Служебният кабинет - предпоследна версия (Обновена в 21 ч)

Последна промяна на 11 март 2013 в 14:24 4592 9

Ради Найденов
Ради Найденов

OFFNews научи няколко от имената, които се обсъждат като участници в служебния кабинет.

Той ще бъде обявен официално утре в 16 часа от президента Росен Плевнелиев.

Сутринта преди това ще има заседание на най-близките хора на президента, на което ще бъде взето последното решение.

Допреди него всички имена все още могат да се смятат за сравнително несигурни.

Въпреки тази уговорка, си позволяваме на разкажем за имената, които са се обсъждали в последните дни и които към момента имат определени шансове да влязат в служебния кабинет.

Министър - председател

Към момента има 3 актуални кандидатури.

Първата е на Ради Найденов - бивш зам.-военен министър и началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски. В момента Ради Найденов е посланик в Берлин, а преди това в продължение на 6 години бе посланик в Австрия. Смята се, че той ще получи подкрепата на Германия, след като първоначалния фаворит за служебен премиер Меглена Плугчиева, също известна с добрите си връзки с Германия, е отказала предложението.

Марин Райков

Името на друг дипломат от кариерата също се върти като кандидатура за премиер. Марин Райков е бивш посланик във Франция и зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов.

Райков е човекът, който заедно с покойния президент на Македония Борис Трайковски, тогава също зам.-министър на външните работи, разреши езиковия спор с Македония.

Публична тайна е, че Райков бе в правителството на Костов от квотата на ВМРО, която по това време бе съюзник на СДС. Канидатурата му не е сондирана с ВМРО, което поставя под съмнения версията, че с Райков се търси вариант националистическите формации да успокоят протестите.

 

 

Илиян Михов Илиян Михов

Третото обсъждано име е на Илиян Михов, професор в университета INSEAD в Сингапур. Името на Михов се завъртя още в първите дни след оставката на Борисов. Михов бе канен от Борисов за вицепремиер по европейските фондове в началото на мандата му.

 

 

 

 

  

Жена оглавява МВР

Петя Първанова Петя Първанова

Петя Първанова, директор на Дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество” в МВР се спряга за поста на вътрешния министър Цветан Цветанов.

За фаворит за поста досега се смяташе началникът на кабинета на президента и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Той се ползва с безусловното доверие на президента, но е взето решение хора от президентската администрация да не се включват в служебния кабинет.

 

 

Министър на самолетите

Изключителна драма се вихри около поста на служебния военен министър, тъй като там е най-големият финансов интерес.  ГЕРБ и досегашния военен министър Аню Ангелов се опитват да наложат за военен министър Бойко Ноев, който бе министър и в правителството на Иван Костов.

От новия военен министър ГЕРБ очакват да сключи договора за покупката на стари самолети за около 700 милиона лева по безпрецедентната схема с договор между 2 правителства. Първоначалната неофициална договорка е да купим 9 самолета F-16 трета ръка от Португалия. Реалната им цена е близо 10 пъти по-ниска от цената, която България се готви да плати. Сумата обаче ще се плаща от следващите няколко правителства, а правителството, което ще я сключи ще прибере комисионните.

Вече бе пробвано Бойко Ноев да се лансира за съветник на президента на мястото на възрастния генерал Стоимен Стоименов, срещу когото тече масирана атака заради биографията му отпреди 1989 г.

Двама отказали

Все още се търси кандидат за поста социален министър, след като и двамата фаворити за поста са отказали. Единият е бил Иван Нейков, който пред OFFNews потвърди за поканата, но каза, че не е в състояние да изостави сегашните си ангажименти. OFFNews се свърза и с другия поканен за поста, който призна, че е имало разговори, но помоли да не се спекулира с тях.

Социалните партньори, които са уведомени за отказите на двамата фаворити, предположиха, че след тях постът ще бъде предложен на съветника на президента по социалните въпроси Деяна Костадинова. Източници от президентството категорично опровергаха тази версия. Официалното обяснение е, че нито един член на президентската администрация няма да участва в служебния кабинет. 

Земеделие

Между две кандидатури ще избере президентът утре земеделски министър. Плевнелиев продължава да се колебае между проф. Пламен Мишев от УНСС и проф. Иван Станков - ректор на Тракийския университет в Стара Загора.

Мишев бе избран за председател на Изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания" от министерствалия броени дни министър на образованието в оставка акад. Стефан Воденичаров. Преди това проф. Мишев бе зам.-ректор на УНСС (2003-2011), съветник на президента Георги Първанов и бивш депутат от “Коалиция за България”.

Финанси

Любомир Дацов е най-вероятният финансов министър. Той бе заместник министър на финансите в продължение на 6 години  - между 2003 и 2009 година.

За поста е било обсъждано и името на Мария Капон.

В последните часове на деня се завъртя още едно име - на подуправителя на БНБ Калин Христов.

