в глезените.

27.07 2013 в 16:36

ПП Организирани не е равно на платени :P

27.07 2013 в 16:34

Е разбира се, че сме организирани. Не мисля че е престъпление :)

27.07 2013 в 15:14

"Столичната полиция разполагала с много факти от 40-тия ден на протестите, които говорят за организираност.
„Всички видяхме колоездачи, които щтъкаха до Министерски съвет и призоваваха хората да отиват бързо при Народното събрание”, уточни Спиридонов."

Ако това за тоя началник, разбира ли, е организираност, просто евала за организацията в полицията.
И въобще да не ми се правят на гузни! Кои сложи изкуствения гипс на Анна Витанова и кои я накара да позира за пореден път пред камерите? Полицията е поредния уред за натиск над хората. Имаите те го предвид, когато защитавате полицаи.

27.07 2013 в 14:56

Мис "Кюстендилска слива" ще я разследват ли?

27.07 2013 в 14:48

В недемократична държава има и полицейско насилие!!!
Тоталитарна страна тоталитарни методи!