Спорт

Васил Иванов - Лучано е бил поискан за министър на спорта от голям брой спортни федерации. Те са изпратили писмо до президентството, в което са обяснили, че по времето на Лучано като министър спортът у нас е бил в най-добро състояние. Към момента OFFNews не разполага с данни дали президентът ще се съобрази с искането им.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.03 2013 в 14:47

Каквото и правителство да се състави ще бъде по-добро от това на Борисов, няма съмнение. Примерите за некадърност и корупция – калинките, апартаментите на Цветанов, Емо Фаса, Мишо Бирата и т.н. То всъщност Бойко толкова свали летвата, че всеки средноинтелигентен ще ни се стори като невероятен премиер или министър

12.03 2013 в 13:18

Ivan-е, просто няма как тук в България, точно сега да се случи твоята лелеяна мечта и да настане Великата октомврийска /пардон Мартенска/ Революция и препоръчаните от теб "граждански" комитети /пардон-съвети/, да започнат да колят и бесят наляво и надясно!

12.03 2013 в 13:14

До Човек-11 март 2013 в 21:52
Абсолютно нищо човешко няма във вашият коментар! Жалко е наистина, че толкова много години след т.н. "народен съд", все още има "хора", които мечтаят за проливането на потоци от кръв, защото те самите не са успели да направят нещо повече със собственият си живот! ГНУСОТА!

12.03 2013 в 10:38

А не.... генерал Буда да бъде обесен, след това препариран и оставен да виси пред Народното събрание за назидание по време на извънредното положение. А край него могат да бъдат инсталирани като почетна стража всички досегашни министър пръЦедатели от последните "демократични" години.

12.03 2013 в 08:02

Да бе, и генерал БУДА да ни бъде Пиночет.

12.03 2013 в 01:18

Споделям напълно всичко ,което по-горе тук е написал Иван! От няколко дни и в моята глава се въртят същите мисли и като Иван съм на 100 процента убеден, че за България на този етап при създалата се ситуация друг път няма.Ако искаме да спасим България преди окончателно да се срине , българите от всички възрасти , тези за които родината е скъпа и които са докарани до мизерия , а те са преобладаващата част на обществото, ТЕЗИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА НА ВИСОК ГЛАС ПО ПЛОЩАДИТЕ ДА СЕ ПРОИЗНЕСАТ ЗА НЕЗАБАВНО ВЪВЕЖДАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕН СРОК . И през това време освен да се извърши всичко написано от Иван, ДА СЕ ИЗВЪРШИ И РЕФОРМА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ, като за целите се проведе РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЦЯЛОСТНА РЕОРГАНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО.

11.03 2013 в 21:52

Иване - аз съм прост човек, но ми се струва че всичко изброено от теб е станало за послединте 23 години. През тези 23 години ние щяхме да ставаме швейцарците на Балканите, японците на Балканите и не знам още какви. В началото на предния век един ни лъжеше че сме прусаците на балканите и ние тичахме да се трепем по войните - дядо ми е останал там на едно от бойните полета, а след това майка ми, братята й и майка й (моята баба ) едва са оцелели, за да се пръкна аз. Но това не е попречило на изметта нарича политици да загуби всичко за което са се жертвали и умрели обикновените българи по време на войните. Но..... са си напълнили гушите. Обикновените, простите да духат супата. Японците са станали отговорна нация щото много години в миналото тези от тях които са поглеждали "накриво" са ставали с една глава по ниски. За това е имало кой да се грижи. За българите ще е много полезно в продължение на 150 - 200 години - периодично на 25-30 години да има народен съд. Справка - след 1944 година имало такъв. Тогава са обрали лайняната пяна на нашето общество. Вярно - покрай сухото е изгоряло и мокрото.... НО Е имало респект. Питам - по какво се различава настоящия "елит" на обществото ни от този преминал и ИЗБИТ от народния съд? По какво се различават сегашните мутри от тогавашните капиталисти и думбази? А политиците ни - какво са по различни от изтрепаните от този съд.
Та думата ми е..... ако има някаква цикличност по изгребване на лайняната пяна на обществото ни..... тогава можем да се мерим и с японците. Да ама не сега сме европейци, но с пробити цървули, а много от нас са и без цървули. Амин - Господ Бог вече не пази България!

11.03 2013 в 19:30

ВЪВЕЖДАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ Е ЕДИНСТВЕН ИЗХОД ОТ НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА
Общественият протест на българите се деформира съзнателно от заинтересуваните политически сили, от олигарси, от външни за България заинтересувани субекти, и вече далеч не отговаря на обществените очаквания за радикална промяна в държавата. Нужни са съвсем други хора, съвсем друга стратегия, съвсем други действия, които да елиминират нарочно поддържаната безизходица и статуквото в полза на досега управлявалите по безобразен начин страната партии и техните фаворити, окрали и оглозгали докрай общественото богатство.
Напълно ясно е, че в момента съществува изключително голяма заплаха, която е реална, непосредствена и опасна за съществуването на българската нация.
Тя най-общо се състои в следното:
България е на първо място в света сред 250 страни по намаляване на населението. От 9 млн вече сме 6,9 млн. Прогнозите на Световната банка, ЦРУ и др. сочат, че през 2050 г. ще сме само 4,5 млн. души, като етническите българи ще бъдат екзотично малцинство, а впоследствие ще изчезнат напълно. Българската нация умира. По смъртност на населението (14,32‰) България твърдо заема първо място в Европа и 10-то място, между Сомалия и Свазиленд, в света, а по раждаемост сме на 214-то място от 220 държави. Друг е въпросът какъв е етническият произход на голямото мнозинство от родилките у нас. България се циганизира и турцизира. Ние сме на първо място в Европа по инфаркти и ракови заболявания; от рак и от сърце всеки ден у нас умират 264 души, всеки час по 11 души. Изключително много българи (64% според националния консултант по психиатрия) имат психични проблеми. Цените на лекарствата в България са брутално високи и са недостъпни за бедните хора. Според Евростат 61% от възрастните български граждани са застрашени от мизерия и социално изключване. Същото се отнася според Евростат и за българските деца – 52% от тях живеят в пълна бедност, лишени от храна, дрехи, обувки и др. България е първа в ЕС по неграмотност, 41% от учениците ни са в някаква степен неграмотни. Според докладите на Европейската комисия България е най-престъпната и най-корумпирана страна от Европейския съюз. Корупцията обхваща цялото общество, държавата, Парламента, Правителството, съдебната система и т.н. По самоубийства, включително и детски самоубийства, заемаме едно от първите места в Европа. По време на протестите трима души се самозапалиха, изразявайки своето негодувание и своето отчаяние от живота си в България.
Въобще България е най-бедната, най-престъпната, най-корумпираната, най-намаляващата по население държава в Европа, която е рай за местни и чужди монополисти и крадци на национално имущество. А българите, според международните изследвания и рейтинги, са най-мизерстващите, най-болните, най-неграмотните, най-отчаяните и най-нещастните хора в Европа.
Какво още трябва да се случи в България и с българите, за да видим всички, че е налице изключително голяма реална и непосредствена заплаха за българската нация?
Тази заплаха категорично изисква въвеждането на извънредно положение, като единствено възможен начин на търсене решения и изходи от поредната Национална катастрофа.
Според нас, час по-скоро трябва да се обяви временно извънредно положение, съгласно с чл. 84 и чл. 100, ал. 5 на Конституцията. Извънредното положение не бива да се асоциира с полицейски час, терор и др. То е законен механизъм за справяне със заплахи за съществуването на нацията и се ползва при необходимост от европейските страни.
Само чрез извънредното положение в България, според чл. 15 на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, могат да се отменят някои функции на правителството, да се ограничат някои права и т.н. Няма друг начин да се решат редица социални проблеми, поставящи под съмнение физическото оцеляване на голяма част от българите вследствие безумните монополни цени на жизнено необходими стоки и услуги, включително електроенергия, отопление, храна, транспорт, лекарства, комуникации, банкови услуги, водоснабдяване, образование, здравеопазване, култура, транспорт и др. Няма друг начин за възвръщане на ограбеното национално богатство (в размер на десетки милиарди долари), станало частна собственост на мошеници, партийни лидери, мафиоти, бивши комунисти и техните наследници, престъпници, агенти на ДС и др.
По време на извънредното положение трябва да бъдат осъществени в съответствие с правната и оперативната му рамка следните действия, които сега не са възможни:
Регулиране на дейността на частни предприятия в енергетиката, търговията, топлоснабдяването, водоснабдяването, комуникациите, банките, строителството, екологията, здравеопазването, образованието, транспорта и др.;
Намеса във финансовите операции на икономически субекти и на частните лица, ограбили и ограбващи българското общество;
Конфискация по бързата процедура в полза на обществото на всякакво незаконно придобито имущество и на имущество, неотговарящо на декларираните от собственика му доходи;
Обискиране на домове и на друга частна собственост, както и арести без обвинения на отдавна известни на обществото престъпници и лица, свързани с българската мафия и с ограбването на България, включително и хора на управленски позиции в миналото и сега;
Частично ограничаване на свободата на медиите, които са собственост или са свързани с посочените в предходната подточка лица и които изпълняват поръчки срещу обществените протести и срещу въведеното извънредно положение и др.
При въвеждането на извънредно положение управлението на страната ще се осъществява от граждански власти (комитети) на национално и регионално ниво. Силите за ред и сигурност са на разположение на тези граждански власти, те са под тяхно ръководство, подпомагат ги. Възможно е гражданските власти (комитети) на национално и на регионално ниво да извършат кадрови промени във всички сфери на управлението, включително и в силите за ред и сигурност.
Всичко посочено по-горе е в рамките на Закона.
Налице са прецеденти в различни европейски страни по въвеждане на извънредно положение при подобни обществени ситуации, което е довело успех и ползи на гражданското общество в тези страни.
Няма друг изход и няма друга възможност за реално и задоволително решение на системата проблеми на Национална катастрофа, освен въвеждането на извънредно положение.
Всички други ходове са палиативни и обслужват интересите на тези, срещу които протестира гражданското общество в България. Обществото няма никаква полза от тях.
Създадените структури на протестиращото гражданско общество, ако искат наистина да спасят България, трябва да подкрепят идеята за извънредно положение.
Друг път просто не съществува. Всичко друго е лъжа и измама.

11.03 2013 в 15:30

Нищо не пишете за министъра на МОН...